Hlavné jedlá

Huby, moja srdcovka. Ako dieťa som ich neznášala, no stačilo aby ma rodičia poslali na prázdniny k tete. Jej manžel bol veľký zálesák a vášnivý hubár. Pamätám si, že to u nich doma stále voňalo za hubami. Sušili sa všade- v kuchyni, po skriniach, na balkóne. Na raňajky som dostala hubovú praženicu, na obed niečo s hubovou omáčkou...proste huby...

Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.

Zdravý, ľahký pokrm, ktorý sa v týchto letných mesiacoch ideálne hodí na obed. Na záhradách a v obchodoch môžeme nájsť čerstvú sezónnu zeleninu z ktorej si jednoducho pripravíme takýto zeleninový tanier.

Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed.

Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti...

Plnenú papriku som v detstve nikdy nejak neobľubovala. Bolo to pre mňa jedlo čo nijak zvlášť nepotešilo, ale ani naopak neurazilo. Raz som niekde čítala, že človeku sa menia chute približne po 10 rokoch...práve teraz asi prežívam svoju životnú premenu, pretože v poslednom čase dostávam chuť na pre mňa bizarné jedlá. Nie, určite nie som tehotná. :D ...

Ak sa doma tiež staráte o vlastný kvások a pečiete si domáci chlebík, vyskúšajte si z neho spraviť aj pizzu. Fotenie pizze je bola pre mňa veľká výzva, pretože tie vône vo mne vyvolávajú okamžitý hlad. :)

Hneď na úvod malé jazykové okienko: Toto chutné jedlo poznáme asi všetci, ako však správne znie jeho názov, o tom sa často vedú spory medzi ľuďmi. Granatier je vrhač granátov, prídavné meno, ktoré je od neho odvodené, je granatiersky- napríklad granadiersky pochod. Názov pokrmu je však správne granadír.

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to bude aj sójové mäso. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho a nepocítite nejaký veľký chuťový rozdiel.

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D