Hlavné jedlá

Veľmi jednoduchý, sýty a rýchly guľáš. Predpríprava vám zaberie len 10 minút a pri hrnci sa nezdržíte o nič dlhšie.

Toto je jednoznačná špecialitka mojej babky, ale keďže som sa vzdala všetkých živočíšnych produktov, musela som si šišky vypražiť sama. A boli ako babkine. :)

Jedna z mojich obľúbených omáčok. V kombinácii s haluškami mi chutí úplne najviac. Rozdiel medzi paprikášom a perkeltom je ten, že v paprikáši sa mäso dusí v cibuľovo- koreninovom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Každý si svoju obľúbenú omáčku pripravuje trošku inak. V tomto prípade v postate o paprikáš ani perkelt nejde, keďže...

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom...

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Pracovný názov Africká ryža, alebo "Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo...

Červená kapusta na skaramelizovanej cibuľke je moja srdcovka. Pri tomto recepte môžete skúsiť domácu knedľu vylepšiť o chuť byliniek. Ak ste ešte nikdy nechutnali seitan - môžem len odporučiť. Svojou konzistenciou pripomína hydinové mäso. V ázijskej kuchyni sa seitan používa dlhé stáročia. Širšiemu svetu bol predstavený cca. pred 50 rokmi...

Tiež máte takú malú traumičku z čias školskej jedálne, keď počujete slovo prívarok? Prívarky mi začali chutiť len nedávno. Doma sme ich mávali tiež pomerne často (najmä ak bola sezóna tekvíc), ale neboli mi dva krát po chuti. Som rada, že je táto "trauma" za mnou a ja by som dnešným dňom v prívarkoch najradšej spala. Tento recept ste si...