Hlavné jedlá

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Pracovný názov Africká ryža, alebo"Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo...

Červená kapusta na skaramelizovanej cibuľke je moja srdcovka. Pri tomto recepte môžete skúsiť domácu knedľu vylepšiť o chuť byliniek. Ak ste ešte nikdy nechutnali seitan - môžem len odporučiť. Svojou konzistenciou pripomína hydinové mäso. V ázijskej kuchyni sa seitan používa dlhé stáročia. Širšiemu svetu bol predstavený cca. pred 50 rokmi...

Tiež máte takú malú traumičku z čias školskej jedálne, keď počujete slovo prívarok? Prívarky mi začali chutiť len nedávno. Doma sme ich mávali tiež pomerne často (najmä ak bola sezóna tekvíc), ale neboli mi dva krát po chuti. Som rada, že je táto "trauma" za mnou a ja by som dnešným dňom v prívarkoch najradšej spala. Tento recept ste si...

Tekvica- letná záležitosť. Včera mi kamarát priniesol asi 100 kilovú. Dostal ju od mamky a chudáčisko nevedel čo s ňou.. :D Ja som si ju rozdelila na dva chody a prvým boli tieto wafle. Priateľa napadlo z tekvice spraviť placky, ja som to uprgadla o túto waflovú formu. :) Najbližšie recepty sa budú určite niesť v znamení tekvice, pretože...

Huby, moja srdcovka. Ako dieťa som ich neznášala, no stačilo aby ma rodičia poslali na prázdniny k tete. Jej manžel bol veľký zálesák a vášnivý hubár. Pamätám si, že to u nich doma stále voňalo za hubami. Sušili sa všade- v kuchyni, po skriniach, na balkóne. Na raňajky som dostala hubovú praženicu, na obed niečo s hubovou omáčkou...proste huby...

Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.

Zdravý, ľahký pokrm, ktorý sa v týchto letných mesiacoch ideálne hodí na obed. Na záhradách a v obchodoch môžeme nájsť čerstvú sezónnu zeleninu z ktorej si jednoducho pripravíme takýto zeleninový tanier.

Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed.