Hlavné jedlá

Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti...

Plnenú papriku som v detstve nikdy nejak neobľubovala. Bolo to pre mňa jedlo čo nijak zvlášť nepotešilo, ale ani naopak neurazilo. Raz som niekde čítala, že človeku sa menia chute približne po 10 rokoch...práve teraz asi prežívam svoju životnú premenu, pretože v poslednom čase dostávam chuť na pre mňa bizarné jedlá. Nie, určite nie som tehotná. :D ...

Ak sa doma tiež staráte o vlastný kvások a pečiete si domáci chlebík, vyskúšajte si z neho spraviť aj pizzu. Fotenie pizze je bola pre mňa veľká výzva, pretože tie vône vo mne vyvolávajú okamžitý hlad. :)

Hneď na úvod malé jazykové okienko: Toto chutné jedlo poznáme asi všetci, ako však správne znie jeho názov, o tom sa často vedú spory medzi ľuďmi. Granatier je vrhač granátov, prídavné meno, ktoré je od neho odvodené, je granatiersky- napríklad granadiersky pochod. Názov pokrmu je však správne granadír.

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to bude aj sójové mäso. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho a nepocítite nejaký veľký chuťový rozdiel.

Cestoviny sa u nás jedávajú zo všetkých jedál asi najčastejšie. Tieto vegánske boloňské budú jednoznačne chutiť aj mäsožravcom. Viem, pretože s jedným žijem :D

Rýchly obed alebo večera, ktorú zvládne pripraviť aj najväčšie nemehlo.

Papriku sa podľa mňa určite oplatí robiť v letných mesiacoch, kedy ju v obchodoch dostať kúpiť čerstvú a voňavú. Ak ju pestujete na záhradke tak ste vyhrali.úplne :) Klasický spôsob prípravy plnenej papriky určite každý pozná a je možno na čase vyskúšať niečo nové. Môžete ju v podstate naplniť akoukoľvek zeleninou, alebo napríklad ryžou s tofu.

Pre všetkých by bolo najzrozumiteľnejšie použiť výraz zemiakové placky. Asi každý región toto jedlo nazýva inak. Na západe ho poznáme pod názvom zemiaková baba, na Horehroní, ako Haruľu atď...U nás na východe tomu vravíme naľešniky, pekne s ľ. :D

Ste milovníkom húb rovnako, ako ja? Tak tento recept je hlavne o ich chuti a ešte o cibuľke. Chorvátski dovolenkári budú poznať: "Tak ako je žuja zakon, tak je cibuľa základ" :D