Koláče a dezerty

Po intenzívnom víkende plnom zábavy som sa v nedeľu ráno zobudila na obed s tým, že som veľmi, veľmi hladná. Prvé čo mi v chladničke padlo do oka boli už hnedé banány, ktoré tam prežívali od piatku. Tak reku vydržím byť hladná ešte ďalšiu hodinu a upečiem radšej chlebík na poobedňajšiu oslavu. Takže ak ste doteraz čierne, mäkké banány...

Narodeninová vegan krtková torta pre najmenších. Neviem ako by som znázornila krtka, tak som sa radšej rozhodla pre sovu haha. Torta bola otestovaná piatimi nevegánmi a veľmi im chutila. V podstate tam nie je poznať rozdiel či ste použili klasickú, alebo vegánsku smotanu. Tortička nie je taktiež vôbec presladená a vsádza skôr na sladkosť dozretých...

Fotiť koláče je jednoducho radosť. Jesť ich je samozrejme ešte väčšia. Tento ovocný z lístkového cesta je jednoduchý a rýchly na prípravu. S prichádzajúcim letom bude u vás doma výborným osviežením. A tá ovocná vôňa, ktorá sa nesie izbou počas pečenia je na nezaplatenie.

Mak- veľmi dôležitá potravina v jedálničku každého vegána. Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika, ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik,...

V poslednej dobe vidím od každého food blogera recepty na pečené buchty, až som na nich dostala chuť aj ja. Tieto nie sú také dokonalé ( viď. vytekajúci džem),ale nazvala som ich robotníckym žargónom, tzv. pečené priznané buchty. :D Džemom sa nešetrilo a odporúčam to aj vám. Sú samozrejme 100% vegan. :) Recept som cca. odkukala z kuchárskej knižky-...

Mačanka- jedlo chudobných, ako hovorieva moja babka. Od nej mám aj tento recept a ona ho zas má od svojej mamy- mojej prababky, od ktorej mám aj tento netrúfam si tipovať koľko starý riad. Možno toto jedlo nie je žiadny gurmánsky, či výživový "zázrak", ale mne chuí, ako babkin úsmev :))) Táto verzia je trošku upgradnutá a samozrejme povegánštená.

Ešte sa mi nestalo, aby niekto po ochutnaní uhádol, že tento koláč je z cukety. Väčšinou mi ochutnávači nechcú veriť haha. Vedeli ste, že cuketa je z botanického hľadiska ovocie, ale používame ju ako zeleninu? Má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk. Kvôli svojmu obsahu vlákniny má taktiež pozitívny vplyv na trávenie.

Rebarbora bola známa skôr ako liečivo než ako jabĺčková zelenina. V starej Číne si ju vážili už 3 000 rokov pred n. l. Stadiaľ sa cez Indiu v antike postupne dostala až do stredozemnej oblasti a tam zrejme získala nielen svoj terajší názov, ale tam začali využívať aj jej nadzemné časti na liečenie aj na konzum. V starom Grécku...

Cheesecaekov som sa za svoj krátky život narobila mnoho, pretože od prvého ochutnania sa stal mojím najmilším koláčom. Skúšala som mnoho receptov od rôznych ľudí, či z rôznych kuchárok. Ako mi pri varení a pečení býva zvykom: vzala som si to najlepšie z každého rožku trošku a spojila to do vlastného komba.