Koláče a dezerty

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...

Bol to veľmi spontánny recept- trebalo spotrebovať roztopenú čokoládu a zvyšky lístkového cesta takže tadaa. Košíčky sú veľmi chutné a jednoduché na prípravu.

Tak na tretí krát sa podaril :) Medzitým som stihla keramickú formu na pečenie prasknúť a opäť zlepiť, ale fotky a recept sú na svete. Je to moja vlastná a zjednodušená verzia quiche- slaného koláča. Quiche je tradičný francúzsky koláč a existuje jeho nespočetné množstvo variant. Namiesto vyrábania vlastného cesta som si ušetrila čas použitím...

Vegan donuty

12.02.2021

Hlavný rozdiel medzi šiškami a donutmi je ten, že donuty majú v strede otvor a poleva/ náplň sa nedáva dovnútra ale na hornú stranu, ktorá sa môže posypať prakticky čímkoľvek. Ja som sa rozhodla pre veselú a farebnú variantu zdobenia, ale vy môžete použiť napríklad nasekané orechy, či obľúbené ovocie. Tieto donuty sú omnoho zdravšou variantov, ako...

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

Tieto sezamové sušienky som mala česť piecť na tohtoročných vianočných vegánskych hodoch. Musím sa priznať, že vianočné pečivo rada nemám a nikdy som ho nejedla. Maximálne som vždy ochutnala po jednom kúsku z lineckých, perníkov a týchto sušienok. Nepatria síce k tradičným vianočným sladkostiam, ale u nás doma majú svoje stále miesto. Aj keď sladké...

Ťažko sa mi hľadal príznačný zázov a nič nové som vlastne nevymyslela. Tieto müsli dobroty nie sú vôbec suché ani tvardé ako keksy, či sušienky. Práve naopak, sú mäkučké a vláčne. Zvládne ich pripraviť ktokoľvek a zaberie to minimum času.

Jablká v kombinácii so škoricou nenechajú žiadnu chuťovú bunku bez zážitku. A pritom aká jednoduchá kombinácia. Pri tomto koláči som škoricu zamiešala aj do cesta a to mu dodalo krásnu farbu a samozrejme ešte viac podtrhlo škoricovú chuť. Jabĺčka som použila jesenné- zo záhrady. Jablká sú síce dostupné v obchodoch celoročne, ale tie domáce- jesenné...