Vegan škvarkovníky

12.01.2021

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a štipkou sušeného tymiánu. Po dopečení nám veľmi chutili s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. :)

Čas: 1 hodina 30 minút                Počet: cca. 15 kusov

Ingrediencie:

350 g polohrubej múky

200 ml sójového mlieka

50 ml slnečnicového oleja

20 g čerstvého droždia

3 balenia škvarkovej pomazánky v črievku od Lunter

1 ČL kypriaceho prášku

1/2 ČL mletej rasce

1 ČL soli

Postup:

1. Nadrobené droždie rozmiešame v 100 ml sójového mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g polohrubej múky a necháme postáť 10- 15 minút, kým sa vytvorí hustý kvások.

2. V miske zmiešame zvyšok múky, soľ, rascu a kypriaci prášok.

3. Ku kvásku prilejeme zvyšné mlieko, olej a obe obsahy mís zmiešame do cesta. Z výskedného cesta vypracujeme na pomúčenej doske bochník. Vložíme ho do pomúčenej misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca. 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

4. Po hodine si vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na čo najtenší priemer. Po celom ceste rozotrieme škvarkovú pomazánku a cesto preložíme na polovicu. Opäť celý povrch cesta potrieme pomazánkou a ešte raz preložíme na polovicu. Medzi každým preložením môžete cesto jemne prevaľkať.

5. Pomocou pohára alebo formy na vykrajovanie, vykrojíme kolieska. Zvyšné kúsky cesta môžete opäť zapracovať a zopakovať postup natierania a prekladania.

6. Škvarkovníky ukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom. Pred pečením ich potrieme sójovým mliekom a necháme pod utierkou 10 minút podkysnúť. Pred pečením som ich posypala sušným tymiánom a sezamom.

7. Pečieme pri 180° C do zlatista, cca. 10-15 minút.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)

Poznáte niekoho, kto by ich nemiloval? Ak áno, tak mu upečte tieto a možno prehodnotí svoje chute. :) Receptík vo vegánskej verzii po ktorom budete mať škoricu až za ušami.