Americký jablkovo- škoricový koláč

06.11.2020

Jablká v kombinácii so škoricou nenechajú žiadnu chuťovú bunku bez zážitku. A pritom aká jednoduchá kombinácia. Pri tomto koláči som škoricu zamiešala aj do cesta a to mu dodalo krásnu farbu a samozrejme ešte viac podtrhlo škoricovú chuť. Jabĺčka som použila jesenné- zo záhrady. Jablká sú síce dostupné v obchodoch celoročne, ale tie domáce- jesenné voňajú úplne inak. Kto pozná, vie o čom hovorím. 

Ingrediencie:

700-800 g jabĺk

200 g polohrubej múky

110 g rastlinného tuku

60 g práškového cukru

1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

2- 3 PL zemiakového škrobu

2 PL kryštáľového cukru

2 ČL mletej škorice

20 ml vody


Postup:

1. V mise zmiešame múku s práškovým cukrom, 1 ČL mletej škorice a práškom do pečiva.

2. Pridáme rastlinný tuk, vodu a vymiesime hladké cesto. Uhladíme ho do tvaru bochníka a necháme odpočívať v chladničke.

3. Očistíme si jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Zmiešame s 2 PL zemiakového škrobu,  1 ČL škorice a 2 PL kryštáľového cukru. Cukru použite podľa kyslosti/ sladkosti jabĺk. Nemusíte ho používať vôbec.

4. Jablká necháme odstáť, aby pustili šťavu a medzi tým si pripravíme cesto.

5. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Obe vyvaľkáme do tvaru kruhu (o pár cm väčšieho ako je forma na pečenie).

6. Jedno cesto uložíme na spodok pekáča tak aby sa nám prekrývalo až za okraje a poprepichujeme ho na spodku vidličkou.

7. Druhé cesto nakrájame na pásiky, ktoré budeme ukladať na vrch jabĺk. Ak sa vám s tým nechce babrať, môžete koláč prikryť celým kusom cesta a taktiež ho poprepichovať vidličkou.

8. Keď už jablká pustili šťavu, zlejeme ju do hrnca, privedieme k varu a zahustíme troškou zemiakového škrobu. Mala by nám vniknúť stredne hustá poleva.

9. Jablká vysypeme na cesto do formy na pečenie a pustíme sa do "pletenia". Medzi tým si môžete dať nahriať rúru na 180° C.

10. Okraje pásikov z cesta pritisneme k cestu, ktoré jemne pretŕča z pekáča.

11. Pečieme pri 180° C po dobu 50 minút. Potom zvýšime teplotu na 200° C a pečieme ešte cca. 15 minút do chrumkava. 

Ak sa vám okraje prilepili k forme na pečenie, oškrabte ich možíkom. Koláč krájame až keď vychladne, inak sa vám môže rozpadnúť.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jablká v kombinácii so škoricou nenechajú žiadnu chuťovú bunku bez zážitku. A pritom aká jednoduchá kombinácia. Pri tomto koláči som škoricu zamiešala aj do cesta a to mu dodalo krásnu farbu a samozrejme ešte viac podtrhlo škoricovú chuť. Jabĺčka som použila jesenné- zo záhrady. Jablká sú síce dostupné v obchodoch celoročne, ale tie domáce- jesenné...

Blíži sa haloween a čo by to bol za sviatok bez výzdoby, kostýmov a všetkých týchto krvavých nechutných chutností? Mnohí z nás tento sviatok neuznávajú a čertia sa nad tým, ako sme od Američanov prebrali ich maniere. Nie je tomu však tak! Haloween je pôvodne Keltským sviatkom a pôvod má v Írsku. V preklade znamená "predvečer všetkých svätých". Keď...

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...