Americký jablkovo- škoricový koláč

06.11.2020

Jablká v kombinácii so škoricou nenechajú žiadnu chuťovú bunku bez zážitku. A pritom aká jednoduchá kombinácia. Pri tomto koláči som škoricu zamiešala aj do cesta a to mu dodalo krásnu farbu a samozrejme ešte viac podtrhlo škoricovú chuť. Jabĺčka som použila jesenné- zo záhrady. Jablká sú síce dostupné v obchodoch celoročne, ale tie domáce- jesenné voňajú úplne inak. Kto pozná, vie o čom hovorím. 

Ingrediencie:

700-800 g jabĺk

200 g polohrubej múky

110 g rastlinného tuku

60 g práškového cukru

1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

2- 3 PL zemiakového škrobu

2 PL kryštáľového cukru

2 ČL mletej škorice

20 ml vody


Postup:

1. V mise zmiešame múku s práškovým cukrom, 1 ČL mletej škorice a práškom do pečiva.

2. Pridáme rastlinný tuk, vodu a vymiesime hladké cesto. Uhladíme ho do tvaru bochníka a necháme odpočívať v chladničke.

3. Očistíme si jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Zmiešame s 2 PL zemiakového škrobu,  1 ČL škorice a 2 PL kryštáľového cukru. Cukru použite podľa kyslosti/ sladkosti jabĺk. Nemusíte ho používať vôbec.

4. Jablká necháme odstáť, aby pustili šťavu a medzi tým si pripravíme cesto.

5. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Obe vyvaľkáme do tvaru kruhu (o pár cm väčšieho ako je forma na pečenie).

6. Jedno cesto uložíme na spodok pekáča tak aby sa nám prekrývalo až za okraje a poprepichujeme ho na spodku vidličkou.

7. Druhé cesto nakrájame na pásiky, ktoré budeme ukladať na vrch jabĺk. Ak sa vám s tým nechce babrať, môžete koláč prikryť celým kusom cesta a taktiež ho poprepichovať vidličkou.

8. Keď už jablká pustili šťavu, zlejeme ju do hrnca, privedieme k varu a zahustíme troškou zemiakového škrobu. Mala by nám vniknúť stredne hustá poleva.

9. Jablká vysypeme na cesto do formy na pečenie a pustíme sa do "pletenia". Medzi tým si môžete dať nahriať rúru na 180° C.

10. Okraje pásikov z cesta pritisneme k cestu, ktoré jemne pretŕča z pekáča.

11. Pečieme pri 180° C po dobu 50 minút. Potom zvýšime teplotu na 200° C a pečieme ešte cca. 15 minút do chrumkava. 

Ak sa vám okraje prilepili k forme na pečenie, oškrabte ich možíkom. Koláč krájame až keď vychladne, inak sa vám môže rozpadnúť.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

Tieto sezamové sušienky som mala česť piecť na tohtoročných vianočných vegánskych hodoch. Musím sa priznať, že vianočné pečivo rada nemám a nikdy som ho nejedla. Maximálne som vždy ochutnala po jednom kúsku z lineckých, perníkov a týchto sušienok. Nepatria síce k tradičným vianočným sladkostiam, ale u nás doma majú svoje stále miesto. Aj keď sladké...

Ťažko sa mi hľadal príznačný zázov a nič nové som vlastne nevymyslela. Tieto müsli dobroty nie sú vôbec suché ani tvardé ako keksy, či sušienky. Práve naopak, sú mäkučké a vláčne. Zvládne ich pripraviť ktokoľvek a zaberie to minimum času.