Americký jablkovo- škoricový koláč

06.11.2020

Jablká v kombinácii so škoricou nenechajú žiadnu chuťovú bunku bez zážitku. A pritom aká jednoduchá kombinácia. Pri tomto koláči som škoricu zamiešala aj do cesta a to mu dodalo krásnu farbu a samozrejme ešte viac podtrhlo škoricovú chuť. Jabĺčka som použila jesenné- zo záhrady. Jablká sú síce dostupné v obchodoch celoročne, ale tie domáce- jesenné voňajú úplne inak. Kto pozná, vie o čom hovorím. 

Ingrediencie:

700-800 g jabĺk

200 g polohrubej múky

110 g rastlinného tuku

60 g práškového cukru

1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

2- 3 PL zemiakového škrobu

2 PL kryštáľového cukru

2 ČL mletej škorice

20 ml vody


Postup:

1. V mise zmiešame múku s práškovým cukrom, 1 ČL mletej škorice a práškom do pečiva.

2. Pridáme rastlinný tuk, vodu a vymiesime hladké cesto. Uhladíme ho do tvaru bochníka a necháme odpočívať v chladničke.

3. Očistíme si jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Zmiešame s 2 PL zemiakového škrobu,  1 ČL škorice a 2 PL kryštáľového cukru. Cukru použite podľa kyslosti/ sladkosti jabĺk. Nemusíte ho používať vôbec.

4. Jablká necháme odstáť, aby pustili šťavu a medzi tým si pripravíme cesto.

5. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Obe vyvaľkáme do tvaru kruhu (o pár cm väčšieho ako je forma na pečenie).

6. Jedno cesto uložíme na spodok pekáča tak aby sa nám prekrývalo až za okraje a poprepichujeme ho na spodku vidličkou.

7. Druhé cesto nakrájame na pásiky, ktoré budeme ukladať na vrch jabĺk. Ak sa vám s tým nechce babrať, môžete koláč prikryť celým kusom cesta a taktiež ho poprepichovať vidličkou.

8. Keď už jablká pustili šťavu, zlejeme ju do hrnca, privedieme k varu a zahustíme troškou zemiakového škrobu. Mala by nám vniknúť stredne hustá poleva.

9. Jablká vysypeme na cesto do formy na pečenie a pustíme sa do "pletenia". Medzi tým si môžete dať nahriať rúru na 180° C.

10. Okraje pásikov z cesta pritisneme k cestu, ktoré jemne pretŕča z pekáča.

11. Pečieme pri 180° C po dobu 50 minút. Potom zvýšime teplotu na 200° C a pečieme ešte cca. 15 minút do chrumkava. 

Ak sa vám okraje prilepili k forme na pečenie, oškrabte ich možíkom. Koláč krájame až keď vychladne, inak sa vám môže rozpadnúť.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Postačia vám len 3 ingrediencie ktoré doma určite nájdete. Šľahačka má viac využití. Môžete ju použiť ako ozdobu koláčov, čo určite odporúčam pretože po stuhnutí v chladničke drží tvar. Tento kávovo - cukrový doping si môžete dopriať aj v horúcich teplých dňoch. Po vymixovaní nadávkujte šľahačku do pohárov, prihoďte pár kociek ľadu a máte skvelé...

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Na tento recept vám postačia 3 jednoduché a lacné ingrediencie a nie je to žiadna aquafaba, agar agar ani iné podivné slovíčko začínajúce na písmeno "a". Recept je rýchly a výsledkom je poriadne sýta dobrota. ktorá obsahuje len čistú čokoládu.