Avokádová nátierka

14.05.2021

Kontroverzná potravina to avokádo. V posledných rokoch sa na našich tanieroch stalo dosť populárnou záležitosťou. Pre rastlinne stravujúcich je to výborný zdroj zdravých tukov, draslíku a iných výživných látok. Jeho odvrátenou stranou je žiaľ jeho neekologickosť. Na vypestovanie 1 kg avokád je potrebných cca. 2000 litrov vody. Medzi najväčších producentov patrí oblasť Petrorca v Čile, z ktorého sa dováža avokádo až do našich supermarketov. V tejto, ale aj iných oblastiach vznikajú nelegálne plantáže, ktoré vysávajú vodu z riek vďaka čomu rieky vysychajú a miestny obyvatelia trpia suchom. Preto ja osobne avokádo konzumujem veľmi striedmo ( cca. max. 5 ks do roka ). Viem, že svojim osobným obmedzením nedokážem zlepšiť podmienky ľudí v Čile, ale na druhej strane nechcem svojimi nákupmi ako jednotlivec dotovať tento trh. Samozrejme keby sme sa takto zamýšľali nad každou jednou potravinou, nejedli by sme skoro nič. Mali by sme ale vedieť aká cesta stojí za potravinami ktoré nakupujeme. Ako "bohatí" európania máme v supermarketoch to privilégium "nekonečného výberu" a mali by sme si vymedziť hranice svojich nákupov tak aby kvôli nám nemuseli trpieť ľudia na druhom konci sveta. Takže...hoci avokádo milujem, jeho konzumáciu obmedzujem na minimum. Ak ale príde ten čas v roku kedy na neho dostanem neprekonateľnú chuť, vždy si spravím túto nátierku. Je výborná k chlebíku, hrianke, alebo ako dip k nachos. A tým, že je naozaj príležitostná, si ju vychutnám o to viac. :)

Čas prípravy: 5 minút                                     Porcie: 2 porcie

Ingrediencie:

160 g avokáda (už očisteného) cca. 1 väčšie alebo 2 menšie kusy avokáda

2 PL kvalitného olivového oleja

1 PL citrónovej / limetkovej šťavy

2-3 strúčiky cesnaku

1/4 ČL čierneho mletého korenia

na hrubo namleté chilli

Postup:

1. Avokádo prerežeme pozdĺžne na polovicu, odstránime kôstku a pomocou polievkovej lyžice oddelíme vnútro od šupky.

2. Prvá varianta nátierky je, že avokádo spolu s ostatnými ingredienciami vložíme do mixéra a vymixujeme do hladkej peny. Druhá varianta je, že avokádo popučíte vidličkou a primiešate ostatné ingrediencie. Na záver si nátierku ešte dochuťte podľa seba. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instarame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Táto vegánska verzia tuniakovej nátierky je naozaj výborná. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Nátierka sa skvelo hodí na chlebík, alebo ju môžete servírovať ako šalát, či prílohu k hlavnému jedlu. Mnohí si povedia, čo je to za nezmysel. Dám si predsa reálneho tuniaka... Avšak milovníci zvierat dobre vedia, že aj ryby cítia bolesť a ich nadmerný...

Kontroverzná potravina to avokádo. V posledných rokoch sa na našich tanieroch stalo dosť populárnou záležitosťou. Pre rastlinne stravujúcich je to výborný zdroj zdravých tukov, draslíku a iných výživných látok. Jeho odvrátenou stranou je žiaľ jeho neekologickosť. Na vypestovanie 1 kg avokád je potrebných cca. 2000 litrov vody. Medzi najväčších...

Vedeli ste, že sedmokrásky sa môžu jesť? Ak ste ich ešte neochutnali tak smelo do toho. Neodporúčam ale trhať ich z okolí ciest a frekventovaných psičkárskych revírov. :D