Brokolicová
Určite poznáte, keď je vonku škaredé upršané počasie a vám sa nič nechce. No predsa len, jesť niečo treba. Táto brokolicová polievka je jednoduchá, rýchla na prípravu a zahreje dušu aj žalúdok. :)

Ingrediencie
2 l vody
1 ks brokolica
2 ks mrkva
1 ks väčší zemiak
soľ
čierne korenie
Postup
Do osolenej vody dáme variť brokolicu. Keď je brokolica mäkká, rozmixujeme ju. Polievku vrátime na sporák- prihodíme nakrájanú mrkvu a zemiak a varíme do zmäknutia. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
Druhá varianta je rozmixovať všetkú zeleninu a vznikne vám krémovejšia polievka.
TIP:
Zdravotné výhody zeleniny sú dnes už notoricky
známe. Mrkva má vo vegánskej výžive zvláštny význam
ako zdroj vitamínu A (presnejšie karoténov, z ktorých si
telo tento vitamín vyrába) a zelená listová zelenina ako
zdroj vitamínu K, ktorý väčšina ľudí získava čiastočne aj
zo živočíšnych potravín.
Snažte sa zjesť každý deň aspoň 500 gramov zeleniny a ovocia. Pravidelne medzi ne zaraďujte:
• mrkvu
• zelenú listovú zeleninu a brokolicu
Konzumujte ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vitamínu
C (brokolica, paprika, ružičkový kel, jahody, citrusy) spoločne
s hlavným jedlom (obilninami a strukovinami), prípadne
orechami a semienkami. Takto maximálne podporíte vstrebateľnosť železa (pred jedlom, počas neho a určitý čas po
jedle sa tiež vyhýbajte pitiu čaju a kávy, nakoľko tieto nápoje
obsahujú taníny znižujúce vstrebateľnosť železa).