Červená kapusta, domáca knedľa a opekaný tempeh

07.05.2020

Ingrediencie

Kapusta:

polovica kapusty

300- 500 ml vody

1 cibuľa

1/2 ČL mletej rasce

2 PL octu

4 PL cukru

3 PL olivového oleja

Knedľa:

500 g polohrubej múky

350 ml vody

15 g droždia

1 PL olivového oleja

2 ČL soli

1 ČL cukru

Tempeh:

2 balenia tempehu

olivový olej

sójová omáčka

Slovenskú  kuchyňu mám veľmi rada a preto často varím tradičné recepty vo vegánskej verzii.

Mäso sa dá veľmi šikovne nahradiť tempehom. 

Tempeh je obzvlášť obľúbený na ostrove Jáva, kde ide o hlavný zdroj proteínov. Rovnako ako tofu je tempeh vyrábaný zo sójových bôbov; tempeh je ale dosť rozdielnym produktom s odlišným nutričným zložením a štruktúrov. Vďaka fermentácii získava tempeh nie len  vysoký podiel proteínov, vláknin a vitamínov, ale taktiež intenzívnejšiu arómu. Práve pre jeho výživovú hodnotu je používaný vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni. 

Postup

Knedľa:

V mise si rozmiešame múku, cukor, soľ a nadrobené droždie. Prilejeme vodu a vymiešame si lepivé cesto. Vypracujeme z neho pomúčený bochník a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 2 časti. Z cesta vytvarujeme požadovaný tvar knedlí. Necháme voľne kysnúť ešte cca. 20 minút. 

Hrniec si naplníme do polovice vodou a necháme zovrieť. Do hrnca vložíme knedle a varíme zakryté na strednom plameni cca. 20 minút. Počas varenie hrniec neodkrývame. Po 20 minútach skontrolujte či je knedľa uvarená- pomocou špajle.

Hotovú knedľu potrieme olejom a necháme vychladnúť. 

Kapusta:

Kapustu nadrobno nakrájame, posolíme a necháme postáť 10 minút.  Na miernom oleji si spražíme cibuľku, pridáme 1 PL cukru a na miernom ohni skaramelizujeme. Pridáme kapustu, vodu, soľ, rascu- prikryjeme pokrievkou a dusíme až do zmäknutia. Tesne pred koncom pridajte ocot, poriadne premiešajte a odstavte zo sporáku.

Tempeh:

Tempeh dostať kúpiť v každom Kauflande. Nakrájaný na kocky ho sprudka opražíme na olivovom oleji. Môžete pridať sójovú omáčku (množstvo podľa chuti) a ešte chvíľu opiecť.

Ak tempeh nepoznáte, nebojte sa ho vyskúšať- je to fakt výborná náhrada mäsa.


Etický obedík je hotový- dobrú chuť :)