Cestoviny s údeným tofu

16.05.2021

Výborná omáčka s údeným tofu pripomínajúca mleté. Jediná špecifickejšia surovina ktorú na ich prípravu budete potrebovať je umeocot. Má slano-kyslú chuť a v porovnaní s klasickým octom je omnoho zdravší. Kým klasický ocot náš organizmus prekysľuje ( z hľadiska čínskej medicíny energeticky ochladzuje), umeocot je zásaditý, pomáha k správnemu fungovaniu črevnej mikroflóry a má zohrievajúci účinok. Vyrába sa fermentáciou japonských sliviek a rastlinky shizo. Umeocot používam do kyslých strukovinových polievok a veľmi sa mi osvedčilo jeho používanie pri karamelizovaní cibule. V kombinácii s cukrom sa cibuľka krásne zlepí a schrumkavie. Ak ste ešte umeocot nevyskúšali tak vám ho odporúčam všetkými desiatimi. Kúpite ho v každom obchode so zdravou výživou.

Ingrediencie:

500 g cestovín (mini fusili)

420 g Arrabiata omáčky

360 g údeného tofu

300 ml zeleninového vývaru

1 veľkú cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 PL cukru

1 PL ume octu

1/2 ČL mletej sladkej papriky

1/2 ČL mletej rasce

soľ

rastlinný olej

Postup:

1. Na kvapke rastlinného oleja pomaly opražíme na drobno nakrájanú cibuľku.

2. Pred koncom pridáme 1 PL cukru a 1 PL ume octu. Cibuľku pomaly pražíme do chrumkava (kým sa neskaramelizuje a nevyparí ocot ).

3. K hotovej cibuli prisypeme mletú papriku, rascu a minútku opražíme.

4. Pridáme na drobno namrvené tofu, ktoré opečieme do zlatista.

5. Opečené tofu zalejeme 300 ml vývaru. Ak nemáte vývar pridajte horúcu vodu a 1/2 kocky bio zeleninového bujónu.

6. Pridáme Arrabiata omáčku a privedieme k varu. Arrabiatu v skle máme doma vždy v zásobe. Nakupujem ju najčastejšie v Lidli alebo Kauflande.

7. K hotovej omáčke primiešame uvarené cestoviny a prípadne dochutíme soľou a čiernym korením. Odporúčam zvoliť menšie cestoviny na ktoré sa omáčka pekne nalepí.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...