Chilli con veggie

04.01.2021

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim jeho nenáročnosť a mňamóznosť, je to to najlepšie jedlo! Zeleninových verzií je samozrejme mnoho. Ak ste čili ešte nepripravovali, vyskúšajte moju variantu a nabudúce si trúfnite aj na tú svoju. Môžete použiť napríklad aj hnedú, či červenú šošovicu, mrkvu, papriku či batáty. Mne sa ako najautenckejšia zdá byť táto verzia s fazuľami a kukuricou. Ak chcete mať chilli hotové do 30 minút použite zavárané ingrediencie.

Čas prípravy: 30 minút                                Porcie: 4 - 6

Ingrediencie:

800 g lúpanych paradajok ( 2 konzervy)

400 ml zeleninového vývaru / vody + 1/2 kocky zelen. bujónu

280 g kukurice ( 1 konz.)

240 g borloti fazule (1 konz.)

240 g červenej fazule (kidney beans- 1 konz.)

90 g sójového granulátu

1 väčšia cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 ČL sladkej papriky

1 ČL mleté chilli / čerstvé chilli

1 ČL rímskej rasce

1 ČL soli

1/2 ČL čierneho korenia

šťava z limetky

čerstvý koriander

slenčnicový olej

(Hmotnosť fazule a kukurice udávam bez nálevu)

Pita chlieb:

200 g hladkej múky

100 ml horúcej vody

1 PL oleja

1/2 ČL soli

Postup:

1. Sójový granulát zalejeme zeleninovým vývarom a pár minút povaríme (kým v hrnci neostane skoro žiadna voda).

2.  Na rozohriatom oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak, mletú papriku a rascu, chilli a necháme chvíľku prevoňať.

3. Ak chcete mať chilli hotové za pár minút, použite fazule a kukuricu z konzervy (iba pevný obsah bez nálevu). K hotovému základu pridáme paradajky, fazule, kukuricu, hotový sójový granulát a necháme priviesť k varu. Ak sa rozhodnete pre sušené fazule, predmočte ich deň vopred. Pred tým než ich pridáte do omáčky ich varte v jemne osolenej vode do zmäknutia.

4. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z limetky podľa chuti. Chilli si môžete pri servírovaní zjemniť aj kyslou smotanou.

Ako prílohu podávame napríklad jazmínovú ryžu, pita chlebík, alebo oboje. 

Pita chlieb:

1. Hladkú múku zmiešame so soľou.

2. Pridáme olej, horúcu vodu a vymiesime cesto.

3. Bochník zabalíme do potravinovej fólie / sáčku a necháme postáť 20 minút.

4. Bochník rozdelíme na cca. 5 častí a z každej vyvaľkáme placku.

5. Placky opekáme z oboch strán, kým sa nezačnú mierne nafukovať.

TIP: Pita chlebík potieram olivovým olejom ktorý zmiešam s prelisovaným cesnakom a nasekaným koriandrom alebo nejakou inou vňaťou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...