Chilli con veggie

04.01.2021

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim jeho nenáročnosť a mňamóznosť, je to to najlepšie jedlo! Zeleninových verzií je samozrejme mnoho. Ak ste čili ešte nepripravovali, vyskúšajte moju variantu a nabudúce si trúfnite aj na tú svoju. Môžete použiť napríklad aj hnedú, či červenú šošovicu, mrkvu, papriku či batáty. Mne sa ako najautenckejšia zdá byť táto verzia s fazuľami a kukuricou. Ak chcete mať chilli hotové do 30 minút použite zavárané ingrediencie.

Čas prípravy: 30 minút                                Porcie: 4 - 6

Ingrediencie:

800 g lúpanych paradajok ( 2 konzervy)

400 ml zeleninového vývaru / vody + 1/2 kocky zelen. bujónu

280 g kukurice ( 1 konz.)

240 g borloti fazule (1 konz.)

240 g červenej fazule (kidney beans- 1 konz.)

90 g sójového granulátu

1 väčšia cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 ČL sladkej papriky

1 ČL mleté chilli / čerstvé chilli

1 ČL rímskej rasce

1 ČL soli

1/2 ČL čierneho korenia

šťava z limetky

čerstvý koriander

slenčnicový olej

(Hmotnosť fazule a kukurice udávam bez nálevu)

Pita chlieb:

200 g hladkej múky

100 ml horúcej vody

1 PL oleja

1/2 ČL soli

Postup:

1. Sójový granulát zalejeme zeleninovým vývarom a pár minút povaríme (kým v hrnci neostane skoro žiadna voda).

2.  Na rozohriatom oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak, mletú papriku a rascu, chilli a necháme chvíľku prevoňať.

3. Ak chcete mať chilli hotové za pár minút, použite fazule a kukuricu z konzervy (iba pevný obsah bez nálevu). K hotovému základu pridáme paradajky, fazule, kukuricu, hotový sójový granulát a necháme priviesť k varu. Ak sa rozhodnete pre sušené fazule, predmočte ich deň vopred. Pred tým než ich pridáte do omáčky ich varte v jemne osolenej vode do zmäknutia.

4. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a šťavou z limetky podľa chuti. Chilli si môžete pri servírovaní zjemniť aj kyslou smotanou.

Ako prílohu podávame napríklad jazmínovú ryžu, pita chlebík, alebo oboje. 

Pita chlieb:

1. Hladkú múku zmiešame so soľou.

2. Pridáme olej, horúcu vodu a vymiesime cesto.

3. Bochník zabalíme do potravinovej fólie / sáčku a necháme postáť 20 minút.

4. Bochník rozdelíme na cca. 5 častí a z každej vyvaľkáme placku.

5. Placky opekáme z oboch strán, kým sa nezačnú mierne nafukovať.

TIP: Pita chlebík potieram olivovým olejom ktorý zmiešam s prelisovaným cesnakom a nasekaným koriandrom alebo nejakou inou vňaťou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...