Cícerový paprikáš

06.02.2021

S týmto jedlom sa dlho nenatrápite a jeho plusom je aj krátka časová príprava. Výhodou cíceru, alebo inak nazývaného rímskeho hrachu je to, že jeho prípravou a varením sa z neho zdraviu prospešné látky nevytrácajú. Môžete ho teda pripravovať na akýkoľvek spôsob a on si stále zachová všetky potrebné živiny. Taktiež by vás možno mohol zaujímať aj rozdiel medzi paprikášom a perkeltom. V skratke, v paprikáši sa "mäso" dusí v cibuľovo- korenistom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Doma sme paprikáš vždy jedávali s kolienkami, takže som ich ako prílohu zvolila z istej nostalgie. Výborne sa k nemu hodia aj halušky. 

Čas prípravy: 15- 20 minút               Porcie: 2-4

Ingrediencie

400 g zaváraného cíceru (540 g aj s nálevom)

400 g krájaných /lúpaných/ paradajok

200 ml sójovej smotany (K-take it veggie)

3 červené papriky 

1 stredne veľká cibuľa

1 ČL mletej sladkej papriky

1 ČL pikantnej mletej papriky

soľ

čierne korenie

olej

petržlenová vňať

Postup:

1. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pred koncom pridáme mletú papriku a necháme koreniny na minútku prevoňať.

2. Pridáme papriku nakrájanú na malé kúsky, podlejeme troškou vody a prikryjeme pokrievkou. Necháme 5 - 7 minút podusiť do zmäknutia. Všetko z panvice zlejeme do mixéra a premixujeme na kašu.

3. Do tohto základu pridáme lúpané paradajky, smotanu, cícer  ( môže aj s nálevom), dochutíme soľou a privedieme k varu. Nálev z cícera omáčku prirodzene zahustí.

Paprikáš servírujem s haluškami alebo cestovinou. K múke na halušky primiešavam aj pomleté ľanové semienka. :)

Cícer môžete použiť aj sušený, ktorý je ale potrebné predmočiť vo vode 8-12 hodín a potom variť do zmäknutia (cca. hodinu). Rýchlejšia varianta je s cícerom zaváraným. Na prípravu tohto jedla sa mi osvedčil cícer z Lidlu v jemne slanom náleve.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...