Cícerový paprikáš

06.02.2021

S týmto jedlom sa dlho nenatrápite a jeho plusom je aj krátka časová príprava. Výhodou cíceru, alebo inak nazývaného rímskeho hrachu je to, že jeho prípravou a varením sa z neho zdraviu prospešné látky nevytrácajú. Môžete ho teda pripravovať na akýkoľvek spôsob a on si stále zachová všetky potrebné živiny. Taktiež by vás možno mohol zaujímať aj rozdiel medzi paprikášom a perkeltom. V skratke, v paprikáši sa "mäso" dusí v cibuľovo- korenistom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Doma sme paprikáš vždy jedávali s kolienkami, takže som ich ako prílohu zvolila z istej nostalgie. Výborne sa k nemu hodia aj halušky. 

Čas prípravy: 15- 20 minút               Porcie: 2-4

Ingrediencie

400 g zaváraného cíceru (540 g aj s nálevom)

1 stredne veľká cibuľa

1 podlhovastá červená paprika

200 ml sójovej smotany (K-take it veggie)

1 PL hustého kečupu / pretlaku

1 ČL mletej sladkej papriky

1/2 ČL mletej rasce

soľ

voda

olej

jarná cibuľka

Postup:

1. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pred koncom pridáme mletú papriku, rascu a necháme koreniny na minútku prevoňať.

2. Pridáme papriku nakrájanú na malé kúsky, podlejeme troškou vody a prikryjeme pokrievkou. Necháme 5 - 7 minút podusiť. Mala by sa nám vytvoriť hustejšia kaša.

3. Do tohto základu prilejeme smotanu, cícer aj s nálevom, dochutíme soľou a privedieme k varu. Nálev z cícera omáčku prirodzene zahustí. Ak by ste ale chceli ešte hustejšiu, odoberte trochu smotany bokom, rozmiešajte v nej trochu kukuričného alebo zemiakového škrobu a primiešajte späť k omáčke, ktorú nezabudnite opäť priviesť k varu.
4. Na záver primiešame kečup a prípadne dochutíme soľou. 

Na osvieženie do paprikášu pridávam aj nakrájanú jarnú cibuľku.

Cícer môžete použiť aj sušený, ktorý je ale potrebné predmočiť vo vode 8-12 hodín a potom variť do zmäknutia (cca. hodinu). Rýchlejšia varianta je s cícerom zaváraným. Na prípravu tohto jedla sa mi osvedčil cícer z Lidlu v skle a v jemne slanom náleve.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tofu je jedna z mojich najobľúbenejších surovín. Už dávno som sa zbavila desivej predstavy tofu zo školských jedálni, kde ho za mojich čias pripravovať vôbec nevedeli. Najradšej mám naturálne- biele, pretože vďaka jeho neutrálnej chuti z neho viete vyčarovať takmer čokoľvek- na slano aj na sladko. Tofu "prsty" sú v poslednej dobe našim obľúbeným...

S týmto jedlom sa dlho nenatrápite a jeho plusom je aj krátka časová príprava. Výhodou cíceru, alebo inak nazývaného rímskeho hrachu je to, že jeho prípravou a varením sa z neho zdraviu prospešné látky nevytrácajú. Môžete ho teda pripravovať na akýkoľvek spôsob a on si stále zachová všetky potrebné živiny. Taktiež by vás možno mohol zaujímať aj...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...