Vegan bryndzové halušky
300 ml lunter zakysaného mlieka
S týmto jedlom sa dlho nenatrápite a jeho plusom je aj krátka časová príprava. Výhodou cíceru, alebo inak nazývaného rímskeho hrachu je to, že jeho prípravou a varením sa z neho zdraviu prospešné látky nevytrácajú. Môžete ho teda pripravovať na akýkoľvek spôsob a on si stále zachová všetky potrebné živiny. Taktiež by vás možno mohol zaujímať aj rozdiel medzi paprikášom a perkeltom. V skratke, v paprikáši sa "mäso" dusí v cibuľovo- korenistom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Doma sme paprikáš vždy jedávali s kolienkami, takže som ich ako prílohu zvolila z istej nostalgie. Výborne sa k nemu hodia aj halušky.
Čas prípravy: 15- 20 minút Porcie: 2-4
400 g zaváraného cíceru (540 g aj s nálevom)
1 stredne veľká cibuľa
1 podlhovastá červená paprika
200 ml sójovej smotany (K-take it veggie)
1 PL hustého kečupu / pretlaku
1 ČL mletej sladkej papriky
1/2 ČL mletej rasce
soľ
voda
olej
jarná cibuľka
1. Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Pred koncom pridáme mletú papriku, rascu a necháme koreniny na minútku prevoňať.
2. Pridáme papriku nakrájanú na malé kúsky, podlejeme troškou vody a prikryjeme pokrievkou. Necháme 5 - 7 minút podusiť. Mala by sa nám vytvoriť hustejšia kaša.
3. Do tohto základu prilejeme smotanu, cícer aj s nálevom, dochutíme soľou a privedieme k varu. Nálev z cícera omáčku prirodzene zahustí. Ak by ste ale chceli ešte hustejšiu, odoberte trochu smotany bokom, rozmiešajte v nej trochu kukuričného alebo zemiakového škrobu a primiešajte späť k omáčke, ktorú nezabudnite opäť priviesť k varu.
4. Na záver primiešame kečup a prípadne dochutíme soľou.
Na osvieženie do paprikášu pridávam aj nakrájanú jarnú cibuľku.
Cícer môžete použiť aj sušený, ktorý je ale potrebné predmočiť vo vode 8-12 hodín a potom variť do zmäknutia (cca. hodinu). Rýchlejšia varianta je s cícerom zaváraným. Na prípravu tohto jedla sa mi osvedčil cícer z Lidlu v skle a v jemne slanom náleve.
300 ml lunter zakysaného mlieka
Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.
"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...