Citrónový chlebík

15.11.2021

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Čas prípravy: 15 minút                       Čas pečenia: 1 hodina

Ingrediencie:

350 ml ovseného mlieka

360 g polohrubej múky

200 g práškového cukru

130 ml rastlinného oleja

50 ml citrónovej šťavy (1 -2 citróny + 1 na polevu)

20 g zemiakového škrobu

1 balenie kypriaceho prášku (12 g)

1 PL jablčného octu

kôra z dvoch bio citrónov

pár kvapiek mandľovej arómy (nemusi byť)

Postup:

1. V miske zmiešame mlieko s jablkovým octom a necháme chvíľu odpočívať.

2. V druhej miske zmiešame múku, práškový cukor, zemiakový škrob a kypriaci prášok.

3. K sypkým ingredienciám pridáme mlieko, citrónovú šťavu, olej a nastrúhame kôru z citrónov. Pozor aby ste nanastrúhali aj ich bielu časť, ktorá je horká. Všetko vymešame do hladkého cesta.

4. Podlhovastú formu na chlebík vymastíme rastlinným tukom a vylejeme do nej cesto.

5. Pečieme pri 175°C po dobu 1 hodiny. Každá rúra aj forma na pečenie je iná takže sa riaďte podľa svojich možností. Chlebík prejde testom dreveného špáradla už po 45 minútach, ale nechajte ho dopiecť ešte 15 minút do zlatohneda. Bude oveľa chutnejší.

6. Po dopečení necháme vychladnúť a polejeme polevou.

Poleva:

1. varianta: Zmiešame trochu kokosového mlieka z plechovky spolu s cukrom a citrónovou šťavou.

2. varianta: Zmiešame práškový cukor spolu s citrónovou šťavou. Citrónovú šťavu pridávajte k cukru postupne za stáleho miešania. Mala by vyniknúť dostatočne hustá poleva, ktorá sa však ale stále dá rozotrieť.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.