Čokoládová torta

07.08.2021

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor, iba čistú horkú čokoládu. Pretože v jednoduchosti je krása. :) Jediné na čom si pri tomto recepte dajte záležať je kvalitná horká 70% čokoláda. Torta je najlepšia na druhý deň po vytiahnutí z chladničky, kedy korpus akurátne zmäkne a pena na vrchu vytuhne.

Ingrediencie

Korpus:

okrúhla forma s priemerom 25 cm

150 ml sójového mlieka

140 g hladkej múky

80 g horkej 70% čokolády

50 ml rastlinného oleja

50 g cukru

20 g kakaa

1 ČL jablčného octu

1/2 ČL kypriaceho prášku

Čokoládová pena:

400 g horkej 70% čokolády

320 ml horúcej vody

ľad

2-3 väčšie banány

Postup:

Korpus:

1. Mlieko zmiešame s octom a necháme chvíľu postáť.

2. Medzitým v druhej nádobe zmiešame všetky sypké ingrediencie.

3. K mlieku s octom primiešame olej a obsah misy prilejeme k sypkým ingredienciám.

4. V horúcom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame k cestu.

5. Cesto vylejeme do okrúhlej formy a pečieme pri 170°C cca. 10-15 minút. Či je cesto hotové skontrolujeme dreveným špáradlom.

Počas toho ako bude chladnúť korpus pripravíme čokoládovú penu.

Čokoládová pena:

1. Horkú čokoládu zalejeme horúcou vodou a miešame až kým sa úplne nerozpustí.

2. Do väčšej misy si pripravíme ľadový kúpeľ (studenú vodu a ľad).

3. Nádobu s horúcou čokoládou ponoríme do ľadového kúpeľa a pomocou metličky (mixéra) šľaháme cca. 5-10 minút kým nám nevznikne hustejšia pena. Vrelo odporúčam použiť mixér ak nechcete "prísť o ruky". Pri šľahaní buďte trpezlivý, čokoláda začne hustnúť až keď sa ochladí. Ako rýchlo sa vám to podarí závisí dosť od toho aký ľadový kúpeľ pripravíte. Ak sa vám počas šľahania voda v ľadovom kúpeli ohreje, opäť pridajte ľad.

4. Na VYCHLADENÝ korpus s priemerom 25 cm najprv poukladáme na hrubšie kolieska nakrájané banány a následne vylejeme penu. Penu uhladíme tak, že pár krát potrasieme formou zo strany na stranu.

5. Čokoládovú tortu vložíme na pár hodín do chladničky. Úplne najlepšia je na druhý deň, keď cesto zmäkne od banánov a čokoládová pena poriadne vytuhne.

6. Pri servírovaní ju môžete na vrchu dozdobiť nastrúhanou čokoládou, banánom alebo rastlinnou šľahačkou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/saved/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://m.facebook.com/profile.php?id=102514891443511&ref=content_filter

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.