Cuketový koláč

17.05.2020

Ešte sa mi nestalo, aby niekto po ochutnaní uhádol, že tento koláč obsahuje cuketu. Väčšinou mi ochutnávači nechcú veriť. Vedeli ste, že cuketa je z botanického hľadiska ovocie, ale používame ju ako zeleninu? Má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk. Kvôli svojmu obsahu vlákniny má taktiež pozitívny vplyv na trávenie. Tento koláč patrí k mojim obľúbeným. Hodí sa skvelo na raňajky ku káve alebo čaju.

Ingrediencie

400 g polohrubej múky 

230 g nastrúhanej cukety

200 g trstinového cukru

200 ml sójového mlieka 

100 ml oleja

50 sušených brusníc

30- 50 g slnečnicových semienok

1 PL mletej škorice

12 g prášku do pečiva (1 balenie)

štipka soli

nasekané orechy, pomleté ľanové semienka / podľa preferencií

Postup

1. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

2. Pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (ja ju nešúpem), mlieko a olej. 

3. Miešame až kým nám nevznikne "hladké" cesto bez hrudiek.

4.  Pridáme brusnice,  slnečnicové semienka, po prípade nasekané orechy. Je to len a len na vás, podľa toho čo máte radi, alebo čo pravé nájdete doma. Všetko premiešame.

5. Na vymastený, a múkou vysypaný plech o rozmeroch cca. 25 x 36 cm si rovnomerne rozotrieme cesto. Vrch môžeme posypať nasekanými brusnciami, slnečnicovými semienkami alebo orechmi. Ja osobne koláčik pred pečením posypem aj namletými ľanovými semienkami.

6. Pečieme pri 180°C (vrchný aj spodný ohrev) 30 minút.

Po dopečení môžete poliať roztopenou čokoládou, alebo jemne posypať práškovým cukrom. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...