Cuketový koláč

17.05.2020

Ešte sa mi nestalo, aby niekto po ochutnaní uhádol, že tento koláč je z cukety. Väčšinou mi ochutnávači nechcú veriť haha. Vedeli ste, že cuketa je z botanického hľadiska ovocie, ale používame ju ako zeleninu? Má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk. Kvôli svojmu obsahu vlákniny má taktiež pozitívny vplyv na trávenie.

Ingrediencie

230 g nastrúhanej cukety

400 g polohrubej múky

3/4 hrnčeka trstinového cukru

100 ml oleja

200 ml sójového mlieka

1 PL mletej škorice

1 prášok do pečiva

1/2 ČL soli

nasekané orechy/ podľa preferencií

brusnice, slnečnicové semienka / ľubovoľné

Postup

Zmiešame si všetky sypké ingrediencie. Pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (ja ju nešúpem), mlieko a olej. Všetko spolu zmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Pridáme nasekané orechy, brusnice, alebo slnečnicové semienka. Je to len a len na vás, podľa toho čo máte radi, alebo čo pravé nájdete doma. Všetko premiešame.

Na vymastený, alebo papierom vystlaný plech o rozmeroch cca. 25 x 36 cm si rovnomerne rozotrieme cesto.

Pečieme pri 180°C (vrchný aj spodný ohrev) 30 minút. 

Koláč sa výborne hodí ku rannej, alebo poobedňajšej káve. :) 

Enjoy :)