Cuketový koláč

17.05.2020

Ešte sa mi nestalo, aby niekto po ochutnaní uhádol, že tento koláč obsahuje cuketu. Väčšinou mi ochutnávači nechcú veriť. Vedeli ste, že cuketa je z botanického hľadiska ovocie, ale používame ju ako zeleninu? Má veľmi nízku energetickú hodnotu a neobsahuje tuk. Kvôli svojmu obsahu vlákniny má taktiež pozitívny vplyv na trávenie. Tento koláč patrí k mojim obľúbeným. Hodí sa skvelo na raňajky ku káve alebo čaju.

Ingrediencie

400 g polohrubej múky 

230 g nastrúhanej cukety

200 g trstinového cukru

200 ml sójového mlieka 

100 ml oleja

50 sušených brusníc

30- 50 g slnečnicových semienok

1 PL mletej škorice

12 g prášku do pečiva (1 balenie)

štipka soli

nasekané orechy, pomleté ľanové semienka / podľa preferencií

Postup

1. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie.

2. Pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (ja ju nešúpem), mlieko a olej. 

3. Cesto premixujeme ponorným mixérom.

4.  Pridáme brusnice,  slnečnicové semienka, po prípade nasekané orechy. Je to len a len na vás, podľa toho čo máte radi, alebo čo pravé nájdete doma. Všetko premiešame.

5. Na vymastený, a múkou vysypaný plech o rozmeroch cca. 25 x 36 cm si rovnomerne rozotrieme cesto. Vrch môžeme posypať nasekanými brusnciami, slnečnicovými semienkami alebo orechmi. Ja osobne koláčik pred pečením posypem aj namletými ľanovými semienkami.

6. Pečieme pri 180°C (vrchný aj spodný ohrev) 30 minút.

Po dopečení môžete poliať roztopenou čokoládou, alebo jemne posypať práškovým cukrom. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.