Sladké raňajky
2 PL kokosového mlieka z konzervy
Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia dôležitá, to čo robí tatarák tatarákom je korenie a dochucovadlá. Ak v tataráku nemáte radi čerstvú cibuľku, zvyknem pripravovať aj variantu receptu, kde cibuľu rozmixujem na kašu, opražím na kvapke oleja a až tak k nej pridám opiecť cuketu. Záleží na vašej preferencii. Taktiež môžete použiť namiesto kečupu pretlak. V tom prípade ho pridajte menej a riaďte sa podľa vlastnej chuti. Častou ingredienciou v tataráku je aj worchestrová omáčka, alebo kapari. Moja verzia receptu je jednoduchá a domácka, ale naozaj dobrá a rýchla. :)
400 - 500 g cukety
180 g bieleho tofu
20 g kyslých uhoriek
1 stredne veľká žltá cibuľa
5 PL kečupu
1 PL plnotučnej horčice
1/2 ČL sladkej mletej papriky
1/2 ČL soli
1/4 ČL sušeného cesnaku
1/4 ČL čierneho mletého korenia
cesnakové hrianky
1. Nahrubo nastrúhanú cuketu vyžmýkame v rukách a zbavíme s tak prebytočnej vody.
2. Vyžmýkanú cuketu opečieme na panvici, kým nezmäkne (3 min.).
3. K hotovej cukete na drobno namrvíme biele tofu a pridáme všetky ostatné ingrediencie (cibuľku nakrájame na čo najmenšie kúsky).
4. Poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Najlepšie sa chute spoja ak necháte tatarák na noc v chladničke.
5. Podávame s cesnakovými hriankami.
2 PL kokosového mlieka z konzervy
za hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Táto vegánska verzia tuniakovej nátierky je naozaj výborná. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Nátierka sa skvelo hodí na chlebík, alebo ju môžete servírovať ako šalát, či prílohu k hlavnému jedlu. Mnohí si povedia, čo je to za nezmysel. Dám si predsa reálneho tuniaka... Avšak milovníci zvierat dobre vedia, že aj ryby cítia bolesť a ich nadmerný...