Domáca nutela

14.10.2020

Prečo by sme si mali radšej spraviť domácu nutelu? Určite väčšina z vás vie, že klasická nutela obsahuje veľké množstvo palmového oleja. Ten nie je pre naše zdravie vôbec prospešný, no nachádza sa takmer vo všetkom. V potravinách, kozmetike, čistiacich prostriedkoch, či v bionafte. Dôvod je jednoznačný- jeho veľmi nízla cena. Výroba palmového oleja je spojená s mnohými negatívami, preto šup vyrábať domácu nutelu. Je zdravšia a v chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov.

Ingrediencie:

200 g lieskových orechov (roasted/opečených)

50 g horkej čokolády (vegan)

40 g trstinového cukru

20 g kakaa

štipka soli

Postup:

1. Lieskové orechy mixujeme na nízkych otáčkach približne 5 minút, kým pustia olej a vytvorí sa z nich hladké maslo s maličkými kúskami orieškov(viď. foto).

2. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu (hrniec s vriacou vodou do ktorého uložíme hrnček s čokoládou).

3. K čokoláde primiešame trstinový cukor, aby sa roztopil.

4. K vymixovanému maslu pridáme roztopenú čokoládu s cukrom, kakao a štipku soli.

5. Všetko v mixéri poriadne premixujeme, aby sa ingrediencie spojili.

6. Nutelu uskladníme v uzatvárateľnom sklíčku a skladujeme v chladničke.

Lidl
Lidl

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Táto vegánska verzia tuniakovej nátierky je naozaj výborná. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Nátierka sa skvelo hodí na chlebík, alebo ju môžete servírovať ako šalát, či prílohu k hlavnému jedlu. Mnohí si povedia, čo je to za nezmysel. Dám si predsa reálneho tuniaka... Avšak milovníci zvierat dobre vedia, že aj ryby cítia bolesť a ich nadmerný...

Kontroverzná potravina to avokádo. V posledných rokoch sa na našich tanieroch stalo dosť populárnou záležitosťou. Pre rastlinne stravujúcich je to výborný zdroj zdravých tukov, draslíku a iných výživných látok. Jeho odvrátenou stranou je žiaľ jeho neekologickosť. Na vypestovanie 1 kg avokád je potrebných cca. 2000 litrov vody. Medzi najväčších...