Domáca nutela

14.10.2020

Prečo by sme si mali radšej spraviť domácu nutelu? Určite väčšina z vás vie, že klasická nutela obsahuje veľké množstvo palmového oleja. Ten nie je pre naše zdravie vôbec prospešný, no nachádza sa takmer vo všetkom. V potravinách, kozmetike, čistiacich prostriedkoch, či v bionafte. Dôvod je jednoznačný- jeho veľmi nízla cena. Výroba palmového oleja je spojená s mnohými negatívami, preto šup vyrábať domácu nutelu. Je zdravšia a v chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov.

Ingrediencie:

200 g lieskových orechov (roasted/opečených)

50 g horkej čokolády (vegan)

40 g trstinového cukru

20 g kakaa

štipka soli

Postup:

1. Lieskové orechy mixujeme na nízkych otáčkach približne 5 minút, kým pustia olej a vytvorí sa z nich hladké maslo s maličkými kúskami orieškov(viď. foto).

2. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu (hrniec s vriacou vodou do ktorého uložíme hrnček s čokoládou).

3. K čokoláde primiešame trstinový cukor, aby sa roztopil.

4. K vymixovanému maslu pridáme roztopenú čokoládu s cukrom, kakao a štipku soli.

5. Všetko v mixéri poriadne premixujeme, aby sa ingrediencie spojili.

6. Nutelu uskladníme v uzatvárateľnom sklíčku a skladujeme v chladničke.

Lidl
Lidl

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Veľká noc je za dverami a s jej príchodom súvisia aj "tradičné" pokrmy na sviatočnom stole. Ja osobne veľkú noc nijak zvlášť neoslavujem a nikdy som tieto sviatky nemala rada. Čomu sa však v tomto aprílovom období teším je príchod obľúbenej jari, príchod nového života, teším sa z toho ako rozkvitá príroda okolo nás. Spájať však oslavu "nového"...

Sladké milujú určite mnohí z vás. Ak si cez víkend potrpíte na poriadne raňajky, lievance sú vždy dobrou voľbou. Môžete si k nim naservírovať ovocie podľa chuti a doplniť ich dobrou kávou. Mak, ako mnohí viete, obsahuje obrovské množstvo vápnika (cca. 12x viac, ako mliečne výrobky), preto som ním ozvláštnila aj tieto lievance. Ja kupujem mletý mak...