Dvojfarebné muffiny s čučoriedkami

11.03.2021

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo a vyrábali sa v podstate zo zvyškov z kuchyne. Najskôr to zrejme bola vôňa, ktorá prilákala panstvo a muffiny sa stali obľúbeným čajovým pečivom v Anglicku. Muffiny sa stávali čoraz obľúbenejšími a ulice sa zaplavili predavačmi s drevenými táckami okolo krku, ktorí ich ponúkali na predaj počas celého dňa. Existuje dokonca rozdiel medzi anglickými a americkými muffinami. Tie anglické používajú kvasnice, zatiaľ čo americké prášok do pečiva. Do muffinov môžete dať v podstate čokoľvek. Môžu sa pripravovať dokonca aj na slano. Určite sa chystám pripraviť aj takúto variantu receptu ;)

Ingrediencie

200 g polohrubej múky

200 ml mandľového mlieka

100 g trstinového cukru

150 g čučoriedok

50 ml rastlinného oleja

6 g kypriaceho prášku

1 PL kakaa

pár kvapiek vanilkovej arómy

štipka soli

Postup:

1. V miske zmiešame polohrubú múku, trstinový cukor, kypriaci prášok a štipku soli.

2. Pridáme mandľové mlieko a olej. Vymiešame do hladka.

3. Polovicu cesta odoberieme do inej misky. V jednej miske do cesta primiešame 1 PL kakaa a do druhej misky s cestom pridáme pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Čučoriedky si rozdelíme na polovicu a primiešame k obom cestám. Zopár si ich môžete nechať na vrch.

5. Cesto budeme dávkovať do silikónových formičiek na muffiny, alebo papierových košíčkov (podľa toho akú formu na muffiny doma máte).

6. Najprv do formičky nalejeme cca. 1 PL vanilkového cesta, potom 1 PL kakaového cesta (alebo opačne).  Snažíme sa za každým na lyžicu nabrať zopár čučoriedok.

7. Pečieme pri 180° C cca. 15 minút. Či sú muffiny hotové skontrolujte pomocou dreveného špáradla.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Postačia vám len 3 ingrediencie ktoré doma určite nájdete. Šľahačka má viac využití. Môžete ju použiť ako ozdobu koláčov, čo určite odporúčam pretože po stuhnutí v chladničke drží tvar. Tento kávovo - cukrový doping si môžete dopriať aj v horúcich teplých dňoch. Po vymixovaní nadávkujte šľahačku do pohárov, prihoďte pár kociek ľadu a máte skvelé...

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Na tento recept vám postačia 3 jednoduché a lacné ingrediencie a nie je to žiadna aquafaba, agar agar ani iné podivné slovíčko začínajúce na písmeno "a". Recept je rýchly a výsledkom je poriadne sýta dobrota. ktorá obsahuje len čistú čokoládu.