Dvojfarebné muffiny s čučoriedkami

11.03.2021

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo a vyrábali sa v podstate zo zvyškov z kuchyne. Najskôr to zrejme bola vôňa, ktorá prilákala panstvo a muffiny sa stali obľúbeným čajovým pečivom v Anglicku. Muffiny sa stávali čoraz obľúbenejšími a ulice sa zaplavili predavačmi s drevenými táckami okolo krku, ktorí ich ponúkali na predaj počas celého dňa. Existuje dokonca rozdiel medzi anglickými a americkými muffinami. Tie anglické používajú kvasnice, zatiaľ čo americké prášok do pečiva. Do muffinov môžete dať v podstate čokoľvek. Môžu sa pripravovať dokonca aj na slano. Určite sa chystám pripraviť aj takúto variantu receptu ;)

Ingrediencie

200 g polohrubej múky

200 ml mandľového mlieka

100 g trstinového cukru

150 g čučoriedok

50 ml rastlinného oleja

6 g kypriaceho prášku

1 PL kakaa

pár kvapiek vanilkovej arómy

štipka soli

Postup:

1. V miske zmiešame polohrubú múku, trstinový cukor, kypriaci prášok a štipku soli.

2. Pridáme mandľové mlieko a olej. Vymiešame do hladka.

3. Polovicu cesta odoberieme do inej misky. V jednej miske do cesta primiešame 1 PL kakaa a do druhej misky s cestom pridáme pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Čučoriedky si rozdelíme na polovicu a primiešame k obom cestám. Zopár si ich môžete nechať na vrch.

5. Cesto budeme dávkovať do silikónových formičiek na muffiny, alebo papierových košíčkov (podľa toho akú formu na muffiny doma máte).

6. Najprv do formičky nalejeme cca. 1 PL vanilkového cesta, potom 1 PL kakaového cesta (alebo opačne).  Snažíme sa za každým na lyžicu nabrať zopár čučoriedok.

7. Pečieme pri 180° C cca. 15 minút. Či sú muffiny hotové skontrolujte pomocou dreveného špáradla.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.