Dvojfarebné muffiny s čučoriedkami

11.03.2021

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo a vyrábali sa v podstate zo zvyškov z kuchyne. Najskôr to zrejme bola vôňa, ktorá prilákala panstvo a muffiny sa stali obľúbeným čajovým pečivom v Anglicku. Muffiny sa stávali čoraz obľúbenejšími a ulice sa zaplavili predavačmi s drevenými táckami okolo krku, ktorí ich ponúkali na predaj počas celého dňa. Existuje dokonca rozdiel medzi anglickými a americkými muffinami. Tie anglické používajú kvasnice, zatiaľ čo americké prášok do pečiva. Do muffinov môžete dať v podstate čokoľvek. Môžu sa pripravovať dokonca aj na slano. Určite sa chystám pripraviť aj takúto variantu receptu ;)

Ingrediencie

200 g polohrubej múky

200 ml mandľového mlieka

100 g trstinového cukru

150 g čučoriedok

50 ml rastlinného oleja

6 g kypriaceho prášku

1 PL kakaa

pár kvapiek vanilkovej arómy

štipka soli

Postup:

1. V miske zmiešame polohrubú múku, trstinový cukor, kypriaci prášok a štipku soli.

2. Pridáme mandľové mlieko a olej. Vymiešame do hladka.

3. Polovicu cesta odoberieme do inej misky. V jednej miske do cesta primiešame 1 PL kakaa a do druhej misky s cestom pridáme pár kvapiek vanilkovej arómy.

4. Čučoriedky si rozdelíme na polovicu a primiešame k obom cestám. Zopár si ich môžete nechať na vrch.

5. Cesto budeme dávkovať do silikónových formičiek na muffiny, alebo papierových košíčkov (podľa toho akú formu na muffiny doma máte).

6. Najprv do formičky nalejeme cca. 1 PL vanilkového cesta, potom 1 PL kakaového cesta (alebo opačne).  Snažíme sa za každým na lyžicu nabrať zopár čučoriedok.

7. Pečieme pri 180° C cca. 15 minút. Či sú muffiny hotové skontrolujte pomocou dreveného špáradla.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.