Foccacia

29.04.2020

Focaccia (fokača) je talianská chlebová placka a pozor..je prudko návyková. Môžete ju jesť len tak fokaču s fokačou jak sa vraví (haha), alebo k polievkám či dipom. 

Ingrediencie:

350 g hladká múka
250 ml vlažnej vody
7 g sušené droždie
3 PL olivový olej
1 ČL soli
1/2 ČL cukru
3 strúčiky cesnaku
1 ČL sušeného oregána
1 ČL sušeného rozmarínu
1 ČL sušenej bazalky
1/2 ČL čierneho korenia

Postup:

Droždie zalejeme cca. 1 dcl. vlažnej vody a pridáme cukor. Necháme pracovať cca. 10 minút.
Medzitým si v mise zmiešame všetky sypké ingrediencie s 1 lyžicou olivového oleja. Až tak pridáme 250 ml vlažnej vody a vypracujeme cesto.
Nezľaknite sa, že bude riedke- ono také má byť.


Cesto si vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a poprášime ho z každej strany trochou múky. Neodporúčam do cesta túto múku nijak extra zapracovávať- focaccia potom bude veľmi hutná.
Misu, do ktorej pôjde cesto kysnúť si vymastíme olivovým olejom- nešetrite. Nech to cesto kľudne v tom oleji na spodku pláva

.
Misu prikryjeme a cesto necháme kysnúť na teplom mieste 1-1,5 hodiny.
Keď je cesto vykysnuté (zdvojnásobí svoj objem), vyklopíme ho na plech vystlaný pečiacim papierom.
Na vrch cesta ešte kvapnite olivový olej a celé si ho takto premastite, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.


Cesto si rukami porozťahujeme po plechu a ľubovoľne ozdobíme.
Výborne sa k tomu hodia olivy (ja som závislák na čierne), cherry paradajky, cibuľa, petržlenová vňať...komu čo po chuti. Ale výborne je to aj čisté.


Pečieme pri 200°C cca. 15 minút do zlatista.


Za inšpiráciu na recept ďakujem kamošovi Mirkovi. Oni sú doma vraj už tiež prudko závislý. Fakt pozor (haha).