Francúzske zemiaky s cuketou a falošným vajíčkom

20.12.2021

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie suroviny, ktoré na jej prípravu budete potrebovať sú lahôdkové droždie a čierna soľ kala namak. Obe zoženiete v každom obchode so zdravou výživou. Lahôdkové droždie dodáva omáčkam syrový nádych. Použitím čiernej soli kala namak ( v skutočnosti ružovej ) docielite v jedle vajíčkovú chuť a arómu. S varením sa žiaľ vytráca jej chuť, takže si jej použitie radšej nechajte na záver.

Ingrediencie:

1, 5 kg zemiakov

2 stredne veľké cukety

1 väčšia žltá cibuľa

200 ml sójovej smotany

200 ml sójového nesladeného mlieka

3 PL lahôdkového droždia

2 PL zemiakového škrobu

1 ČL soli

1/2 ČL mletej údenej papriky

1/2 ČL mletej rasce

čierna soľ kala namak

čierne mleté korenie

rastlinný olej

Postup:

1. Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Do väčšej misy k zemiakom pridáme 1 ČL soli, 1/2 ČL údenej mletej papriky, 1/2 ČL mletej rasce , zalejeme rastlinným olejom a poriadne premiešame.

2. Sójovú smotanu zmiešame s rastlinným mliekom a zohrejeme na sporáku. Pridáme 2 PL zemiakového škrobu a privedieme k varu. Keď omáčka zhustne, primiešame lahôdkové droždie a dochutíme čiernym korením. Necháme vychladnúť. 

3. Medzitým si cuketu nakrájame na tenké plátky, cibuľu na čo najtenšie pásiky.

4. Ak nám omáčka už trochu vychladla, dochutíme ju čiernou soľou kala namak, ktorá jej dodá vajíčkovú chuť aj arómu.

5. Do pekáča o rozmeroch cca. 25 x 35 cm začneme vrstviť suroviny nasledovne: na striedačku zemiaky / cuketa ( ako vidíte na fotkách), cibuľa, omáčka. V tomto poradí pokračujeme až kým dôjdeme k poslednej vrstve. Tú budú tvoriť zemiaky / cuketa a zalejeme ich zvyšnou omáčkou, ktorú rovnomerne rozotrieme po celom povrchu. Ja ich ešte polievam zyvšnou koreninovou šťavou zo zemiakov.

6. Pečieme pri 220 °C cca. 30 minút do zlatohneda. Každá rúra je iná takže si to na prvý krát odsledujte.

Ja som do várky francuzákov, ktorú vidíte na fotkách, pridala aj vegánske špekačky. Môžete použiť napríklad aj klobaňu, tempeh, párky, alebo inú obľúbenú surovinu.

Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...