Vegan francúzske zemiaky

14.08.2020

Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme musí byť. Tajomstvo šťavnatých a vláčnych francúzskych zemiakov sa skrýva aj v nakrájaní. Jednotlivé plátky zemiakov krájam na čo najtenšie kolieska a polievam smotanou. Všetko sa dočítate v postupe prípravy. V lete ich môžete ozvláštniť čerstvým kôprom, alebo tymiánom. Určite odporúčam. :)

Čas prípravy: 1 hod. 30 min.

Porcie: 4-6

Ingrediencie:

1 - 1,5 kg zemiakov typu A alebo B

250 ml sójovej smotany

150 g marinovaného tempehu

1 červená cibuľa

2 PL slnečnicový olej 

1 ČL soli

1/2 mletej rasce

1/2 ČL mletej sladkej papriky

1/4 čierneho mletého korenia

tymián / kôpor (nemusí byť)

alobal

Postup:

1. Ošúpane zemiaky nakrájame na tenké kolieska (1 mm). Snažíme sa vyberať veľkostne približne rovnaké zemiaky a krájať ich pozdĺžne.

2. Zemiaky prelejeme slnečnicovým olejom. Pridáme soľ, rascu, červenú papriku a poriadne zemiaky premastíme.

3. Ošúpanú cibuľu nakrájame na menšie kocky.

4. Smotanu dochutíme čiernym korením, prípadne pridáme nasekaný kôpor alebo tymián (nemusí byť).

5. Tempeh namrvíme na drobno pomocou rúk.

6. Používam pekáč o veľkosti 30x25 cm. Na spodok nalejeme trochu smotany. Nasleduje vrstva zemiakov- tempeh- cibuľka - smotana. Takýmto poradím pokračujeme až po poslednú vrstvu. Poslednú vrstvu budú tvoriť zemiaky ktoré zalejeme zvyškom smotany a posypeme zvyšným tempehom. Ak vám zemiaky s korením pustili v miske šťavu pokojne ňou zemiaky zalejte.

7. Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190° C na cca. 45 minút (skontrolujeme či sú zemiaky mäkké). Ak áno, odoberieme alobal, zvýšime teplotu na maximum a pripečieme vrch do zlatista (cca. 5-10 minút).

8. Pred servírovaním možete zemiaky posypať čerstvo nasekaným kôprom, alebo petržlenovou vňaťou. Je to mňamka. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...