Vegan francúzske zemiaky

14.08.2020

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo šťavnatých a vláčnych francúzskych zemiakov sa skrýva aj v nakrájaní. Jednotlivé plátky zemiakov krájam na čo najtenšie kolieska a polievam smotanou. Všetko sa dočítate v postupe prípravy. :) 

Čas prípravy: 1 hod. 30 min.

Porcie: 4

Ingrediencie:

1 kg zemiakov (cca.)

250 ml sójovej smotany

150 g marinovaného tempehu (Kaufland)

1 žltá cibuľa

1 ČL soli

1/4 čierneho mletého korenia

1/4 mletej rasce

1/4 ČL mletej sladkej papriky

1 PL hladkej múky

slnečnicový olej

čerstvý rozmarín

alobal

Postup:

1. Ošúpane zemiaky nakrájame na tenké kolieska ( 2 mm). Snažíme sa vyberať veľkostne približne rovnaké zemiaky a krájať ich pozdĺžne.

2. Vo väčšej miske nakrájané zemiaky polejeme slnečnicovým olejom. Pridáme soľ, čierne korenie a rascu a poriadne v tomto kúpeli zemiaky premastíme.

3. Ošúpanú cibuľu si rozdelíme na polovicu a nakrájame na čo najtenšie plátky.

4. Smotanu zmiešame so štipkou soli, mletou paprikou a hladkou múkou.

5. Tempeh si nakrájame na čo najtenšie plátky.

5. Na olejom vymastený pekáč budeme jednotlivé ingrediencie vrstviť. Používam pekáč o veľkosti 27x20 cm. Ako prvou začneme cibuľou. Stačí ak pár plátkov ľubovoľne rozsypete po pekáči. Následne pokračujeme vrstvou zemiakov na ktorú poukladáme plátky tempehu. Tempeh nemusíte ukladať nahusto podobne, ako zemiaky. Záver tejto prvej vrstvy polejeme troškou smotany. V takomto poradí ukladania ingrediencií pokračujeme aj pri ďalších vrstvách (cibuľa- zemiaky-tempeh-smotana). Posledná vrstva bude zo zemiakov a celú ju štedro zalejeme zvyškom smotany.

6. Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180° C na cca. 45 minút. Po 45 minútach odoberieme alobal a zemiaky posypeme čerstvým nakrájaným rozmarínom. Dopekáme do zlatista ešte cca. 15- 20 minút.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Pracovný názov Africká ryža, alebo"Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo...