Vegan francúzske zemiaky

14.08.2020

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo šťavnatých a vláčnych francúzskych zemiakov sa skrýva aj v nakrájaní. Jednotlivé plátky zemiakov krájam na čo najtenšie kolieska a polievam smotanou. Všetko sa dočítate v postupe prípravy. :) 

Čas prípravy: 1 hod. 30 min.

Porcie: 4

Ingrediencie:

1 kg zemiakov (cca.)

250 ml sójovej smotany

150 g marinovaného tempehu

1 žltá cibuľa

1 ČL soli (kala namak)

1/4 čierneho mletého korenia

1/4 mletej rasce

1/4 ČL mletej sladkej papriky

1 PL hladkej múky

2 PL slnečnicový olej

sušený tymián / rozmarín

alobal

Postup:

1. Ošúpane zemiaky nakrájame na tenké kolieska ( 2 mm). Snažíme sa vyberať veľkostne približne rovnaké zemiaky a krájať ich pozdĺžne.

2. Vo väčšej miske nakrájané zemiaky polejeme slnečnicovým olejom. Pridáme soľ, čierne korenie a rascu a poriadne v tomto kúpeli zemiaky premastíme.

3. Ošúpanú cibuľu si rozdelíme na polovicu a nakrájame na čo najtenšie plátky.

4. Smotanu zmiešame so štipkou soli, mletou paprikou a hladkou múkou.

5. Tempeh si nakrájame na čo najtenšie plátky.

5. Na olejom vymastený pekáč budeme jednotlivé ingrediencie vrstviť. Používam pekáč o veľkosti 27x20 cm. Ako prvou začneme cibuľou. Stačí ak pár plátkov ľubovoľne rozsypete po pekáči. Následne pokračujeme vrstvou zemiakov na ktorú poukladáme plátky tempehu. Tempeh nemusíte ukladať nahusto podobne, ako zemiaky. Záver tejto prvej vrstvy polejeme troškou smotany. V takomto poradí ukladania ingrediencií pokračujeme aj pri ďalších vrstvách (cibuľa- zemiaky-tempeh-smotana). Posledná vrstva bude zo zemiakov a celú ju štedro zalejeme zvyškom smotany.

6. Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180° C na cca. 45 minút. Po 45 minútach odoberieme alobal a zemiaky posypeme sušeným tymiánom / rozmarínom. Dopekáme do zlatista ešte cca. 15 minút.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...