Vegan francúzske zemiaky

14.08.2020

Francuzáky, alebo ako ich volám ja- "slovenské lasagne." Zemiaky milujem na všetky spôsoby a francúzske sú pre mňa top. Doma sme ich zvykli robievať so špekačkami, cibuľou a vajíčkom. Moja vegánska verzia mi ale chutí omnoho viac. Namiesto špekačiek som použila tempeh, namiesto vajíčka sójovú smotanu a cibuľka samozrejme "muši byc". Tajomstvo šťavnatých a vláčnych francúzskych zemiakov sa skrýva aj v nakrájaní. Jednotlivé plátky zemiakov krájam na čo najtenšie kolieska a polievam smotanou. Všetko sa dočítate v postupe prípravy. :) 

Čas prípravy: 1 hod. 30 min.

Porcie: 4

Ingrediencie:

1 kg zemiakov (cca.)

250 ml sójovej smotany

150 g marinovaného tempehu (Kaufland)

1 žltá cibuľa

1 ČL soli

1/4 čierneho mletého korenia

1/4 mletej rasce

1/4 ČL mletej sladkej papriky

1 PL hladkej múky

slnečnicový olej

čerstvý rozmarín

alobal

Postup:

1. Ošúpane zemiaky nakrájame na tenké kolieska ( 2 mm). Snažíme sa vyberať veľkostne približne rovnaké zemiaky a krájať ich pozdĺžne.

2. Vo väčšej miske nakrájané zemiaky polejeme slnečnicovým olejom. Pridáme soľ, čierne korenie a rascu a poriadne v tomto kúpeli zemiaky premastíme.

3. Ošúpanú cibuľu si rozdelíme na polovicu a nakrájame na čo najtenšie plátky.

4. Smotanu zmiešame so štipkou soli, mletou paprikou a hladkou múkou.

5. Tempeh si nakrájame na čo najtenšie plátky.

5. Na olejom vymastený pekáč budeme jednotlivé ingrediencie vrstviť. Používam pekáč o veľkosti 27x20 cm. Ako prvou začneme cibuľou. Stačí ak pár plátkov ľubovoľne rozsypete po pekáči. Následne pokračujeme vrstvou zemiakov na ktorú poukladáme plátky tempehu. Tempeh nemusíte ukladať nahusto podobne, ako zemiaky. Záver tejto prvej vrstvy polejeme troškou smotany. V takomto poradí ukladania ingrediencií pokračujeme aj pri ďalších vrstvách (cibuľa- zemiaky-tempeh-smotana). Posledná vrstva bude zo zemiakov a celú ju štedro zalejeme zvyškom smotany.

6. Pekáč prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180° C na cca. 45 minút. Po 45 minútach odoberieme alobal a zemiaky posypeme čerstvým nakrájaným rozmarínom. Dopekáme do zlatista ešte cca. 15- 20 minút.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...