Gnocchi s hnedými šampiňónmi a pórom v nivovej omáčke
Nedá mi nespomenúť pamätnú vetu: " To je tím, s kým se taháš, s nějakým anarchistickým bolševickým nokem!"
Mnoho ľudí nemá jasno v tom, aký je rozdiel medzi haluškami a ňokmi. Tak v skratke: Ňoki sa prirpavujú z varených zemiakov a halušky zo surových. Rozdiel možno nepatrný, ale na chuti je to dosť poznať. Dilema je vyriešená.
Chuť póru v kombinácii s nivou sa mi spája s detstvom a mamkiným receptom, ktorý vyhrabala z nejajého telečasáku. Od vtedy sme s bratom nechceli jesť na obed už nič iné.

Ingrediencie
Omáčka: Gnocchi:
150 g póru (stredná časť) 700 g zemiakov
250 g hnedých šampiňónov 300 g hladkej múky
200 g rastinnej smotany 3 PL rastlinného mlieka
120- 240 g nivy (podľa chuti) soľ
mletá paprika
čierne korenie
Postup
Omáčka:
Nakrájame si pór ( na kolieska), šampiňóny (na plátky).
Na rozohriatom oleji so opražíme pór, pridáme šampiňóny. Okoreníme štipkou papriky a dusíme kým nezmäknú.
V miske si rozmiešame smotanu spolu s nivou. Ja používam dve balenia syru niva, ale ak chcete jemnejšiu chuť- použite menej.
Dokoreníme čiernym korením.
Gnocchi:
Zemiaky v šupke uvaríme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a na jemno nastrúhame.
Pridáme múku a 3 PL mlieka a vypracujeme si cesto. (Ja to robievam ručne.)
Z cesta odoberáme po menších častiach a na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme valčeky z ktorých odkrajujeme gnocchi veľké podľa preferencií.
Gnocchi varíme vo vode kým nevyplávajú na povrch. Scedíme a poriadne prepláchneme v studenej vode.

Ako príloha k tejto omáčke sa hodia aj zemiaky, alebo halušky. Je to na vás, na čo máte chuť. :)