Gnocchi s hnedými šampiňónmi a pórom v nivovej omáčke

02.05.2020

Nedá mi nespomenúť pamätnú vetu: " To je tím, s kým se taháš, s nějakým anarchistickým bolševickým nokem!"

Mnoho ľudí nemá jasno v tom, aký je rozdiel medzi haluškami a ňokmi. Tak v skratke: Ňoki sa prirpavujú z varených zemiakov a halušky zo surových. Rozdiel možno nepatrný, ale na chuti je to dosť poznať. Dilema je vyriešená. 

Chuť póru v kombinácii s nivou sa mi spája s detstvom a mamkiným receptom, ktorý vyhrabala z nejajého telečasáku. Od vtedy sme s bratom nechceli jesť na obed už nič iné. 

Ingrediencie             

Omáčka:                                                                            Gnocchi:

150 g póru (stredná časť)                                                              700 g zemiakov

250 g hnedých šampiňónov                                                        300 g hladkej múky

200 g rastinnej smotany                                                              3 PL rastlinného mlieka

120- 240 g nivy (podľa chuti)                                                       soľ

mletá paprika

čierne korenie


Postup

Omáčka: 

Nakrájame si pór ( na kolieska), šampiňóny (na plátky). 

Na rozohriatom oleji so opražíme pór, pridáme šampiňóny. Okoreníme štipkou papriky a dusíme kým nezmäknú.

V miske si rozmiešame smotanu spolu s nivou. Ja používam dve balenia syru niva, ale ak chcete jemnejšiu chuť- použite menej. 

Dokoreníme čiernym korením.

Gnocchi: 

Zemiaky v šupke uvaríme a necháme vychladnúť. Ošúpeme a na jemno nastrúhame.

Pridáme múku a 3 PL mlieka a vypracujeme si cesto. (Ja to robievam ručne.)

Z cesta odoberáme po menších častiach a na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme valčeky z ktorých odkrajujeme gnocchi veľké podľa preferencií. 

Gnocchi varíme vo vode kým nevyplávajú na povrch. Scedíme a poriadne prepláchneme v studenej vode.

Ako príloha k tejto omáčke sa hodia aj zemiaky, alebo halušky. Je to na vás, na čo máte chuť. :)