Granadír s domácimi fliačkami

04.06.2020

Hneď na úvod malé jazykové okienko: Toto chutné jedlo poznáme asi všetci, ako však správne znie jeho názov, o tom sa často vedú spory medzi ľuďmi. Granatier je vrhač granátov, prídavné meno, ktoré je od neho odvodené, je granatiersky- napríklad granadiersky pochod. Názov pokrmu je však správne granadír.

V poslednej dobe ma prepadlo šialenstvo slovenskej kuchyne. Čo sa týka zahraničnej kuchyne, u nás doma prevažuje obľuba talianskej a čínskej. Čoraz viac ale mávam chuť na naše tradičné recepty a poviem vám je to rovnaká výzva, ako pripraviť čínu, či indiu. Kysnuté knedle, cestá na buchty, či fliačky vo mne akosi vzbudzujú rešpekt. :D Všetci si z detstva tieto jedlá autenticky pamätáme. O to väčšia zodpovednosť ich pripraviť naozaj dobre. :)

Čas: 45 minút

Množstvo: 4 porcie

Ingrediencie:

Fliačky:

400 g polohrubej múky

300 ml vody

1 ČL soli

Granadír:

400- 500 g zemiakov

1 väčšia cibuľa

1/2 ČL mletej rasce

1 ČL soli

1 ČL sladkej mletej papriky

čierne korenie

čerstvá pažítka

slnečnicový olej

marinovaný tempeh (voliteľné)

zavárané kyslé uhorky (voliteľné)

Postup:

Začneme výrobou domácich fliačkov. V mise zmiešame múku so soľou a postupne prilievame vodu, až kým nám nevznikne cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy.

Cesto si na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme do bochníka a rozdelíme na 2 polovice. Ak sa vám cesto lepí na dosku- múkou nešetrite. Obe polovice cesta si na tenko rozvaľkáme a pomocou nožíka nakrájame na cca. 2 x 2 cm štvorčeky. Môžete kľudne aj na menšie, no ja mám radšej do čoho zahryznúť.

Fliačky varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch a voda nám raz nespení.

Medzi tým sa nám môžu variť aj ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky.

V osobitnom hrnci si na miernom ohni spražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Ako základ pod cibuľku samozrejme použijeme olej, ktorého nemusíme šetriť- aby sa nám fliačky poriadne premastili. Keď je cibuľka spražená do zlatista, pridáme soľ, rascu, sladkú papriku a pól minúty opražíme.

Následne pridáme scedené fliačky spolu so zemiakmi a všetko spolu poriadne premiešame. Dochutíme čiernym korením, po prípade soľou.

Na panvici si na oleji do zlatista opražíme nadrobno nakrájaný tempeh.

Granadír podávame s čerstvo nasekanou pažítkou a zaváranými kyslými uhorkami (nakladanými s chilli).