Granadír s domácimi fliačkami
Hneď na úvod malé jazykové okienko: Toto chutné jedlo poznáme asi všetci, ako však správne znie jeho názov, o tom sa často vedú spory medzi ľuďmi. Granatier je vrhač granátov, prídavné meno, ktoré je od neho odvodené, je granatiersky- napríklad granadiersky pochod. Názov pokrmu je však správne granadír.
V poslednej dobe ma prepadlo šialenstvo slovenskej kuchyne. Čo sa týka zahraničnej kuchyne, u nás doma prevažuje obľuba talianskej a čínskej. Čoraz viac ale mávam chuť na naše tradičné recepty a poviem vám je to rovnaká výzva, ako pripraviť čínu, či indiu. Kysnuté knedle, cestá na buchty, či fliačky vo mne akosi vzbudzujú rešpekt. :D Všetci si z detstva tieto jedlá autenticky pamätáme. O to väčšia zodpovednosť ich pripraviť naozaj dobre. :)
Čas: 45 minút
Množstvo: 4 porcie

Ingrediencie:
Fliačky:
400 g polohrubej múky
300 ml vody
1 ČL soli
Granadír:
400- 500 g zemiakov
1 väčšia cibuľa
1/2 ČL mletej rasce
1 ČL soli
1 ČL sladkej mletej papriky
čierne korenie
čerstvá pažítka
slnečnicový olej
marinovaný tempeh (voliteľné)
zavárané kyslé uhorky (voliteľné)
Postup:
Začneme výrobou domácich fliačkov. V mise zmiešame múku so soľou a postupne prilievame vodu, až kým nám nevznikne cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy.
Cesto si na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme do bochníka a rozdelíme na 2 polovice. Ak sa vám cesto lepí na dosku- múkou nešetrite. Obe polovice cesta si na tenko rozvaľkáme a pomocou nožíka nakrájame na cca. 2 x 2 cm štvorčeky. Môžete kľudne aj na menšie, no ja mám radšej do čoho zahryznúť.
Fliačky varíme v osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch a voda nám raz nespení.
Medzi tým sa nám môžu variť aj ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky.
V osobitnom hrnci si na miernom ohni spražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Ako základ pod cibuľku samozrejme použijeme olej, ktorého nemusíme šetriť- aby sa nám fliačky poriadne premastili. Keď je cibuľka spražená do zlatista, pridáme soľ, rascu, sladkú papriku a pól minúty opražíme.
Následne pridáme scedené fliačky spolu so zemiakmi a všetko spolu poriadne premiešame. Dochutíme čiernym korením, po prípade soľou.
Na panvici si na oleji do zlatista opražíme nadrobno nakrájaný tempeh.
Granadír podávame s čerstvo nasekanou pažítkou a zaváranými kyslými uhorkami (nakladanými s chilli).
