Hlivový guľáš

29.07.2020

Huby, moja srdcovka. Ako dieťa som ich neznášala, no stačilo aby ma rodičia poslali na prázdniny k tete. Jej manžel bol veľký zálesák a vášnivý hubár. Pamätám si, že to u nich doma stále voňalo za hubami. Sušili sa všade- v kuchyni, po skriniach, na balkóne. Na raňajky som dostala hubovú praženicu, na obed niečo s hubovou omáčkou...proste huby everywhere. :D A tak či som chcela, alebo nie- musela som jesť, keď som nechcela držať hladovku. Prišla som na to, že vôbec nie sú také zlé a tak sa zrodila moja láska k nim. Cez trucovanie a slzy... :D

Ingrediencie:

500- 520 g hlív

500- 520 g zemiakov

1 l vody

400 ml zeleninového vývaru

1 veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

5 PL paradajkového pretlaku

2 ČL sladkej mletej papriky

1- 2 ČL pálivej mletej papriky

2- 3 ČL soli

1/2 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho mletého korenia

1/4 ČL sušeného rozmarínu

1 ČL majoránu

slnečnicový olej

Postup:

1. Hlivu a očistené zemiaky si  nakrájame na kocky.

2. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (olejom šetriť nemusíte). Neskôr k nej pridáme prelisovaný cesnak a všetky koreniny okrem majoránu a soli. Chvíľu opražíme.

3. Do hrnca pridáme zemiaky a poriadne ich v koreninovom základe premiešame. K zemiakom prihodíme aj nakrájanú hlivu a za stáleho miešania pražíme až kým hliva nezníži svoj objem o cca. polovicu.

4. Zalejeme to zeleninovým vývarom a vodou.

5. Pridáme 5 okopistých lyžíc paradajkového pretlaku a soľ.

6. Guľáš varíme na miernom ohni, až kým zemiaky nezmäknú.

7. Na záver ešte dochutíme korením podľa preferencií.

8. Po odstavení guľášu z varu, pridáme 1 ČL majoránu a premiešame.

Guľáš je samozrejme najlepší, keď postojí do druhého dňa a všetky chute sa spolu prepoja. U nás prežil pár hodín a bol aj tak výborný- neostalo z neho nič. :)

Servírujeme s chlebíkom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...