Hlivový guľáš

29.07.2020

Huby, moja srdcovka. Ako dieťa som ich neznášala, no stačilo aby ma rodičia poslali na prázdniny k tete. Jej manžel bol veľký zálesák a vášnivý hubár. Pamätám si, že to u nich doma stále voňalo za hubami. Sušili sa všade- v kuchyni, po skriniach, na balkóne. Na raňajky som dostala hubovú praženicu, na obed niečo s hubovou omáčkou...proste huby everywhere. :D A tak či som chcela, alebo nie- musela som jesť, keď som nechcela držať hladovku. Prišla som na to, že vôbec nie sú také zlé a tak sa zrodila moja láska k nim. Cez trucovanie a slzy... :D

Ingrediencie:

500- 520 g hlív

500- 520 g zemiakov

1 l vody

400 ml zeleninového vývaru

1 veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

5 PL paradajkového pretlaku

2 ČL sladkej mletej papriky

1- 2 ČL pálivej mletej papriky

2- 3 ČL soli

1/2 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho mletého korenia

1/4 ČL sušeného rozmarínu

1 ČL majoránu

slnečnicový olej

Postup:

1. Hlivu a očistené zemiaky si  nakrájame na kocky.

2. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (olejom šetriť nemusíte). Neskôr k nej pridáme prelisovaný cesnak a všetky koreniny okrem majoránu a soli. Chvíľu opražíme.

3. Do hrnca pridáme zemiaky a poriadne ich v koreninovom základe premiešame. K zemiakom prihodíme aj nakrájanú hlivu a za stáleho miešania pražíme až kým hliva nezníži svoj objem o cca. polovicu.

4. Zalejeme to zeleninovým vývarom a vodou.

5. Pridáme 5 okopistých lyžíc paradajkového pretlaku a soľ.

6. Guľáš varíme na miernom ohni, až kým zemiaky nezmäknú.

7. Na záver ešte dochutíme korením podľa preferencií.

8. Po odstavení guľášu z varu, pridáme 1 ČL majoránu a premiešame.

Guľáš je samozrejme najlepší, keď postojí do druhého dňa a všetky chute sa spolu prepoja. U nás prežil pár hodín a bol aj tak výborný- neostalo z neho nič. :)

Servírujeme s chlebíkom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom...

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...