Hlivový guľáš

29.07.2020

Huby, moja srdcovka. Ako dieťa som ich neznášala, no stačilo aby ma rodičia poslali na prázdniny k tete. Jej manžel bol veľký zálesák a vášnivý hubár. Pamätám si, že to u nich doma stále voňalo za hubami. Sušili sa všade- v kuchyni, po skriniach, na balkóne. Na raňajky som dostala hubovú praženicu, na obed niečo s hubovou omáčkou...proste huby everywhere. :D A tak či som chcela, alebo nie- musela som jesť, keď som nechcela držať hladovku. Prišla som na to, že vôbec nie sú také zlé a tak sa zrodila moja láska k nim. Cez trucovanie a slzy... :D

Ingrediencie:

500- 520 g hlív

500- 520 g zemiakov

1 l vody

400 ml zeleninového vývaru

1 veľká cibuľa

4 strúčiky cesnaku

5 PL paradajkového pretlaku

2 ČL sladkej mletej papriky

1- 2 ČL pálivej mletej papriky

2- 3 ČL soli

1/2 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho mletého korenia

1/4 ČL sušeného rozmarínu

1 ČL majoránu

slnečnicový olej

Postup:

1. Hlivu a očistené zemiaky si  nakrájame na kocky.

2. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (olejom šetriť nemusíte). Neskôr k nej pridáme prelisovaný cesnak a všetky koreniny okrem majoránu a soli. Chvíľu opražíme.

3. Do hrnca pridáme zemiaky a poriadne ich v koreninovom základe premiešame. K zemiakom prihodíme aj nakrájanú hlivu a za stáleho miešania pražíme až kým hliva nezníži svoj objem o cca. polovicu.

4. Zalejeme to zeleninovým vývarom a vodou.

5. Pridáme 5 okopistých lyžíc paradajkového pretlaku a soľ.

6. Guľáš varíme na miernom ohni, až kým zemiaky nezmäknú.

7. Na záver ešte dochutíme korením podľa preferencií.

8. Po odstavení guľášu z varu, pridáme 1 ČL majoránu a premiešame.

Guľáš je samozrejme najlepší, keď postojí do druhého dňa a všetky chute sa spolu prepoja. U nás prežil pár hodín a bol aj tak výborný- neostalo z neho nič. :)

Servírujeme s chlebíkom.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Veľmi jednoduchý, sýty a rýchly guľáš. Predpríprava vám zaberie len 10 minút a pri hrnci sa nezdržíte o nič dlhšie.

Toto je jednoznačná špecialitka mojej babky, ale keďže som sa vzdala všetkých živočíšnych produktov, musela som si šišky vypražiť sama. A boli ako babkine. :)

Jedna z mojich obľúbených omáčok. V kombinácii s haluškami mi chutí úplne najviac. Rozdiel medzi paprikášom a perkeltom je ten, že v paprikáši sa mäso dusí v cibuľovo- koreninovom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Každý si svoju obľúbenú omáčku pripravuje trošku inak. V tomto prípade v postate o paprikáš ani perkelt nejde, keďže...