Šampiňónové soté so zemiakovou kašou

23.05.2020

Ste milovníkom húb rovnako, ako ja? Tak tento recept je hlavne o ich chuti a ešte o cibuľke. Chorvátski dovolenkári budú poznať: "Tak ako je žuja zakon, tak je cibuľa základ" :D  

Ingrediencie

Soté:

250 g šampiňónov 

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 PL rastlinného masla

1/2 ČL trstinového cukru

2 dcl vody z uvarených zemiakov

1 ČL hladká múka/ škrob

1/2 vetvičky rozmarínu

čierne korenie

soľ

olej

Zemiaková kaša:

1 kg zemiakov

1 PL rastlinného masla

1 dcl sójového mlieka

soľ

Postup

Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Varíme v osolenej vode, kým nezmäknú.

Medzi tým si očistíme cibuľu na soté a nakrájame šampiňóny na plátky.

Na oleji si opražíme cibuľku pri miernom plameni cca. 10 minút. Keď je cibuľka skoro hotová, pridáme 1/2 ČL lyžičky cukru a karamelizujeme ešte cca. 5 minút. Po 2 minútach karamelizovania pridáme nasekaný čerstvý rozmarín a prelisovaný cesnak. 

Keď máme hotový tento základ, pridáme nakrájané šampiňóny a sprudka ich opražíme. Aby nám to celé neprihorelo, pridáme 1 PL masla, po prípade ešte trošku olivového oleja.

Celé to podlejeme 2 dcl vody v ktorej sa nám varili zemiaky a varíme kým nám šampiňóny nezmäknú.

Na zahustenie omáčky si rozrobíme 1 ČL hladkej múky spolu s cca. pól dcl vody vlejeme k šampiňónom. Môžete použiť aj kukuričný alebo jemný škrob.

Poriadne premiešame, ochutíme čiernym korením a soľou.

Dokončíme si zemiakovú kašu. K zemiakom pridáme sójové mlieko a maslo a všetko vymixujeme ponorným mixérom do hladka. Samozrejme nezabudnime pridať soľ podľa chuti. Je dôležité, aby ste zemiaky a ostatné ingrediencie mixovali za horúca.

Rada nad zlato: Veľa krát, keď mám pri chutnaní pocit, že tomu jedlu niečo chýba- v 99% prípadoch je to SOĽ. :D 

Dobrú chuť.