Hubový paprikáš s haluškami

02.11.2020

Jedna z mojich obľúbených omáčok. V kombinácii s haluškami mi chutí úplne najviac. Rozdiel medzi paprikášom a perkeltom je ten, že v paprikáši sa mäso dusí v cibuľovo- koreninovom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Každý si svoju obľúbenú omáčku pripravuje trošku inak. V tomto prípade v postate o paprikáš ani perkelt nejde, keďže namiesto mäsa používam huby a tempeh, ale tá kombinácia chutí papriky a smotany mi ho pripomína. Tentokrát som si recept presne nezapísala, takže ponechávam malú časť prípravy iba na vás. 

Ingrediencie:

polohrúba múka

 1 cibuľa

 1 balenie marinovaného tempehu

 2 veľké paradajky

1 červená paprika (kapia)

 cca. 100 g šampiňónov

 cca. 1/2 ČL sladkej mletej papriky

 cca. 1 ČL mletej pálivej papriky

cca. 1/2 ČL mletej rasce 

200 ml sójovej smotany (Kaufland-take it veggie)

 čierne korenie

 petržlenová vňať

zeleninový vývar/ voda

olej

soľ

Postup:

1. Na rozohriatom oleji opražíme do zlatista cibuľu. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky s paprikou a dusíme kým sa nerozvaria. Môžete použiť aj kapiu, ktorá je sladšia.

2. Pridáme mletú papriku (ak nechcete paprikáš pikantný tak len zdvojnásobite dávku sladkej papriky), rascu, soľ. 

3. Pridáme na plátky nakrájané huby a na kocky nakrájaný tempeh. Dusíme na miernom ohni cca. 10 minút a podlievame trochou zeleninového vývaru, alebo vodou (cca. po povrch ingrediencií). Mal by nám vzniknúť korenistý vývar. 

4. Na záver prilejeme smotanu a omáčku privedieme k varu. Dochutíme soľou a čiernym korením. 

Halušky:

V miske zmiešame polohrubú múku so soľou a postupne prilievame vodu, kým nám nevznikne stredne husté cestíčko. Halušky varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...