Vegan ryžový nákyp
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
Jedna z mojich obľúbených omáčok. V kombinácii s haluškami mi chutí úplne najviac. Rozdiel medzi paprikášom a perkeltom je ten, že v paprikáši sa mäso dusí v cibuľovo- koreninovom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Každý si svoju obľúbenú omáčku pripravuje trošku inak. V tomto prípade v postate o paprikáš ani perkelt nejde, keďže namiesto mäsa používam huby a tempeh, ale tá kombinácia chutí papriky a smotany mi ho pripomína. Tentokrát som si recept presne nezapísala, takže ponechávam malú časť prípravy iba na vás.
polohrúba múka
1 cibuľa
1 balenie marinovaného tempehu
2 veľké paradajky
1 červená paprika (kapia)
cca. 100 g šampiňónov
cca. 1/2 ČL sladkej mletej papriky
cca. 1 ČL mletej pálivej papriky
cca. 1/2 ČL mletej rasce
200 ml sójovej smotany (Kaufland-take it veggie)
čierne korenie
petržlenová vňať
zeleninový vývar/ voda
olej
soľ
1. Na rozohriatom oleji opražíme do zlatista cibuľu. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky s paprikou a dusíme kým sa nerozvaria. Môžete použiť aj kapiu, ktorá je sladšia.
2. Pridáme mletú papriku (ak nechcete paprikáš pikantný tak len zdvojnásobite dávku sladkej papriky), rascu, soľ.
3. Pridáme na plátky nakrájané huby a na kocky nakrájaný tempeh. Dusíme na miernom ohni cca. 10 minút a podlievame trochou zeleninového vývaru, alebo vodou (cca. po povrch ingrediencií). Mal by nám vzniknúť korenistý vývar.
4. Na záver prilejeme smotanu a omáčku privedieme k varu. Dochutíme soľou a čiernym korením.
V miske zmiešame polohrubú múku so soľou a postupne prilievame vodu, kým nám nevznikne stredne husté cestíčko. Halušky varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.
1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)
Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...