Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom

20.10.2020

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Ingrediencie:

1 balenie lístkového / štrúdľového cesta

3 ks stredne veľkých jabĺk

1/2 ČL mletej škorice

3 PL javorového sirupu

3 PL kryštáľového cukru

4 ČL kokosového oleja

pekanové orechy / iné 

štipka soli

agáve sirup (ľubovoľné)

Postup:

1. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

2. K jablkám pridáme škoricu a 2 PL javorového sirupu. Poriadne premiešame. Môžete pridať aj zopár nasekaných orieškov.

3. Po dĺžke cesta uložíme jablká na stred a cesto preložíme z jednej aj druhej strany. Okraje spojíme a zahneme. 

4. Štrúdľu otočíme spodom tou stranou, kde je preložené cesto ( aby sa nám počas pečenie neroztvorilo).

5. Vrch štrúdle jemne popicháme vidličkou a potrieme vodou v ktorej rozmiešame práškový cukor.

6. Pečieme na pečiacom papieri pri 180 °C cca. 45 minút do zlatista. 

Ak vám po upečení zo štrúdle vytečie šťava z jabĺk a sirupu, pozbierajte ju hneď po upečení lyžičkou a odložte bokom.

Karamel:

1. Na miernom ohni rozohrejeme panvicu s cukrom. Cukor priebežne sledujeme až kým sa neroztopí a nezačne karamelizovať.

2. Keď je karamel jemne hnedý odstavíme ho z ohňa, pridáme kokosový olej, 1 PL javorového sirupu a štipku soli. Miešame kým sa všetko nespojí dohromady. 

3. Pridáme nasekané pekanové orechy a ak sa nám zdá karamel príliš tuhý, zriedime javorovým alebo agáve sirupom.

Tip:

Karamel je najlepšie servírovať ešte teplý priamo na štrúdľu. Ak ho nezúžitkujete celý a následne vám stuhne, jednoducho ho roztopíte na miernom ohni. Môžete pridať kvapku sirupu ;)


Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.