Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom

20.10.2020

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Ingrediencie:

1 balenie lístkového / štrúdľového cesta

3 ks stredne veľkých jabĺk

1/2 ČL mletej škorice

3 PL javorového sirupu

3 PL kryštáľového cukru

4 ČL kokosového oleja

pekanové orechy / iné 

štipka soli

agáve sirup (ľubovoľné)

Postup:

1. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

2. K jablkám pridáme škoricu a 2 PL javorového sirupu. Poriadne premiešame. Môžete pridať aj zopár nasekaných orieškov.

3. Po dĺžke cesta uložíme jablká na stred a cesto preložíme z jednej aj druhej strany. Okraje spojíme a zahneme. 

4. Štrúdľu otočíme spodom tou stranou, kde je preložené cesto ( aby sa nám počas pečenie neroztvorilo).

5. Vrch štrúdle jemne popicháme vidličkou a potrieme vodou v ktorej rozmiešame práškový cukor.

6. Pečieme na pečiacom papieri pri 180 °C cca. 45 minút do zlatista. 

Ak vám po upečení zo štrúdle vytečie šťava z jabĺk a sirupu, pozbierajte ju hneď po upečení lyžičkou a odložte bokom.

Karamel:

1. Na miernom ohni rozohrejeme panvicu s cukrom. Cukor priebežne sledujeme až kým sa neroztopí a nezačne karamelizovať.

2. Keď je karamel jemne hnedý odstavíme ho z ohňa, pridáme kokosový olej, 1 PL javorového sirupu a štipku soli. Miešame kým sa všetko nespojí dohromady. 

3. Pridáme nasekané pekanové orechy a ak sa nám zdá karamel príliš tuhý, zriedime javorovým alebo agáve sirupom.

Tip:

Karamel je najlepšie servírovať ešte teplý priamo na štrúdľu. Ak ho nezúžitkujete celý a následne vám stuhne, jednoducho ho roztopíte na miernom ohni. Môžete pridať kvapku sirupu ;)


Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...