Jesenný koláč s gaštanovým pyré

19.10.2021

Čas prípravy: 1 hodina + 25 minút pečenie + 10 minút karamelizovanie jabĺk

Tento koláč vznikol veľmi spontánne počas jedného víkendu na lazoch. Pán sused priniesol čerstvé gaštany, ktoré sme si začali opekať na peci a vyjedať zo škrupín. Nikdy pred tým som gaštany nejedla! Takto pečené chutia trochu ako varené zemiaky, trochu ako kešu oriešky. Keďže gaštanov sused priniesol veľa, začala som vymýšľať ako ich spracujem. Chalani mali pred sebou ešte pár hodín práce na streche a ja som sa pustila do pečenia koláča. Vygooglila som si nejaké inšpirácie, našla v kuchyni starý kameninový pekáč, priniesla si jablka zo záhrady a pečenie mohlo začať. Výsledok bol nad moje očakávania. Koláč bol na druhý deň ešte lepší. Gaštanové pyré krásne stuhlo a cesto z neho tak akurát zmäklo. Doma som tento recept zopakovala ešte jeden krát kvôli spísaniu si presných pomerov ingrediencií. Okrem iného som ho vylepšila o rumové, karamelizované jablka na vrchu a horkú čokoládu. Koláč je trošku náročnejší čo sa týka prípravy jednotlivých vrstiev ale určite stojí za to.

Ingrediencie:

Cesto:

300 g celozrnná špaldová múka

200 g rastlinný tuk

2 PL práškový cukor

1 ČL mletá škorica

1 ČL kypriaci prášok

Gaštanové pyré:

250 - 300 g gaštany

400 ml kokosové mlieko v plechovke

50 ml rum

2 -3 PL kryštálový cukor

Jablková zmes:

400 g jabĺk

3 PL kryštálový cukor

3 PL krupica

šťava z polovice citróna

za hrsť nasekaných vlašských orechov

Na vrch:

1 - 2 jablká

kryštálový cukor

rum

(horká čokoláda na poliatie)

Postup:

Cesto:

  • V mise zmiešame múku, práškový cukor, mletú škoricu a kypriaci prášok.
  • Pridáme rastlinný tuk izbovej teploty a vymiesime cesto. Cesto je hotové keď sa odliepa od stien misy.
  • Bochník cesta necháme v chladničke odpočívať cca. 30 minút. Medzitým si pripravíme všetky ostatné vrstvy na koláč.

Gaštanové pyré:

  • Gaštany nožom nadrežeme do tvaru kríža a olúpeme. Budú sa lúpať lepšie ak ich po nadrezaní pomaly opečieme na panvici (škrupinka sa roztvorí).
  • Olúpane a očistené gaštany nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca spolu s kokosovým mliekom, cukrom a rumom.
  • Varíme cca. 20 minút, kým nebudú gaštany mäkké. Všetko spolu premixujeme do hladkého pyré a necháme vychladnúť. Môžete podľa chuti pridať viac rumu a dochutiť citrónovou šťavou.

Jablková zmes:

  • Jablká očistíme a nahrubo nastrúhame.
  • Pridáme cukor (podľa kyslosti jabĺk a preferencií), krupicu, nasekané orechy a dochutíme citrónovou šťavou.

Vrstvenie koláča:

  • Spodok okrúhlej formy ( priemer cca. 30 cm ) vystelieme pečiacim papierom a obvod formy vymastíme rastlinným tukom.
  • Cesto pomocou rúk roztlačíme do formy a zdvihneme ho po jej bokoch do výšky - cca. 2 cm.
  • Spodok cesta poprepichujeme vidličkou a dáme piecť na 10 minút do rozohriatej rúry na 200 °C.
  • Po vybratí necháme cesto minútu prechladnúť a vylejeme na neho gaštanové pyré.
  • Na vrch rovnomerne rozložíme nastrúhané jablká.
  • Koláč zapekáme pri 180 °C po dobu 25 - 30 minút.

Na vrch:

Jablká prekrojíme na polovice a nakrájame na tenké plátky.

Na panvicu nasypeme trochu kryštálového cukru, podlejeme rumom, pridáme jablká a karamelizujeme do zlatista.

Hotové jablká rozložíme na upečený koláč. Môžeme servírovať poliaty roztopenou horkou čokoládou.

Koláč je najlepší na druhý deň, keď cesto napije vlhkosť z gaštanového pyré a jabĺk.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...