Kakaové slimáky

16.08.2020

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)

Ingrediencie:

CESTO:

350 g hladkej múky

200 ml mandľového / sójového alebo iného rastlinného mlieka

50 g oleja / rastlinného masla

50 g kryštálového cukru

20 g droždia

2 ČL kypriaceho prášku

štipka soli

KAKAOVÁ PLNKA:

100 g rastlinného masla

100 g kryštálového cukru

1 PL kakaa


Postup:

KVÁSOK:

Nadrobené droždie vymiešame so 100 ml mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g múky a cukru a necháme cca. 15 minút postáť, kým sa nám nevytvorí hustý kvások.

KAKAOVÁ NÁPLŇ:

Zmäknuté maslo spolu s cukrom a kakaom poriadne vymiešame. Vznikne nám ľahko roztierateľná náplň, ktorou budeme neskôr cesto potierať.

CESTO:

1. Vo väčšej miske si zmiešame zvyšnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.

2. Do misky s kváskom pridáme zvyšné mlieko, olej (alebo roztopené maslo) a premiešame.

3. Obsahy oboch misiek zmiešame dokopy a z výsledného cesta vypracujeme bochník. Ten uložíme do múkou vysypanej misky, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto necháme hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.

4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie časti a na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme o veľkosti cca. 50 x 30 cm. ( Hrúbka cesta závisí na vás. Ja radšej vaľkám cesto tenšie a viac krát ho zrolujem).

5. Cesto potrieme náplňou a po dĺžke zrolujeme.

6. Zrolované cesto si nakrájame pomocou nožíka na hrubšie kúsky (podľa toho, aké veľké chcete kakovníky mať). 

7. Ukladáme na vymastený plech (namiesto oleja môžete použiť kokosový olej). Medzi slimákmi nemusíte robiť medzeru.

8. Pred tým než plech  vložíme do rúry, necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.

9. Pečieme pri teplote 18° C do zlatista (cca. 25- 30 minút).

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)

Poznáte niekoho, kto by ich nemiloval? Ak áno, tak mu upečte tieto a možno prehodnotí svoje chute. :) Receptík vo vegánskej verzii po ktorom budete mať škoricu až za ušami.

Pizza slimáky

29.06.2020

Nepoznám nikoho, kto by ich nemiloval. 🙂
Super snack, keď chceš niečo priniesť na párty, piknik, výlet. Alebo si ich pripravíš doma k večernému filmu.