Kakaové slimáky

16.08.2020

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)

Ingrediencie:

CESTO:

350 g hladkej múky

200 ml mandľového / sójového alebo iného rastlinného mlieka

50 g oleja / rastlinného masla

50 g kryštálového cukru

20 g droždia

2 ČL kypriaceho prášku

štipka soli

KAKAOVÁ PLNKA:

100 g rastlinného masla

100 g kryštálového cukru

1 PL kakaa


Postup:

KVÁSOK:

Nadrobené droždie vymiešame so 100 ml mlieka izbovej teploty. Pridáme 10 g múky a cukru a necháme cca. 15 minút postáť, kým sa nám nevytvorí hustý kvások.

KAKAOVÁ NÁPLŇ:

Zmäknuté maslo spolu s cukrom a kakaom poriadne vymiešame. Vznikne nám ľahko roztierateľná náplň, ktorou budeme neskôr cesto potierať.

CESTO:

1. Vo väčšej miske si zmiešame zvyšnú múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.

2. Do misky s kváskom pridáme zvyšné mlieko, olej (alebo roztopené maslo) a premiešame.

3. Obsahy oboch misiek zmiešame dokopy a z výsledného cesta vypracujeme bochník. Ten uložíme do múkou vysypanej misky, ktorú prikryjeme utierkou. Cesto necháme hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.

4. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie časti a na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme o veľkosti cca. 50 x 30 cm. ( Hrúbka cesta závisí na vás. Ja radšej vaľkám cesto tenšie a viac krát ho zrolujem).

5. Cesto potrieme náplňou a po dĺžke zrolujeme.

6. Zrolované cesto si nakrájame pomocou nožíka na hrubšie kúsky (podľa toho, aké veľké chcete kakovníky mať). 

7. Ukladáme na vymastený plech (namiesto oleja môžete použiť kokosový olej). Medzi slimákmi nemusíte robiť medzeru.

8. Pred tým než plech  vložíme do rúry, necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.

9. Pečieme pri teplote 18° C do zlatista (cca. 25- 30 minút).

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Musím sa priznať, že kakaovníky mám možno ešte radšej, ako škoricovníky. Postup a príprava sa okrem náplne veľmi nelíšia. Škoricovníky mám radšej, ako "jednohubky" a kakovníky zas rolujem a krájam vo forme väčších "lúpačok". Je to ale v podstate jedno, aký spôsob si zvolíte. Komu je ako po chuti. :)