Kakaovo - tvarohový koláč

20.05.2021

Biele tofu je skvelá univerzálna potravina, ktorá sa dá pripraviť na slano aj na sladko. V tomto koláči som ho použila ako tvaroh. Stačí ho správne dochutiť a rozdiel skoro nespoznáte. Vedeli ste, že kvety orgovánu sa dajú jesť? Je to taktiež krásna ozdoba koláčov a sladkých dezertov. :)

Ingrediencie:

Cesto:

200 g polohrubej múky

200 ml rastlinného mlieka

100 g trstinového cukru

50 ml rastlinného oleja

6 g kypriaceho prášku

2 PL kakaa

štipka soli

Tvaroh:

180 g bieleho tofu

100- 150 g natural jogurtu od Green day

2-3 PL rastlinného mlieka

2-3 PL práškového cukru

2 PL citrónovej šťavy

pár kvapiek vanilkovej arómy

Postup:

1. Tofu si rozdelíme na 4 menšie časti a každú časť poriadne vyžmýkame v dlaniach. Zbavíme sa poriadne prebytočnej vody a tým aj tofu "pachute".

2. Odšťavené tofu pridáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami na tvaroh a mixujeme do hladkého krému (cca. 5 minút). Jogurt pridavájte postupne aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Nemusíte použiť cely kelímok. Na záver prípadne pridajte viac citrónovej šťavy alebo cukru.

3. V miske zmiešame všetky sypké ingrediencie na cesto a následne pridáme tekuté. Poriadne premiešame do hladkého a nadýchaného cesta.

4. Cesto vylejeme na pečiaci papier alebo vymastený plech a rovnomerne rozotrieme. Používam plech o rozmere 22 x 27 cm.

5. Pomocou lyžičky poukladáme na cesto kôpky tvarohu. Dreveným špáradlom tvaroh rozotrieme po celom povrchu koláča.

6. Pečieme 35 minút pri 180 °C.

Tip: Tofu krém si pripravte deň vopred a nechajte ho odstáť v chladničke nech sa poriadne prepoja všetky chute. Odporúčam pripraviť si aj dvojnásobnú dávku tofu krému (jogurt stačí použiť len jeden) a dať ho na koláč naozaj štedro. Z krému ktorý sa vám zvýši môžete spraviť ovocné poháre.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.