Kelová polievka

23.07.2020

Úryvok z domácnosti: " Kúpila som kel a treba ho spracovať, takže na obed spravím kelovú polievku a možno kelový prívarok."
Jožko: " Hmm do kelu" 😏😀
Nakoniec si polievka vyslúžila pochvalu: "Do kelu, tá je dobrá."

Fakt bola... Vyskúšajte. 

Ingrediencie:

570- 600 g kelu

1 veľká cibuľa

3 zemiaky

1 mrkva

1 petržlen

2 ČL mletej rasce

1 ČL sladkej mletej papriky

3- 4 strúčiky cesnaku

1 ČL majoránu

soľ

čierne korenie

slnečnicový olej

voda 2:1 ( voda: základ)

Postup:

1. Ako prvé si nakrájame nadrobno cibuľu. Kel a zemiaky ( 2 z 3) nakrájame na kocky. Mrkvu a petržlen na malé kúsky (kolieska).

2. Na rozohriatom oleji spražíme cibuľu. K spraženej cibuli pridáme 2 ČL rasce, 1 ČL sladkej papriky a prelisovaný cesnak. Chvíľku opražíme.

3. Na tomto základe opečieme zemiaky spolu s mrkvou a petržlenom do zlatista.

4. Pridáme kel, ktorý podobne smažíme až kým nezmäkne a nezníži v hrnci svoj objem cca. o polovicu.

5. Zalejeme vodou cca. 2:1 (voda: kelovo- zeleninový základ)

6. Do horúcej vody nastrúhame na zahustenie jeden zemiak.

7. Ochutíme soľou ( cca. 2 ČL) a čiernym korením podľa chuti.

8. Polievku varíme až kým zelenina a zemiaky nezmäknú.

9. Pred koncom varenia pridáme 1 ČL majoránu.

Pri servírovaní môžete použiť klíčky s mungo fazuľky a čerstvý chlebík.


Dobrú chuť. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedna z mojich obľúbených "polievok". Na tento krém viete použiť aj cícer z konzervy.

Úryvok z domácnosti: " Kúpila som kel a treba ho spracovať, takže na obed spravím kelovú polievku a možno kelový prívarok."
Jožko: " Hmm do kelu" 😏😀
Nakoniec si polievka vyslúžila pochvalu: "Do kelu, tá je dobrá."
Fakt bola... Vyskúšajte.

Táto polievka mi najviac pripomína domov a víkendové brigády na záhrade po ktorých nás čakala vždy teplá na sporáku. Keď si naberiete plný tanier, nepotrebujete ani druhé jedlo. 🙂 Proste poriadna robotňacka, hustá porcia .😁