Kelová polievka

23.07.2020

Úryvok z domácnosti: " Kúpila som kel a treba ho spracovať, takže na obed spravím kelovú polievku a možno kelový prívarok."
Jožko: " Hmm do kelu" 😏😀
Nakoniec si polievka vyslúžila pochvalu: "Do kelu, tá je dobrá."

Fakt bola... Vyskúšajte. 

Ingrediencie:

570- 600 g kelu

1 veľká cibuľa

3 zemiaky

1 mrkva

1 petržlen

2 ČL mletej rasce

1 ČL sladkej mletej papriky

3- 4 strúčiky cesnaku

1 ČL majoránu

soľ

čierne korenie

slnečnicový olej

voda 2:1 ( voda: základ)

Postup:

1. Ako prvé si nakrájame nadrobno cibuľu. Kel a zemiaky ( 2 z 3) nakrájame na kocky. Mrkvu a petržlen na malé kúsky (kolieska).

2. Na rozohriatom oleji spražíme cibuľu. K spraženej cibuli pridáme 2 ČL rasce, 1 ČL sladkej papriky a prelisovaný cesnak. Chvíľku opražíme.

3. Na tomto základe opečieme zemiaky spolu s mrkvou a petržlenom do zlatista.

4. Pridáme kel, ktorý podobne smažíme až kým nezmäkne a nezníži v hrnci svoj objem cca. o polovicu.

5. Zalejeme vodou cca. 2:1 (voda: kelovo- zeleninový základ)

6. Do horúcej vody nastrúhame na zahustenie jeden zemiak.

7. Ochutíme soľou ( cca. 2 ČL) a čiernym korením podľa chuti.

8. Polievku varíme až kým zelenina a zemiaky nezmäknú.

9. Pred koncom varenia pridáme 1 ČL majoránu.

Pri servírovaní môžete použiť klíčky s mungo fazuľky a čerstvý chlebík.


Dobrú chuť. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

K letu neodmysliteľne patrí čerstvá kukurica. Táto svieža letná polievka ala čo záhrada dala sa stala jednou z mojich najobľúbenejších. Úžasnú chuť jej dodávajú vyvarené kukuričné klasy. Určite vyskúšajte. :)

Minestrone

04.03.2021

Prvý krát som túto polievku jedla u kamarátov na večeri a očarila ma svojou chuťou a jednoduchosťou prípravy. Minestrone je talianska hustá zeleninová polievka. Medzi obvyklé ingrediencie patria paradajky, zeler, cibuľa, mrkva, prípadne ďalšia zelenina. Neexistuje žiadny "oficiálny" recept. Jednoducho uvaríte zeleninu akú doma máte, alebo aká je v...

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred...