Kôprová omáčka s marinovaným tofu

27.10.2020

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom som sa rozhodla použiť tofu a tempeh, pretože ich príprava je rýchla a jednoduchá. Ak by sa Vám ale chcelo kuchtiť, výborne sa k tomuto hodí aj marinovaný seitan. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

500 ml vody (vývaru)

350 ml sójového mlieka

1 veľká cibuľa

200 ml sójovej smotany na varenie

2-3 PL octu

2 bobkové listy

za hrsť čerstvého kôpru

soľ

čierne korenie

olej

1 balenie marinovaného tofu

1/2 balenia marinovaného tempehu

kvásková bylinková knedľa (Kaufland)


Postup:

1. Na rozohriatom oleji do zlatista opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

2. Podlejeme vodou (vývarom) a pridáme bobkové listy spolu s nakrájaným kôprom. Kôpru pridávam vždy od oka, no určite ním nemusíte šetriť. Polovicu si však odložte na neskôr. Pridáme aj na drobno nakrájané zemiaky a osolíme.

3. Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme sójové mlieko a vartíme ešte asi 10 minút.

4. Vyberieme bobkové listy a pomocou ponorného mixéra omáčku rozmixujeme. Pridáme smotanu, dochutíme soľou a čiernym korením.

5. Primiešame zvyšok nasekaného kôpru (trochu si môžete nechať aj na servírovanie).

6. Na záver dochutíme octom  (jablčným octom) a omáčku odstavíme.

7. Tofu nakrájame na tenšie plátky a na troške oleja opražíme z oboch strán do zlatista. (Marinované tofu kúpite značky Lunter).

8. Tempeh nakrájame na malé kúsky a taktiež opekáme na panvici do zlatista.

Ku kôprovke som podávala bylinkovú kváskovú knedľu (Kaufland).


Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Veľmi jednoduchý, sýty a rýchly guľáš. Predpríprava vám zaberie len 10 minút a pri hrnci sa nezdržíte o nič dlhšie.

Toto je jednoznačná špecialitka mojej babky, ale keďže som sa vzdala všetkých živočíšnych produktov, musela som si šišky vypražiť sama. A boli ako babkine. :)

Jedna z mojich obľúbených omáčok. V kombinácii s haluškami mi chutí úplne najviac. Rozdiel medzi paprikášom a perkeltom je ten, že v paprikáši sa mäso dusí v cibuľovo- koreninovom základe, zatiaľ čo do perkeltu sa pridáva opečené. Každý si svoju obľúbenú omáčku pripravuje trošku inak. V tomto prípade v postate o paprikáš ani perkelt nejde, keďže...