Kôprová omáčka s marinovaným tofu

27.10.2020

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom som sa rozhodla použiť tofu a tempeh, pretože ich príprava je rýchla a jednoduchá. Ak by sa Vám ale chcelo kuchtiť, výborne sa k tomuto hodí aj marinovaný seitan. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

500 ml vody (vývaru)

350 ml sójového mlieka

1 veľká cibuľa

200 ml sójovej smotany na varenie

2-3 PL octu

2 bobkové listy

za hrsť čerstvého kôpru

soľ

čierne korenie

olej

1 balenie marinovaného tofu

1/2 balenia marinovaného tempehu

kvásková bylinková knedľa (Kaufland)


Postup:

1. Na rozohriatom oleji do zlatista opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

2. Podlejeme vodou (vývarom) a pridáme bobkové listy spolu s nakrájaným kôprom. Kôpru pridávam vždy od oka, no určite ním nemusíte šetriť. Polovicu si však odložte na neskôr. Pridáme aj na drobno nakrájané zemiaky a osolíme.

3. Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme sójové mlieko a vartíme ešte asi 10 minút.

4. Vyberieme bobkové listy a pomocou ponorného mixéra omáčku rozmixujeme. Pridáme smotanu, dochutíme soľou a čiernym korením.

5. Primiešame zvyšok nasekaného kôpru (trochu si môžete nechať aj na servírovanie).

6. Na záver dochutíme octom  (jablčným octom) a omáčku odstavíme.

7. Tofu nakrájame na tenšie plátky a na troške oleja opražíme z oboch strán do zlatista. (Marinované tofu kúpite značky Lunter).

8. Tempeh nakrájame na malé kúsky a taktiež opekáme na panvici do zlatista.

Ku kôprovke som podávala bylinkovú kváskovú knedľu (Kaufland).


Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...

Horúčavy nás nemajú opustiť ani v najbližších dňoch a ako to cez také teplo býva - človeku sa veľmi jesť nechce. Tento šalátik sa na takého dni úplne hodí. Je ľahký, ale zasýti tak akurát a osviežujúcim ho robí čerstvá zelenina. Kto bulgur vo svojej kuchyni ešte nepoužil tak si ho po tomto recepte určite zamiluje. Ide vlastne o predvarenú...