Kôprová omáčka s marinovaným tofu

27.10.2020

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom som sa rozhodla použiť tofu a tempeh, pretože ich príprava je rýchla a jednoduchá. Ak by sa Vám ale chcelo kuchtiť, výborne sa k tomuto hodí aj marinovaný seitan. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

500 ml vody (vývaru)

350 ml sójového mlieka

1 veľká cibuľa

200 ml sójovej smotany na varenie

2-3 PL octu

2 bobkové listy

za hrsť čerstvého kôpru

soľ

čierne korenie

olej

1 balenie marinovaného tofu

1/2 balenia marinovaného tempehu

kvásková bylinková knedľa (Kaufland)


Postup:

1. Na rozohriatom oleji do zlatista opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

2. Podlejeme vodou (vývarom) a pridáme bobkové listy spolu s nakrájaným kôprom. Kôpru pridávam vždy od oka, no určite ním nemusíte šetriť. Polovicu si však odložte na neskôr. Pridáme aj na drobno nakrájané zemiaky a osolíme.

3. Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme sójové mlieko a vartíme ešte asi 10 minút.

4. Vyberieme bobkové listy a pomocou ponorného mixéra omáčku rozmixujeme. Pridáme smotanu, dochutíme soľou a čiernym korením.

5. Primiešame zvyšok nasekaného kôpru (trochu si môžete nechať aj na servírovanie).

6. Na záver dochutíme octom  (jablčným octom) a omáčku odstavíme.

7. Tofu nakrájame na tenšie plátky a na troške oleja opražíme z oboch strán do zlatista. (Marinované tofu kúpite značky Lunter).

8. Tempeh nakrájame na malé kúsky a taktiež opekáme na panvici do zlatista.

Ku kôprovke som podávala bylinkovú kváskovú knedľu (Kaufland).


Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tofu je jedna z mojich najobľúbenejších surovín. Už dávno som sa zbavila desivej predstavy tofu zo školských jedálni, kde ho za mojich čias pripravovať vôbec nevedeli. Najradšej mám naturálne- biele, pretože vďaka jeho neutrálnej chuti z neho viete vyčarovať takmer čokoľvek- na slano aj na sladko. Tofu "prsty" sú v poslednej dobe našim obľúbeným...

S týmto jedlom sa dlho nenatrápite a jeho plusom je aj krátka časová príprava. Výhodou cíceru, alebo inak nazývaného rímskeho hrachu je to, že jeho prípravou a varením sa z neho zdraviu prospešné látky nevytrácajú. Môžete ho teda pripravovať na akýkoľvek spôsob a on si stále zachová všetky potrebné živiny. Taktiež by vás možno mohol zaujímať aj...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...