Kukuričná polievka

19.08.2021

K letu neodmysliteľne patrí čerstvá kukurica. Táto svieža letná polievka ala čo záhrada dala sa stala jednou z mojich najobľúbenejších. Úžasnú chuť jej dodávajú vyvarené kukuričné klasy. Určite vyskúšajte. :)

Ingrediencie

1,5 litra vody / zeleninového vývaru / (bio zeleninový bujón)

400 g zemiakov

250 ml rastlinnej smotany na varenie (nemusí byť)

4 stopky zeleru

3 ks stredne veľké mrkvy

3 ks kukuričných klasov

1 väčšia cibuľa

1 ČL chilli korenia (nemusí byť)

soľ

čierne korenie

rastlinný olej

zelená cibuľka 

Postup:

  • Očistíme a nakrájame všetku zeleninu (zemiaky, mrkvu, stopkový zeler, cibuľu). Kukuricu očistíme od listov a pomocou noža poobrezujeme celý klas. Klasy nevyhadzujte.
  • Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. Ak zvolíme pikantnejšiu variantu polievky tak k opraženej cibuli pridáme chilli a necháme minútu prevoňať.
  • Pridáme kukuricu a 3 minúty ju za občasného miešania necháme pražiť aj spolu s cibuľou.
  • Pridáme zvyšnú zeleninu, jemne osolíme a pražíme ďalších cca. 5 - 10 minút.
  • Obsah hrnca zalejeme vodou / zeleninovým vývarom alebo použijeme 1 kocku bio zeleninového bujónu a nezabudnime do vývaru vložiť aj ošúpané kukuričné klasy.
  • Polievku varíme až kým zelenina nezmäkne. Úplne na záver povyberáme kukuričné klasy a môžeme pridať smotanu (nemusí byť). Polievku privedieme posledný krát k varu. Dochutíme čiernym korením, prípadne soľou.
  • Pri servírovaní posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Moje recepty môžete sledovať aj na Facebooku:

https://www.facebook.com/kanylakitchen

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

K letu neodmysliteľne patrí čerstvá kukurica. Táto svieža letná polievka ala čo záhrada dala sa stala jednou z mojich najobľúbenejších. Úžasnú chuť jej dodávajú vyvarené kukuričné klasy. Určite vyskúšajte. :)

Minestrone

04.03.2021

Prvý krát som túto polievku jedla u kamarátov na večeri a očarila ma svojou chuťou a jednoduchosťou prípravy. Minestrone je talianska hustá zeleninová polievka. Medzi obvyklé ingrediencie patria paradajky, zeler, cibuľa, mrkva, prípadne ďalšia zelenina. Neexistuje žiadny "oficiálny" recept. Jednoducho uvaríte zeleninu akú doma máte, alebo aká je v...

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred...