Kvásková pizza zo špaldovej celozrnnej múky

16.06.2020

Ak sa doma tiež staráte o vlastný kvások a pečiete si domáci chlebík, vyskúšajte si z neho spraviť aj pizzu. Fotenie pizze je bola pre mňa veľká výzva, pretože tie vône vo mne vyvolávajú okamžitý hlad. :)

Ingrediencie:

240 g rozkvasu

250 g jemnej špaldovej celozrnnej múky

215 ml vlažnej vody

3 PL olivového oleja

1 ČL soli

paradajkový pretlak/kečup

vegánsky syr

oregáno

čierne olivy

čerstvý tymián

čerstvá bazalka

cesnak

Postup:

Všetky ingrediencie spolu vymiesime do cesta, ktoré si na poriadne pomúčenej pracovnej doske vypracujeme do tvaru bochníka.

Bochník vložíme do väčšej misy a prikryjeme fóliou alebo sáčkom. Necháme kysnúť na teplom mieste cca. 2 hodiny, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Keď je cesto vykysnuté rozdelíme si ho na menšie časti (podľa toho aký veľký máte pekáč) a necháme ešte 15 minút podkysnúť.

Pekáč si vymastíme olivovým olejom a do stredu uložíme bochník, ktorý roztláčame prstami od stredu ku krajom do požadovaného tvaru.

Cesto potrieme kečupom/pretlakom, posypeme oregánom a syrom. Úplne na vrch poukladáme ďalšie suroviny (podľa chuti).

Moje chute preferujú olivy, čersvý tymián a pesto z medvedieho cesnaku. 

Pečieme pri maximálnej teplote rúry do zlatista.

Na záver ozdobíme čerstvou bazalkou, pokvapkáme olivovým olejom a okraje potrieme čerstvým cesnakom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám tiež páčiť:

Pizza slimáky

29.06.2020

Nepoznám nikoho, kto by ich nemiloval. 🙂
Super snack, keď chceš niečo priniesť na párty, piknik, výlet. Alebo si ich pripravíš doma k večernému filmu.

Rožky

27.05.2020

Obyčajné rožky s maslom a pažítkou prekoná málo čo. Tieto si na 100% zamilujete a zjete ich ešte za tepla. Ak aj ty patríš medzi vegánov-nováčikov alebo len uvažuješ, že sa dáš na stravovanie výhradne rastlinnou stravou, určite máš už naštudované jeho základné princípy. Ako však v mnohých iných oblastiach života, aj tu často nie je všetko tak, ako...

Foccacia

29.04.2020

Focaccia (fokača) je talianská chlebová placka a pozor..je prudko návyková. Môžete ju jesť len tak fokaču s fokačou jak sa vraví (haha), alebo k polievkám či dipom.