Letná šalátová na kyslo

23.07.2020

Túto polievočku som donedávna vôbec nepoznala. Fakt by ma nenapadlo variť polievku zo šalátu... 😂
Pracovala som ale na novej úlohe v tíme Jem pre Zem a potrebovala som ju nafotiť, takže som sa nevyhla jej vareniu. Na moje veľké prekvapenie je fakt dooosť dobrá. Chutila dokonca aj priateľovi, ktorý má vyberavejší jazýček čo sa vegánskych jedál týka. Pôvodného receptu som sa držala len striedmo a spravila si ju podľa seba a podľa toho, aké suroviny som mala dostupné vo svojom okolí, takže nech sa páči receptík: 

                  Ingrediencie:

1 hlávkový šalát
1 l vody
3 menšie zemiaky
1 červená cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1,5 ČL soli
1 PL jablčného octu
1 ČL sójovej omáčky
1 ČL majoránu
1 bobkový list
1/4 ČL čierneho mletého korenia
1/4 ČL sladkej mletej papriky
1/4 ČL kurkumy
10- 13 PL kyslého jogurtu (sójového)
(pardon, že som neodvážila 🙈😂)
citrónová šťava
olej

Postup:

1. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme prelisovaný cesnak, mletú papriku a chvíľku opražíme.
2. K cibuli pridáme nakrájaný hlávkový šalát (veľkosť listov podľa preferencií)- chvíľu v hrnci opražíme.
3. Pridáme vodu, jogurt, soľ, čierne korenie, sójovku, kurkumu a bobkový list.
4. Do horúcej polievky pridáme na kocky nakrájané zemiaky (2ks), jeden zemiak najemno nastrúhame na zahustenie.
5. Varíme kým nám zemiaky nezmäknú.
6. Pred koncom varenia pridáme ocot, majoránku a citrónovú šťavu podľa chuti ( po prípade dosolíme dokoreníme).
Môžeme servírovať spolu s chlebíkom.


Dobrú chuť. 😊

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred...

Som veľkým milovníkom polievok, či už krémových alebo nie. V tomto jesennom upršanom období obzvlášť. Mrkva je surovina, ktorú nájdeme v každej domácnosti. Najčastejšie ju používame ako súčasť vývaru, alebo omáčky. Prečo jej ale občas nevenovať viacej pozornosti? Tento recept je príkladom toho, ako z obyčajnej mrkvy pripraviť neobyčajnú krémovú...

Ešte inak povedané "Polievka zo zelených fazuľových strukov". Samozrejme ďalšia zo série polievok na kyslo. Úplne som ich ich zamilovala. Sú podľa mňa ideálne na leto. Rada ich jedávam izbovej teploty, alebo dokonca studené. Sú rýchle, ľahké a osviežujúce.