Zapekané cestoviny s Arrabiatou plnené krémovým špenátom

22.04.2020

Cestoviny = moja najväčšia srdcovka. Dajú sa pripraviť na milión spôsobov a sú fakt Boží.

Ingrediencie

Na jedlo

280 g cestoviny Conchiglioni giganti
400 ml Arrabiata omáčky
220-250 g špenátového pretlaku
100 ml smotana na šľahanie
cherry paradajky
1 ks cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 malá lyžička jemného škrobu
bazalka
oregano
čierne korenie
olivový olej
syr (podľa chuti) 

Postup

1. Ako prvé si postavíme vodu na cestoviny, ktoré si budeme predvárať (10 minút). Po scedení poriadne prepláchneme studenou vodou.

2. Na panvicu, alebo do hrnca si dáme rozohriať olej a opražíme si cibuľu. Pridáme k nej Arrabiata omáčku. Dochutíme štipkou bazalky a oregána. 

3. V hrnci na olivovom oleji chvíľu opražíme cesnak a pridáme špenát. 

4. Medzitým si vyšľaháme smotanu a primiešame ju k špenátu. Osolíme (cca. pól lyžičky) a pridáme čierne korenie. Chvíľu povaríme. 

5. Keď je už omáčka zohriata pridáme jednu malú lyžičku jemného škrobu a ešte chvíľu povaríme. Omáčka by mala mať stredne hustú konzistenciu, aby sme ňou mohli naplniť cestoviny.

6. Do zapekacej misy (jenskej misy) vylejeme omáčku Arrabiata s cestovinami a spolu premiešame.

7. Cestoviny si pootáčame smerom nahor aby sme ich mohli naplniť špenátovou omáčkou.
Nemusíte ich plniť všetky.

8. K cestovinám poukladáme cherry paradajky a navrch postrúhame syrom (vegánskym syrom). Pečieme pri 200°C cca. 30 minút.
Po vybratí z rúry polejeme olivovým olejom. 

Tipy:

Arrabiata omáčku v 400ml sklíčku dostať kúpiť v Lidli alebo Kauflande. Používam ju rada v rámci dochutenia lasagní, cestovín alebo pizze. Arrabiata je jemne pikantná takže ak nie ste milovníkom pikantného môžete si vybrať aj z iných omáčok napr. Napoli (paradajky, bazalka), alebo si pripraviť vlastnú.


Špenát som v tomto konkrétnom prípade použila mrazený, ale čerstvým určite nič nepokazíte. Ak však chcete aby bola omáčka krémová, odporúčam čerstvý špenát rozmixovať. 


Cestoviny som zapekala v keramickej mise s rozmerom 20x27cm.