Makové buchty z lístkového cesta

07.06.2020

Mak- veľmi dôležitá potravina v jedálničku každého vegána. Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika, ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor. Prvý krát som sa pokúsila nafotiť aj postup. :)

Ingrediencie:

1 balenie lístkového cesta

100 g mletého maku

200 ml rastlinného mlieka (ryžového)

50 g kryštálový cukor

1 ČL škrobu, alebo hladkej múky

marhule

čučoriedky

Postup:

V hrnci si zmiešame mak s cukrom a mliekom. Varíme na miernom ohni. Po cca. 5 minútach pridáme 1 ČL škrobu, alebo hladkej múky, aby sa nám plnka zahustila.

Lístkové cesto si rozkrájame po dĺžke na polovicu a po šírke na bdĺžniky s hrúbkou cca. 5 cm.

Na každý obdlžník dáme cca. 1 okopistú ČL makovej plnky a nakrájané ľubovoľné ovocie. V tomto prípade čučoriedky a baracky. Konce obdĺžnikov si trošku natiahneme, aby sa nám lepšie spájalo cesto.

Listkové cesto preložíme z jednej strany na druhú a a obe kraje zlepíme pomocou prstov.

Buchtičky pečieme pri 180° C do zlatista. Keď sú vychladené, posypeme práškovým cukrom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

Tieto sezamové sušienky som mala česť piecť na tohtoročných vianočných vegánskych hodoch. Musím sa priznať, že vianočné pečivo rada nemám a nikdy som ho nejedla. Maximálne som vždy ochutnala po jednom kúsku z lineckých, perníkov a týchto sušienok. Nepatria síce k tradičným vianočným sladkostiam, ale u nás doma majú svoje stále miesto. Aj keď sladké...

Ťažko sa mi hľadal príznačný zázov a nič nové som vlastne nevymyslela. Tieto müsli dobroty nie sú vôbec suché ani tvardé ako keksy, či sušienky. Práve naopak, sú mäkučké a vláčne. Zvládne ich pripraviť ktokoľvek a zaberie to minimum času.