Makové buchty z lístkového cesta

07.06.2020

Mak- veľmi dôležitá potravina v jedálničku každého vegána. Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika, ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor. Prvý krát som sa pokúsila nafotiť aj postup. :)

Ingrediencie:

1 balenie lístkového cesta

100 g mletého maku

200 ml rastlinného mlieka (ryžového)

50 g kryštálový cukor

1 ČL škrobu, alebo hladkej múky

marhule

čučoriedky

Postup:

V hrnci si zmiešame mak s cukrom a mliekom. Varíme na miernom ohni. Po cca. 5 minútach pridáme 1 ČL škrobu, alebo hladkej múky, aby sa nám plnka zahustila.

Lístkové cesto si rozkrájame po dĺžke na polovicu a po šírke na bdĺžniky s hrúbkou cca. 5 cm.

Na každý obdlžník dáme cca. 1 okopistú ČL makovej plnky a nakrájané ľubovoľné ovocie. V tomto prípade čučoriedky a baracky. Konce obdĺžnikov si trošku natiahneme, aby sa nám lepšie spájalo cesto.

Listkové cesto preložíme z jednej strany na druhú a a obe kraje zlepíme pomocou prstov.

Buchtičky pečieme pri 180° C do zlatista. Keď sú vychladené, posypeme práškovým cukrom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Tento recept som pripravovala vyslovene pre Vás a "čoko-milovíkov" v mojom okolí, keďže ja osobne nie som veľký fanúšik čokoládových dezertov. Nesmrteľná kombinácia čokolády a banánov si ale získala aj moje chuťové poháriky. Korpus je pripravený na štýl brownies. Čokoládová pena neobsahuje žiadne špeciálne ingrediencie ani zbytočne pridaný cukor,...

V poslednej dobe ma posadlo do každého cesta na koláč pridávať mak. Okrem toho, že ho milujem je mak aj výborným zdrojom vápnika. Živočíšne mlieko predbieha 12- násobne a o jeho vstrebateľnosť do tela sa báť taktiež nemusíte. K tomuto cestu sa namiesto marhúľ skvelo hodia aj čerešne alebo višne.

Sirup mám rada tak akurát kyslý, akurát sladký. Všetko samozrejme závisí od ríbezlí, preto treba vždy všetko ochutnávať. :) Sirup skladujem v chladničke a je určený na rýchlu konzumáciu. V chladničke vydrží tak 1 - 2 týždne. Z 2 kg ríbezlí sa mi podarilo navariť 3 litre sirupu.