Makové buchty z lístkového cesta

07.06.2020

Mak- veľmi dôležitá potravina v jedálničku každého vegána. Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika, ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor. Prvý krát som sa pokúsila nafotiť aj postup. :)

Ingrediencie:

1 balenie lístkového cesta

100 g mletého maku

200 ml rastlinného mlieka (ryžového)

50 g kryštálový cukor

1 ČL škrobu, alebo hladkej múky

marhule

čučoriedky

Postup:

V hrnci si zmiešame mak s cukrom a mliekom. Varíme na miernom ohni. Po cca. 5 minútach pridáme 1 ČL škrobu, alebo hladkej múky, aby sa nám plnka zahustila.

Lístkové cesto si rozkrájame po dĺžke na polovicu a po šírke na bdĺžniky s hrúbkou cca. 5 cm.

Na každý obdlžník dáme cca. 1 okopistú ČL makovej plnky a nakrájané ľubovoľné ovocie. V tomto prípade čučoriedky a baracky. Konce obdĺžnikov si trošku natiahneme, aby sa nám lepšie spájalo cesto.

Listkové cesto preložíme z jednej strany na druhú a a obe kraje zlepíme pomocou prstov.

Buchtičky pečieme pri 180° C do zlatista. Keď sú vychladené, posypeme práškovým cukrom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.