Makové buchty z lístkového cesta

07.06.2020

Mak- veľmi dôležitá potravina v jedálničku každého vegána. Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika, ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor. Prvý krát som sa pokúsila nafotiť aj postup. :)

Ingrediencie:

1 balenie lístkového cesta

100 g mletého maku

200 ml rastlinného mlieka (ryžového)

50 g kryštálový cukor

1 ČL škrobu, alebo hladkej múky

marhule

čučoriedky

Postup:

V hrnci si zmiešame mak s cukrom a mliekom. Varíme na miernom ohni. Po cca. 5 minútach pridáme 1 ČL škrobu, alebo hladkej múky, aby sa nám plnka zahustila.

Lístkové cesto si rozkrájame po dĺžke na polovicu a po šírke na bdĺžniky s hrúbkou cca. 5 cm.

Na každý obdlžník dáme cca. 1 okopistú ČL makovej plnky a nakrájané ľubovoľné ovocie. V tomto prípade čučoriedky a baracky. Konce obdĺžnikov si trošku natiahneme, aby sa nám lepšie spájalo cesto.

Listkové cesto preložíme z jednej strany na druhú a a obe kraje zlepíme pomocou prstov.

Buchtičky pečieme pri 180° C do zlatista. Keď sú vychladené, posypeme práškovým cukrom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Po intenzívnom víkende plnom zábavy som sa v nedeľu ráno zobudila na obed s tým, že som veľmi, veľmi hladná. Prvé čo mi v chladničke padlo do oka boli už hnedé banány, ktoré tam prežívali od piatku. Tak reku vydržím byť hladná ešte ďalšiu hodinu a upečiem radšej chlebík na poobedňajšiu oslavu. Takže ak ste doteraz čierne, mäkké banány...

Narodeninová vegan krtková torta pre najmenších. Neviem ako by som znázornila krtka, tak som sa radšej rozhodla pre sovu haha. Torta bola otestovaná piatimi nevegánmi a veľmi im chutila. V podstate tam nie je poznať rozdiel či ste použili klasickú, alebo vegánsku smotanu. Tortička nie je taktiež vôbec presladená a vsádza skôr na sladkosť dozretých...

Fotiť koláče je jednoducho radosť. Jesť ich je samozrejme ešte väčšia. Tento ovocný z lístkového cesta je jednoduchý a rýchly na prípravu. S prichádzajúcim letom bude u vás doma výborným osviežením. A tá ovocná vôňa, ktorá sa nesie izbou počas pečenia je na nezaplatenie.