Makové buchty z lístkového cesta

07.06.2020

Mak- veľmi dôležitá potravina v jedálničku každého vegána. Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika, ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor. Prvý krát som sa pokúsila nafotiť aj postup. :)

Ingrediencie:

1 balenie lístkového cesta

100 g mletého maku

200 ml rastlinného mlieka (ryžového)

50 g kryštálový cukor

1 ČL škrobu, alebo hladkej múky

marhule

čučoriedky

Postup:

V hrnci si zmiešame mak s cukrom a mliekom. Varíme na miernom ohni. Po cca. 5 minútach pridáme 1 ČL škrobu, alebo hladkej múky, aby sa nám plnka zahustila.

Lístkové cesto si rozkrájame po dĺžke na polovicu a po šírke na bdĺžniky s hrúbkou cca. 5 cm.

Na každý obdlžník dáme cca. 1 okopistú ČL makovej plnky a nakrájané ľubovoľné ovocie. V tomto prípade čučoriedky a baracky. Konce obdĺžnikov si trošku natiahneme, aby sa nám lepšie spájalo cesto.

Listkové cesto preložíme z jednej strany na druhú a a obe kraje zlepíme pomocou prstov.

Buchtičky pečieme pri 180° C do zlatista. Keď sú vychladené, posypeme práškovým cukrom.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Rýchly a jednoduchý dezert hotový do piatich minút. Tortilly kúpite v každom väčšom supermarkete. Jednoducho ich ozdobíte podľa svojej chuti. Panvicu potriete jemnou vrstvou kokosového oleja a opečiete do zlatista. Tortillu prekladáme (rolujeme) počas pečenia na panvici, aby sa opiekla z každej strany. Prikladám zopár inšpirácii sladkých...