Makové lievance

06.03.2021

Sladké milujú určite mnohí z vás. Ak si cez víkend potrpíte na poriadne raňajky, lievance sú vždy dobrou voľbou. Môžete si k nim naservírovať ovocie podľa chuti a doplniť ich dobrou kávou. Mak, ako mnohí viete, obsahuje obrovské množstvo vápnika (cca. 12x viac, ako mliečne výrobky), preto som ním ozvláštnila aj tieto lievance. Ja kupujem mletý mak už namiešaný s práškovým cukrom, preto do cesta na lievance už žiadny iný cukor nepridávam. Ak ale sladený mak nemáte, pokojne si cesto oslaďte podľa chuti hocijakým obľúbeným sladidlom


Ingrediencie

250 ml sójového mlieka

120 g hladkej múky

20 g mletého maku s cukrom

1/2 ČL sódy bikarbóny

štipka soli

vanilková aróma (ľubovoľné)

rastlinný olej

Postup:

1. V miske zmiešame hladkú múku, mletý mak s cukrom, sódu bikarbónu a štipku soli.

2. Pridáme sójové mlieko, po prípade pár kvapiek vanilkovej arómy. Poriadne vymiešame na stredne husté cesto.

3. Na panvicu potretú olejom vylejeme trošku cesta (požadované množstvo) a opekáme minútku z oboch strán do zlatista.

4. Pri servírovaní môžeme lievance potrieť kockou rastlinného masla, poliať agáve sirupom, či iným obľúbeným sladidlom. Samozrejme nesmie chýbať ovocie, ako napríklad čučoriedky, jahody, či banán. Výborné sú ale aj čisté. Zvoľte si teda podľa chuti. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Táto vegánska verzia tuniakovej nátierky je naozaj výborná. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly. Nátierka sa skvelo hodí na chlebík, alebo ju môžete servírovať ako šalát, či prílohu k hlavnému jedlu. Mnohí si povedia, čo je to za nezmysel. Dám si predsa reálneho tuniaka... Avšak milovníci zvierat dobre vedia, že aj ryby cítia bolesť a ich nadmerný...

Kontroverzná potravina to avokádo. V posledných rokoch sa na našich tanieroch stalo dosť populárnou záležitosťou. Pre rastlinne stravujúcich je to výborný zdroj zdravých tukov, draslíku a iných výživných látok. Jeho odvrátenou stranou je žiaľ jeho neekologickosť. Na vypestovanie 1 kg avokád je potrebných cca. 2000 litrov vody. Medzi najväčších...

Vedeli ste, že sedmokrásky sa môžu jesť? Ak ste ich ešte neochutnali tak smelo do toho. Neodporúčam ale trhať ich z okolí ciest a frekventovaných psičkárskych revírov. :D