Makové palacinky s vanilkovým krémom

07.01.2021

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako spojivo vôbec nemusíte, postačí správny pomer surovín. Sú recepty, kde spojivo potrebujete a namiesto vajíčka môžete použiť napríklad banán, alebo mleté ľanové semienka a i. Z akéhokoľvek strukovinového nálevu (aquafaby) si viete dokonca vyšľahať sneh! Ubezpečujem vás, že koláče bez vajec nie sú chutné o nič menej. Musíte mať ale samozrejme dobrý recept. ;)

Čas: 40 minút                  Množstvo: 10 - 12 palaciniek

Ingrediencie:

500 ml sójového mlieka

200 g hladkej múky

50 g mletého maku

1 ČL sódy bikarbóny

2 - 3 PL kryštálového cukru

štipka soli

slnečnicový olej

Vanilkový krém:

1/2 balenia zlatého klasu

250 ml sójového mlieka

1 PL kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

pár kvapiek vanilkovej arómy ( Dr. Oetker )

Postup:

1. Zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, cukrom  a štipkou soli.

2. Pridáme mlieko a vymiešame do hladkého cesta bez hrudiek.

3. Do tejto zmesi pridáme namletý mak a pár kvapiek vanilkovej arómy. Môžete pridať viac cukru ak máte radi sladšie cesto.

4. Panvicu rozohrejeme na miernej teplote a potrieme ju olejom.

5. Palacinku otáčame až vtedy, keď na vrchnej strane nevidíme surové cesto. Pri odliepaní a otáčaní buďte opatrný aby sa vám palacinky nezrolovala a nepotrhala.

Ak nemáte v obľube mak a chcete obyčajné palacinky, môžete mak z receptu jednoducho vynechať. Ak do palaciniek nerobím vanilkový krém, pridávam do nich aj pár kvapiek vanilkovej arómy kvôli chuti aj farbe.

Vanilkový krém:

Krém uvarte podľa návodu na zadnej strane obalu. Odporúčam zvoliť variantu stredne hustého až riedkeho krému. Na palacinky natierajte ešte kým je teplý. Krém vám vystačí na cca. 10 palaciniek.

Pri servírovaní polejeme roztopeným kakaovým maslom a môžeme posypať grankom. :)

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...