Postup:
1. Zmiešame hladkú múku so sódou bikarbónou, cukrom a štipkou soli.
2. Pridáme mlieko a vymiešame do hladkého cesta bez hrudiek.
3. Do tejto zmesi pridáme namletý mak a pár kvapiek vanilkovej arómy. Môžete pridať viac cukru ak máte radi sladšie cesto.
4. Panvicu rozohrejeme na miernej teplote a potrieme ju olejom.
5. Palacinku otáčame až vtedy, keď na vrchnej strane nevidíme surové cesto. Pri odliepaní a otáčaní buďte opatrný aby sa vám palacinky nezrolovala a nepotrhala.
Ak nemáte v obľube mak a chcete obyčajné palacinky, môžete mak z receptu jednoducho vynechať. Ak do palaciniek nerobím vanilkový krém, pridávam do nich aj pár kvapiek vanilkovej arómy kvôli chuti aj farbe.
Vanilkový krém:
Krém uvarte podľa návodu na zadnej strane obalu. Odporúčam zvoliť variantu stredne hustého až riedkeho krému. Na palacinky natierajte ešte kým je teplý. Krém vám vystačí na cca. 10 palaciniek.
Pri servírovaní polejeme roztopeným kakaovým maslom a môžeme posypať grankom. :)