Marhuľové guľky s makom

09.07.2020

Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

štipka soli

mletý mak

práškový cukor

rastlinné maslo

Postup:

1. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke. Keď sú mäkké, necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

2. Popučené zemiaky zmiešame s múkou a štipkou soli. Vypracujeme si bochník lepkavého cesta.

3. Cesto si rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske si vyvaľkáme na hrúbku cca. 1,5 cm.

4. Z cesta si vykrojíme štvorce o veľkosti cca. 7 cm (riaďte sa aj veľkostťami marhúľ).

5. Jednotlivé marhule obalíme do cesta a vytvoríme si z nich guľky. 

6. Guľky vložíme do vriacej vody, kde ich varíme dokiaľ sa nevyplavia na povrch ( cca. 5 minút).

7. Scedené guľky obalíme v rozpustenom rastlinnom masle a maku. 

8. Na záver posypeme práškovým cukrom podľa chuti. :)

Dobrú chuť!

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...