Marhuľové guľky s makom

09.07.2020

Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

štipka soli

mletý mak

práškový cukor

rastlinné maslo

Postup:

1. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke. Keď sú mäkké, necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

2. Popučené zemiaky zmiešame s múkou a štipkou soli. Vypracujeme si bochník lepkavého cesta.

3. Cesto si rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske si vyvaľkáme na hrúbku cca. 1,5 cm.

4. Z cesta si vykrojíme štvorce o veľkosti cca. 7 cm (riaďte sa aj veľkostťami marhúľ).

5. Jednotlivé marhule obalíme do cesta a vytvoríme si z nich guľky. 

6. Guľky vložíme do vriacej vody, kde ich varíme dokiaľ sa nevyplavia na povrch ( cca. 5 minút).

7. Scedené guľky obalíme v rozpustenom rastlinnom masle a maku. 

8. Na záver posypeme práškovým cukrom podľa chuti. :)

Dobrú chuť!

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Jedáleň MŠ 17. novembra Sabinov. Ryžový nákyp so šťavou z konerzvy a práškovým cukrom. Milujem.

Pečená hliva

05.01.2022

1 PL jačmennej sladenky (alebo iného tekutého sladidla)

Francúzske zemiaky sú veľmi praktickým jedlom, ktoré si viete variovať podľa seba do nekonečna. Klasikou sú pre mňa francuzáky s údeným tempehom, no viete si ich lahodne pripraviť aj zo základných surovín akými sú cuketa a cibuľa. Tú pravú chuť a vláčnosť im dodáva omáčka, ktorou ich zalievam a ktorú zemiaky počas pečenia napijú. Špeciálnejšie...