Marhuľové guľky s makom

09.07.2020

Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

štipka soli

mletý mak

práškový cukor

rastlinné maslo

Postup:

1. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke. Keď sú mäkké, necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

2. Popučené zemiaky zmiešame s múkou a štipkou soli. Vypracujeme si bochník lepkavého cesta.

3. Cesto si rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske si vyvaľkáme na hrúbku cca. 1,5 cm.

4. Z cesta si vykrojíme štvorce o veľkosti cca. 7 cm (riaďte sa aj veľkostťami marhúľ).

5. Jednotlivé marhule obalíme do cesta a vytvoríme si z nich guľky. 

6. Guľky vložíme do vriacej vody, kde ich varíme dokiaľ sa nevyplavia na povrch ( cca. 5 minút).

7. Scedené guľky obalíme v rozpustenom rastlinnom masle a maku. 

8. Na záver posypeme práškovým cukrom podľa chuti. :)

Dobrú chuť!

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom...

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...