Marhuľové guľky s makom

09.07.2020

Na stromoch nám v záhradach okrem čerešníy v tomto období pomaly začínajú dozrievať aj marhule a bola by škoda toho nevyužiť. :) Možností ako ich spracovať je mnoho- lekvár, zaváranie, dať si len tak čerstvé, alebo si z nich pripraviť chutný sladký obed. 

Ingrediencie:

500 g zemiakov

200 g hladkej celozrnnej špaldovej múky

štipka soli

mletý mak

práškový cukor

rastlinné maslo

Postup:

1. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke. Keď sú mäkké, necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

2. Popučené zemiaky zmiešame s múkou a štipkou soli. Vypracujeme si bochník lepkavého cesta.

3. Cesto si rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske si vyvaľkáme na hrúbku cca. 1,5 cm.

4. Z cesta si vykrojíme štvorce o veľkosti cca. 7 cm (riaďte sa aj veľkostťami marhúľ).

5. Jednotlivé marhule obalíme do cesta a vytvoríme si z nich guľky. 

6. Guľky vložíme do vriacej vody, kde ich varíme dokiaľ sa nevyplavia na povrch ( cca. 5 minút).

7. Scedené guľky obalíme v rozpustenom rastlinnom masle a maku. 

8. Na záver posypeme práškovým cukrom podľa chuti. :)

Dobrú chuť!

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/?hl=cs

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...