Marinovaný seitan s kapustou a bylinkovou knedľou

12.08.2020

Červená kapusta na skaramelizovanej cibuľke je moja srdcovka. Pri tomto recepte môžete skúsiť domácu knedľu vylepšiť o chuť byliniek. Ak ste ešte nikdy nechutnali seitan - môžem len odporučiť. Svojou konzistenciou pripomína hydinové mäso. V ázijskej kuchyni sa seitan používa dlhé stáročia. Širšiemu svetu bol predstavený cca. pred 50 rokmi zástancami makrobiotickej stravy. Obsahuje aj nezanedbateľné množstvo bielkovín a dalo by sa povedať, že je dôležitou súčasťou vegetariánskej a vegánskej stravy. Ak ale máte bezlepkovú diétu, seitan si bohužiaľ nedoprajete. Vyrába sa totiž z pšeničného proteínu (lepku).

Zaujímavosť: Keby ste napríklad zjedli rovnaký počet kalórii zo seitanu a z hovädzieho mäsa, zo seitanu dostanete viac bielkovín. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o rastlinnú potravinu, neobsahuje cholesterol, ale za to mnoho riboflavínu (vitamín B2), niacinu (vitamín B3), pyridoxínu ( vitamín B6). Ide skrátka o nízkokalorickú potravinu s vysokým obsahom bielkovín.

Zmes na prípravu seitanu si viete zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho viete vyrobiť aj doma.

Ingrediencie:

Kapusta:

hlávka červenej kapusty (cca. 1 kg )

1 veľká cibuľa

1 PL cukru

1 PL octu

2 ČL soli

1 ČL mletej rasce

1/4 ČL mletej sladkej papriky

1 zemiak

200 ml vody

1 bobkový list

Knedľa:

500 g polohrubej múky

350 ml vody

15 g čerstvého droždia/ alebo 10 g sušeného droždia

2 ČL soli

1 ČL cukru

1 ČL oleja

1 ČL korenia bylinky (Stredomorský mix)

Seitan:

120 g BIO seitan instant ( Amylon)

1 dcl oleja

2 ČL zmesi korenia na hydinu

soľ

Domáci seitan:

200 g pšeničného lepku

200 ml vody

40 g hladkej pšeničnej múky

20 ml slnečnicového oleja

30 ml sójovej omáčky

1 ČL soli

1 ČL sladkej údenej papriky

1 ČL sušeného cesnaku

1/4 ČL čierneho korenia


Postup:

Bylinková knedľa:

1. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, bylinky, droždie a cukor. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám lepivé cesto z ktorého si vytvarujeme bochník a necháme ho prikrytý, na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

2. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme si ho na 2 polovice, Na pomúčenej doske vypracujeme 2 bochníky a necháme ešte 20 minút kysnúť.

3. Hrniec naplníme do polovice vodou a necháme ju zovrieť. Do takejto vriacej vody vložíme obe knedle a na strednom plameni varíme prikryté 20 minút ( bez odkrývania).

Uvarené knedle potrieme olejom a máme ich pripravené na servírovanie. Vegánsku bylinkovú knedľu kúpite aj v Kauflande.

Seitan:

Najlepšie si je ho pripraviť pár hodín, alebo deň vopred aby stihol napiť marinádu.

1. Seitan si pripravíme a uvaríme podľa návodu na obale. Odporúčam ho variť v zeleninovom vývare a do požadovaného tvaru rozvaľkať. Medzitým než nám vychladne si vyrobíme marinádu.

2. V miske si zmiešame olej, zmes korenia a soľ. Vychladený seitan premastíme v marináde a necháme pár hodín ( alebo až do druhého dňa) odstáť v chladničke.

3. Olej z marinády vylejeme na panvicu a opekáme na ňom seitan z oboch strán do zlatista.

Zvyšným výpekom môžeme pri servírovaní pokvapkať knedľu.

Domáci seitan:

1. V miske si zmiešame pšeničný lepok, múku a korenie. Pridáme vodu, sójovú omáčku a olej. Všetko poriadne premiešame. Malo by sa nám vytvoriť gumové cesto.

2. Na pracovnej doske si cesto poriadne premiesime a vytvarujeme z neho bochník. Ten zabalíme do potravinovej fólie, alebo sáčku a necháme cez noc v chladničke.

3. Na druhý deň si bochník rozdelíme na menšie časti a vyvaľkáme do požadováneho tvaru. Seitan môžete uvariť vo vode, do ktorej ale nezabudnite pridať zeleninový bujón (vývar) a sójovú omáčku. Uvarený ho môžete marinovať a opiecť, rovnako ako v postupe vyššie. Varíme cca. 25 minút.

Kapusta:

1. Kapustu nadrobno nakrájame, posolíme a necháme postáť 10 minút. 

2. Na miernom oleji si spražíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme 1 PL cukru a na miernom ohni skaramelizujeme. 

3. Pridáme nakrájanú kapustu, vodu, soľ, rascu, bobkový list- prikryjeme pokrievkou a dusíme až do zmäknutia. Tesne pred koncom pridajte ocot, poriadne premiešajte a odstavte zo sporáku. Dochuťte podľa preferencií. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Pracovný názov Africká ryža, alebo"Ryža ala Ivko", pretože tento recept mám od môjho chemical brothers. :D Priniesol nám ho ochutnať na kupko a ja som si hneď prosila recept. Ak máte radi pikantné a korenisté chute, tento jednoduchý recept je práve pre Vás.