Marinovaný seitan s kapustou a bylinkovou knedľou

12.08.2020

Červená kapusta na skaramelizovanej cibuľke je moja srdcovka. Pri tomto recepte môžete skúsiť domácu knedľu vylepšiť o chuť byliniek. Ak ste ešte nikdy nechutnali seitan - môžem len odporučiť. Svojou konzistenciou pripomína hydinové mäso. V ázijskej kuchyni sa seitan používa dlhé stáročia. Širšiemu svetu bol predstavený cca. pred 50 rokmi zástancami makrobiotickej stravy. Obsahuje aj nezanedbateľné množstvo bielkovín a dalo by sa povedať, že je dôležitou súčasťou vegetariánskej a vegánskej stravy. Ak ale máte bezlepkovú diétu, seitan si bohužiaľ nedoprajete. Vyrába sa totiž z pšeničného proteínu (lepku).

Zaujímavosť: Keby ste napríklad zjedli rovnaký počet kalórii zo seitanu a z hovädzieho mäsa, zo seitanu dostanete viac bielkovín. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o rastlinnú potravinu, neobsahuje cholesterol, ale za to mnoho riboflavínu (vitamín B2), niacinu (vitamín B3), pyridoxínu ( vitamín B6). Ide skrátka o nízkokalorickú potravinu s vysokým obsahom bielkovín.

Zmes na prípravu seitanu si viete zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho viete vyrobiť aj doma.

Ingrediencie:

Kapusta:

hlávka červenej kapusty (cca. 1 kg )

1 veľká cibuľa

1 PL cukru

1 PL octu

2 ČL soli

1 ČL mletej rasce

1/4 ČL mletej sladkej papriky

1 zemiak

200 ml vody

1 bobkový list

Knedľa:

500 g polohrubej múky

350 ml vody

15 g čerstvého droždia/ alebo 10 g sušeného droždia

2 ČL soli

1 ČL cukru

1 ČL oleja

1 ČL korenia bylinky (Stredomorský mix)

Seitan:

120 g BIO seitan instant ( Amylon)

1 dcl oleja

2 ČL zmesi korenia na hydinu

soľ

Domáci seitan:

200 g pšeničného lepku

200 ml vody

40 g hladkej pšeničnej múky

20 ml slnečnicového oleja

30 ml sójovej omáčky

1 ČL soli

1 ČL sladkej údenej papriky

1 ČL sušeného cesnaku

1/4 ČL čierneho korenia


Postup:

Bylinková knedľa:

1. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, bylinky, droždie a cukor. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám lepivé cesto z ktorého si vytvarujeme bochník a necháme ho prikrytý, na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

2. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme si ho na 2 polovice, Na pomúčenej doske vypracujeme 2 bochníky a necháme ešte 20 minút kysnúť.

3. Hrniec naplníme do polovice vodou a necháme ju zovrieť. Do takejto vriacej vody vložíme obe knedle a na strednom plameni varíme prikryté 20 minút ( bez odkrývania).

Uvarené knedle potrieme olejom a máme ich pripravené na servírovanie. Vegánsku bylinkovú knedľu kúpite aj v Kauflande.

Seitan:

Najlepšie si je ho pripraviť pár hodín, alebo deň vopred aby stihol napiť marinádu.

1. Seitan si pripravíme a uvaríme podľa návodu na obale. Odporúčam ho variť v zeleninovom vývare a do požadovaného tvaru rozvaľkať. Medzitým než nám vychladne si vyrobíme marinádu.

2. V miske si zmiešame olej, zmes korenia a soľ. Vychladený seitan premastíme v marináde a necháme pár hodín ( alebo až do druhého dňa) odstáť v chladničke.

3. Olej z marinády vylejeme na panvicu a opekáme na ňom seitan z oboch strán do zlatista.

Zvyšným výpekom môžeme pri servírovaní pokvapkať knedľu.

Domáci seitan:

1. V miske si zmiešame pšeničný lepok, múku a korenie. Pridáme vodu, sójovú omáčku a olej. Všetko poriadne premiešame. Malo by sa nám vytvoriť gumové cesto.

2. Na pracovnej doske si cesto poriadne premiesime a vytvarujeme z neho bochník. Ten zabalíme do potravinovej fólie, alebo sáčku a necháme cez noc v chladničke.

3. Na druhý deň si bochník rozdelíme na menšie časti a vyvaľkáme do požadováneho tvaru. Seitan môžete uvariť vo vode, do ktorej ale nezabudnite pridať zeleninový bujón (vývar) a sójovú omáčku. Uvarený ho môžete marinovať a opiecť, rovnako ako v postupe vyššie. Varíme cca. 25 minút.

Kapusta:

1. Kapustu nadrobno nakrájame, posolíme a necháme postáť 10 minút. 

2. Na miernom oleji si spražíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme 1 PL cukru a na miernom ohni skaramelizujeme. 

3. Pridáme nakrájanú kapustu, vodu, soľ, rascu, bobkový list- prikryjeme pokrievkou a dusíme až do zmäknutia. Tesne pred koncom pridajte ocot, poriadne premiešajte a odstavte zo sporáku. Dochuťte podľa preferencií. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...