Postup:
Bylinková knedľa:
1. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, bylinky, droždie a cukor. Pridáme vodu a poriadne premiešame. Vznikne nám lepivé cesto z ktorého si vytvarujeme bochník a necháme ho prikrytý, na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
2. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme si ho na 2 polovice, Na pomúčenej doske vypracujeme 2 bochníky a necháme ešte 20 minút kysnúť.
3. Hrniec naplníme do polovice vodou a necháme ju zovrieť. Do takejto vriacej vody vložíme obe knedle a na strednom plameni varíme prikryté 20 minút ( bez odkrývania).
Uvarené knedle potrieme olejom a máme ich pripravené na servírovanie. Vegánsku bylinkovú knedľu kúpite aj v Kauflande.
Seitan:
Najlepšie si je ho pripraviť pár hodín, alebo deň vopred aby stihol napiť marinádu.
1. Seitan si pripravíme a uvaríme podľa návodu na obale. Odporúčam ho variť v zeleninovom vývare a do požadovaného tvaru rozvaľkať. Medzitým než nám vychladne si vyrobíme marinádu.
2. V miske si zmiešame olej, zmes korenia a soľ. Vychladený seitan premastíme v marináde a necháme pár hodín ( alebo až do druhého dňa) odstáť v chladničke.
3. Olej z marinády vylejeme na panvicu a opekáme na ňom seitan z oboch strán do zlatista.
Zvyšným výpekom môžeme pri servírovaní pokvapkať knedľu.
Domáci seitan:
1. V miske si zmiešame pšeničný lepok, múku a korenie. Pridáme vodu, sójovú omáčku a olej. Všetko poriadne premiešame. Malo by sa nám vytvoriť gumové cesto.
2. Na pracovnej doske si cesto poriadne premiesime a vytvarujeme z neho bochník. Ten zabalíme do potravinovej fólie, alebo sáčku a necháme cez noc v chladničke.
3. Na druhý deň si bochník rozdelíme na menšie časti a vyvaľkáme do požadováneho tvaru. Seitan môžete uvariť vo vode, do ktorej ale nezabudnite pridať zeleninový bujón (vývar) a sójovú omáčku. Uvarený ho môžete marinovať a opiecť, rovnako ako v postupe vyššie. Varíme cca. 25 minút.
Kapusta:
1. Kapustu nadrobno nakrájame, posolíme a necháme postáť 10 minút.
2. Na miernom oleji si spražíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme 1 PL cukru a na miernom ohni skaramelizujeme.
3. Pridáme nakrájanú kapustu, vodu, soľ, rascu, bobkový list- prikryjeme pokrievkou a dusíme až do zmäknutia. Tesne pred koncom pridajte ocot, poriadne premiešajte a odstavte zo sporáku. Dochuťte podľa preferencií.