KVÁSOK:
V miske si zmiešame 20 g droždia spolu so 100 ml mlieka izbovej teploty, 10 g cukru a 10 g múky. Poriadne premiešame a necháme kvasiť 15- 20 minút, kým sa nám vytvorí hustý kvások.
CESTO:
1. Vo väčšej mise si zmiešame sypké suroviny- zvyšok múky, cukru, kypriaci prášok, štipku soli.
2. Do misky s kváskom pridáme zvyšok mlieka a olej a premiešame.
3. Obsahy oboch mís spolu vymiešame do cesta. Na pomúčenej pracovnej doske si z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme pomúčený a prikrytý kysnúť vo väčšej mise cca. 1- 1, 5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
4. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku cca. 1 cm. Pomocou pohára ( veľkosť je na vás) vykrojíme kolieska.
5. Do stredu každého kolieska spravíme pomocou rúk jamku, aby bol stred tenší, ako okraj.
6. Kolieska si poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom v pár centimetrových odstupoch.
7. Plníme tvarohom, makom alebo džemom. Mak a tvaroh môžete doplniť o maliny, marhuľový džem o kúsky čerstvých marhúľ.
8. Okraje každého ( teraz už koláča :D) potrieme mliekom rozrobeným s práškovým cukrom a posypeme posýpkou.
9. Pred tým než ich vložíme do rúry, necháme koláčiky cca. 10 minút podkysnúť.
10. Pečieme pri 180 °C cca. 15 minút, kým nebudú okraje upečené do zlatista.