Moravské koláče

19.07.2020

Makové, "tvarohové", lekvárové- nech si každý príde na svoje. Vykrajovanie koliesok je jeden zo spôsobov prípravy. Ak sa vám s tým nechce takto babrať, môžete celé cesto rozvaľkať na plech, stred cesta zatlačiť a naplniť ho podľa chuti. :) Receptom som sa inšpirovala z mojej obľúbenej kuchárskej knihy ;)

Ingrediencie:


CESTO:

500 g hladkej múky

300 ml mandľového mlieka / sójového

100 ml slnečnicového oleja

70 g kryštálového cukru

20 g droždia

3 ČL kypriaceho prášku

štipka soli


MAK:

mak

práškový cukor

mandľové mlieko / sójové mlieko


VEGAN TVAROH:

180 g bieleho tofu

20- 30 ml mandľového mlieka / sójového

3 PL práškového cukru

citrónová šťava


POSÝPKA:

hrubá múka/ polohrubá múka

práškový cukor

rastlinné maslo



Postup:

KVÁSOK:

V  miske si zmiešame 20 g droždia spolu so 100 ml mlieka izbovej teploty, 10 g cukru a 10 g múky. Poriadne premiešame a necháme kvasiť 15- 20 minút, kým sa nám vytvorí hustý kvások.

CESTO:

1. Vo väčšej mise si zmiešame sypké suroviny- zvyšok múky, cukru, kypriaci prášok, štipku soli.

2. Do misky s kváskom pridáme zvyšok mlieka a olej a premiešame.

3. Obsahy oboch mís spolu vymiešame do cesta. Na pomúčenej pracovnej doske si z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme pomúčený a prikrytý kysnúť vo väčšej mise cca. 1- 1, 5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

4. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku cca. 1 cm. Pomocou pohára ( veľkosť je na vás) vykrojíme kolieska. 

5. Do stredu každého kolieska spravíme pomocou rúk jamku, aby bol stred tenší, ako okraj.

6. Kolieska si poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom v pár centimetrových odstupoch.

7. Plníme tvarohom, makom alebo džemom. Mak a tvaroh môžete doplniť o maliny, marhuľový džem o kúsky čerstvých marhúľ.

8. Okraje každého ( teraz už koláča :D) potrieme mliekom rozrobeným s práškovým cukrom a posypeme posýpkou. 

9. Pred tým než ich vložíme do rúry, necháme koláčiky cca. 10 minút podkysnúť.

10. Pečieme pri 180 °C cca. 15 minút, kým nebudú okraje upečené do zlatista.

MAK:

V hrnci si zmiešame mak spolu s práškovým cukrom a troškou mlieka. Varíme cca. 10 minút na miernom plameni. Mlieko pridávame podľa potreby tak aby mak nebol príliš riedky, ale zas aby nám nepriháral.

VEGAN TVAROH:

Do mixéru pridáme biele tofu (Lidl), 3 PL práškového cukru, 20 ml mlieka a vymixujeme do hladka. Ak sa vám zdá hmota hustá, prilejte ešte 10 ml mlieka. Na záver dochutíme šťavou z citrónay ktorou vôbec nemusíte šetriť.

POSÝPKA:

Rozmiešame si múku spolu s práškovým cukrom. Pridávame maslo (izbovej teploty) a pomou rúk mrvíme medzi prstami kým nám nevznikne posýpka.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Rýchly a jednoduchý dezert hotový do piatich minút. Tortilly kúpite v každom väčšom supermarkete. Jednoducho ich ozdobíte podľa svojej chuti. Panvicu potriete jemnou vrstvou kokosového oleja a opečiete do zlatista. Tortillu prekladáme (rolujeme) počas pečenia na panvici, aby sa opiekla z každej strany. Prikladám zopár inšpirácii sladkých...