Moravské koláče

19.07.2020

Makové, "tvarohové", lekvárové- nech si každý príde na svoje. Vykrajovanie koliesok je jeden zo spôsobov prípravy. Ak sa vám s tým nechce takto babrať, môžete celé cesto rozvaľkať na plech, stred cesta zatlačiť a naplniť ho podľa chuti. :) Receptom som sa inšpirovala z mojej obľúbenej kuchárskej knihy ;)

Ingrediencie:


CESTO:

500 g hladkej múky

300 ml mandľového mlieka / sójového

100 ml slnečnicového oleja

70 g kryštálového cukru

20 g droždia

3 ČL kypriaceho prášku

štipka soli


MAK:

mak

práškový cukor

mandľové mlieko / sójové mlieko


VEGAN TVAROH:

180 g bieleho tofu

20- 30 ml mandľového mlieka / sójového

3 PL práškového cukru

citrónová šťava


POSÝPKA:

hrubá múka/ polohrubá múka

práškový cukor

rastlinné maslo



Postup:

KVÁSOK:

V  miske si zmiešame 20 g droždia spolu so 100 ml mlieka izbovej teploty, 10 g cukru a 10 g múky. Poriadne premiešame a necháme kvasiť 15- 20 minút, kým sa nám vytvorí hustý kvások.

CESTO:

1. Vo väčšej mise si zmiešame sypké suroviny- zvyšok múky, cukru, kypriaci prášok, štipku soli.

2. Do misky s kváskom pridáme zvyšok mlieka a olej a premiešame.

3. Obsahy oboch mís spolu vymiešame do cesta. Na pomúčenej pracovnej doske si z cesta vypracujeme bochník, ktorý necháme pomúčený a prikrytý kysnúť vo väčšej mise cca. 1- 1, 5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

4. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku cca. 1 cm. Pomocou pohára ( veľkosť je na vás) vykrojíme kolieska. 

5. Do stredu každého kolieska spravíme pomocou rúk jamku, aby bol stred tenší, ako okraj.

6. Kolieska si poukladáme na plech vystlaný pečiacim papierom v pár centimetrových odstupoch.

7. Plníme tvarohom, makom alebo džemom. Mak a tvaroh môžete doplniť o maliny, marhuľový džem o kúsky čerstvých marhúľ.

8. Okraje každého ( teraz už koláča :D) potrieme mliekom rozrobeným s práškovým cukrom a posypeme posýpkou. 

9. Pred tým než ich vložíme do rúry, necháme koláčiky cca. 10 minút podkysnúť.

10. Pečieme pri 180 °C cca. 15 minút, kým nebudú okraje upečené do zlatista.

MAK:

V hrnci si zmiešame mak spolu s práškovým cukrom a troškou mlieka. Varíme cca. 10 minút na miernom plameni. Mlieko pridávame podľa potreby tak aby mak nebol príliš riedky, ale zas aby nám nepriháral.

VEGAN TVAROH:

Do mixéru pridáme biele tofu (Lidl), 3 PL práškového cukru, 20 ml mlieka a vymixujeme do hladka. Ak sa vám zdá hmota hustá, prilejte ešte 10 ml mlieka. Na záver dochutíme šťavou z citrónay ktorou vôbec nemusíte šetriť.

POSÝPKA:

Rozmiešame si múku spolu s práškovým cukrom. Pridávame maslo (izbovej teploty) a pomou rúk mrvíme medzi prstami kým nám nevznikne posýpka.

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...