Mrkvový kari krém

17.10.2020

Som veľkým milovníkom polievok, či už krémových alebo nie. V tomto jesennom upršanom období obzvlášť. Mrkva je surovina, ktorú nájdeme v každej domácnosti. Najčastejšie ju používame ako súčasť vývaru, alebo omáčky. Prečo jej ale občas nevenovať viacej pozornosti? Tento recept je príkladom toho, ako z obyčajnej mrkvy pripraviť neobyčajnú krémovú polievku.

Ingrediencie:

600 g mrkvy

1 väčšia cibuľa

5 strúčikov cesnaku

100 ml kokosového krému

1 ČL kari korenia

1/2 ČL údenej mletej papriky

1/2 ČL mletej rasce

1/4 ČL sušeného tymiánu

1 ČL soli

slnečnicový olej

marinovaný tempeh

čerstvý kôpor

voda

chalapeňos/ chilli korenie

zelená cibuľka

Postup:

1. Ošúpeme si mrkvu, cibuľu a cesnak. Mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu prerežeme na štvrťky. Spolu s cesnakom vložíme do hrca s rozohriatým olejom.

2. Zeleninu dusíme na miernom ohni. Trištvrte hrnca prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme do úplného zmäknutia cca. 15- 20 minút.

Medzitým si na kvapke oleja  opražíme na tenké kocky nakrájaný tempeh.

3. Mäkkú zeleninu zalejeme vodou, mierne nad jej okraj.

4. Pridáme soľ, rascu, kurkumu, tymián a údenú papriku. Privedieme k varu.

5. Polievku vymixujeme pomocou ponorného mixéra do hladka.

6. Pridáme 100 ml kokosového krému a premiešame. Použila som hustý kokosový mierne osladený krém (viď. foto).

7. Na záver môžete ochutiť soľou, prípade čiernym korením. Ak sa vám zdá krém príliš hustý, prilejte vodu.

8. Servírujeme poliate s kokosovým krémom (zriedeným s vodou), opečeným tempehom, nakrájanou zelenou cibuľkou, čerstvým kôprom a nahrubo namletým chilli korením.


Môžete ma sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

K letu neodmysliteľne patrí čerstvá kukurica. Táto svieža letná polievka ala čo záhrada dala sa stala jednou z mojich najobľúbenejších. Úžasnú chuť jej dodávajú vyvarené kukuričné klasy. Určite vyskúšajte. :)

Minestrone

04.03.2021

Prvý krát som túto polievku jedla u kamarátov na večeri a očarila ma svojou chuťou a jednoduchosťou prípravy. Minestrone je talianska hustá zeleninová polievka. Medzi obvyklé ingrediencie patria paradajky, zeler, cibuľa, mrkva, prípadne ďalšia zelenina. Neexistuje žiadny "oficiálny" recept. Jednoducho uvaríte zeleninu akú doma máte, alebo aká je v...

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred...