Nálešníky so smotanovo-cesnakovým dipom

24.05.2020

Pre všetkých by bolo najzrozumiteľnejšie použiť výraz zemiakové placky. Asi každý región toto jedlo nazýva inak. Na západe ho poznáme pod názvom zemiaková baba, na Horehroní, ako Haruľu atď...U nás na východe tomu vravíme naľešniky, pekne s ľ. :D

Doma sme ich jedávali s acidofilným mliekom, alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Tenu nás časom nejak zdomácnel a ja bez neho nálešník už ani nezjem.

Ingrediencie:

1 kg zemiakov

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

4 okopisté lyžice hladkej múky

1 PL majoránu

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

čerstvý petržlen

olej

Dip:

200 g vegánskej smotany

3 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

pažítka

Postup:

Niekto zvykne strúhať zemiaky  na hrubo, no ja mám radšej jemnejšie cesto.

Ošupáne zemiaky si teda nastrúhame na jemno.

Pridáme k ním rozmixovanú, alebo na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 

Následne primiešame ostatné ingrediencie- múka, mlieko, korenie a za hrsť nasekaného čerstvého petržlenu.

Všetko spolu premiešame. Malo by nám vzniknúť redšie cesto. 

Na rozohriatu panvicu si vylejeme trocha oleja a pomocou lyžice dávkujeme cesto, podľa toho, aké veľké nálešníky chceme. Rovnako lyžicou toto cesto rozprestierame a tvarujeme do tenšej placky.

Nálešníky opekáme do zlatista z oboch strán.

Dip:

Smotanu spolu s prepučeným cesnakom a nakrájanou pažítkou poriadne premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. 

Tento dip si odporúčam pripraviť skôr a nechať ho odstáť, aby v ňom prešli všetky chute. Ja používam kokosovú vegánsku smotanu z Lidlu. U nás je to široko ďaleko jediná dostupná smotana, takže si veľmi vyberať nemôžem. Ak však necháte dip odstáť pár hodín, kokos ucítite minimálne. Môjmu Jožkovi som to nepovedala a nevravel nič... :D

Dobrú chuť.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Pizza slimáky

29.06.2020

Nepoznám nikoho, kto by ich nemiloval. 🙂
Super snack, keď chceš niečo priniesť na párty, piknik, výlet. Alebo si ich pripravíš doma k večernému filmu.

Po intenzívnom víkende plnom zábavy som sa v nedeľu ráno zobudila na obed s tým, že som veľmi, veľmi hladná. Prvé čo mi v chladničke padlo do oka boli už hnedé banány, ktoré tam prežívali od piatku. Tak reku vydržím byť hladná ešte ďalšiu hodinu a upečiem radšej chlebík na poobedňajšiu oslavu. Takže ak ste doteraz čierne, mäkké banány...

Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti...