Vegan nálešníky so smotanovo-cesnakovým dipom

24.05.2020

Pre všetkých by bolo najzrozumiteľnejšie použiť výraz zemiakové placky. Asi každý región toto jedlo nazýva inak. Na západe ho poznáme pod názvom zemiaková baba, na Horehroní, ako Haruľu atď...U nás na východe tomu vravíme naľešniky, pekne s ľ. :D

Doma sme ich jedávali s acidofilným mliekom, alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Tenu nás časom nejak zdomácnel a ja bez neho nálešník už ani nezjem.

Ingrediencie:

1 kg zemiakov

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

4 okopisté lyžice hladkej múky

1 PL majoránu

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

čerstvý petržlen

olej

Dip:

200 g vegánskej smotany

3 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

pažítka

Postup:

Niekto zvykne strúhať zemiaky  na hrubo, no ja mám radšej jemnejšie cesto.

Ošupáne zemiaky si teda nastrúhame na jemno.

Pridáme k ním rozmixovanú, alebo na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 

Následne primiešame ostatné ingrediencie- múka, mlieko, korenie a za hrsť nasekaného čerstvého petržlenu.

Všetko spolu premiešame. Malo by nám vzniknúť redšie cesto. 

Na rozohriatu panvicu si vylejeme trocha oleja a pomocou lyžice dávkujeme cesto, podľa toho, aké veľké nálešníky chceme. Rovnako lyžicou toto cesto rozprestierame a tvarujeme do tenšej placky.

Nálešníky opekáme do zlatista z oboch strán.

Dip:

Smotanu spolu s prepučeným cesnakom a nakrájanou pažítkou poriadne premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. 

Tento dip si odporúčam pripraviť skôr a nechať ho odstáť, aby v ňom prešli všetky chute. Ja používam kokosovú vegánsku smotanu z Lidlu. U nás je to široko ďaleko jediná dostupná smotana, takže si veľmi vyberať nemôžem. Ak však necháte dip odstáť pár hodín, kokos ucítite minimálne. Môjmu Jožkovi som to nepovedala a nevravel nič... :D

Dobrú chuť.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...