Vegan nálešníky so smotanovo-cesnakovým dipom

24.05.2020

Pre všetkých by bolo najzrozumiteľnejšie použiť výraz zemiakové placky. Asi každý región toto jedlo nazýva inak. Na západe ho poznáme pod názvom zemiaková baba, na Horehroní, ako Haruľu atď...U nás na východe tomu vravíme naľešniky, pekne s ľ. :D

Doma sme ich jedávali s acidofilným mliekom, alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Tenu nás časom nejak zdomácnel a ja bez neho nálešník už ani nezjem.

Ingrediencie:

1 kg zemiakov

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

4 okopisté lyžice hladkej múky

1 PL majoránu

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

čerstvý petržlen

olej

Dip:

200 g vegánskej smotany

3 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

pažítka

Postup:

Niekto zvykne strúhať zemiaky  na hrubo, no ja mám radšej jemnejšie cesto.

Ošupáne zemiaky si teda nastrúhame na jemno.

Pridáme k ním rozmixovanú, alebo na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 

Následne primiešame ostatné ingrediencie- múka, mlieko, korenie a za hrsť nasekaného čerstvého petržlenu.

Všetko spolu premiešame. Malo by nám vzniknúť redšie cesto. 

Na rozohriatu panvicu si vylejeme trocha oleja a pomocou lyžice dávkujeme cesto, podľa toho, aké veľké nálešníky chceme. Rovnako lyžicou toto cesto rozprestierame a tvarujeme do tenšej placky.

Nálešníky opekáme do zlatista z oboch strán.

Dip:

Smotanu spolu s prepučeným cesnakom a nakrájanou pažítkou poriadne premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. 

Tento dip si odporúčam pripraviť skôr a nechať ho odstáť, aby v ňom prešli všetky chute. Ja používam kokosovú vegánsku smotanu z Lidlu. U nás je to široko ďaleko jediná dostupná smotana, takže si veľmi vyberať nemôžem. Ak však necháte dip odstáť pár hodín, kokos ucítite minimálne. Môjmu Jožkovi som to nepovedala a nevravel nič... :D

Dobrú chuť.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Znie to priam nemožne, ale je to tak. Našu slovenskú pochúťku si je možné pripraviť aj bez ryby. :) Čo sa týka trhu s náhradami mäsa, ryba je tohtoročnou novinkou. Na Slovensko žiaľ ešte nedorazila, no recenzie som na ňu počula len dobré. V tomto prípade rybaciu chuť zabezpečia nori riasy, ktoré sú pre vegánov aj výborným zdrojom jódu.