Vegan nálešníky so smotanovo-cesnakovým dipom

24.05.2020

Pre všetkých by bolo najzrozumiteľnejšie použiť výraz zemiakové placky. Asi každý región toto jedlo nazýva inak. Na západe ho poznáme pod názvom zemiaková baba, na Horehroní, ako Haruľu atď...U nás na východe tomu vravíme naľešniky, pekne s ľ. :D

Doma sme ich jedávali s acidofilným mliekom, alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Tenu nás časom nejak zdomácnel a ja bez neho nálešník už ani nezjem.

Ingrediencie:

1 kg zemiakov

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

4 okopisté lyžice hladkej múky

1 PL majoránu

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

čerstvý petržlen

olej

Dip:

200 g vegánskej smotany

3 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

pažítka

Postup:

Niekto zvykne strúhať zemiaky  na hrubo, no ja mám radšej jemnejšie cesto.

Ošupáne zemiaky si teda nastrúhame na jemno.

Pridáme k ním rozmixovanú, alebo na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 

Následne primiešame ostatné ingrediencie- múka, mlieko, korenie a za hrsť nasekaného čerstvého petržlenu.

Všetko spolu premiešame. Malo by nám vzniknúť redšie cesto. 

Na rozohriatu panvicu si vylejeme trocha oleja a pomocou lyžice dávkujeme cesto, podľa toho, aké veľké nálešníky chceme. Rovnako lyžicou toto cesto rozprestierame a tvarujeme do tenšej placky.

Nálešníky opekáme do zlatista z oboch strán.

Dip:

Smotanu spolu s prepučeným cesnakom a nakrájanou pažítkou poriadne premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. 

Tento dip si odporúčam pripraviť skôr a nechať ho odstáť, aby v ňom prešli všetky chute. Ja používam kokosovú vegánsku smotanu z Lidlu. U nás je to široko ďaleko jediná dostupná smotana, takže si veľmi vyberať nemôžem. Ak však necháte dip odstáť pár hodín, kokos ucítite minimálne. Môjmu Jožkovi som to nepovedala a nevravel nič... :D

Dobrú chuť.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Túto pomazánku/ šalátik som prvý krát ochutnala na mnou organizovanej vegánskej večeri. Bolo to jedno z prvých jedál, ktoré sa položilo na stôl a s kamoškami sme sa museli krotiť aby sme niečo nechali aj pre ostatných návštevníkov. Až sa mi nechcelo veriť, že tam nie je vajce, preto som si vypýtala recept a teraz ho posúvam aj k Vám....

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...

Ešte inak povedané "Polievka zo zelených fazuľových strukov". Samozrejme ďalšia zo série polievok na kyslo. Úplne som ich ich zamilovala. Sú podľa mňa ideálne na leto. Rada ich jedávam izbovej teploty, alebo dokonca studené. Sú rýchle, ľahké a osviežujúce.