Vegan nálešníky so smotanovo-cesnakovým dipom

24.05.2020

Pre všetkých by bolo najzrozumiteľnejšie použiť výraz zemiakové placky. Asi každý región toto jedlo nazýva inak. Na západe ho poznáme pod názvom zemiaková baba, na Horehroní, ako Haruľu atď...U nás na východe tomu vravíme naľešniky, pekne s ľ. :D

Doma sme ich jedávali s acidofilným mliekom, alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Tenu nás časom nejak zdomácnel a ja bez neho nálešník už ani nezjem.

Ingrediencie:

1 kg zemiakov

1 cibuľa

4 strúčiky cesnaku

100 ml sójového mlieka

4 okopisté lyžice hladkej múky

1 PL majoránu

1 ČL soli

1/4 ČL čierneho korenia

čerstvý petržlen

olej

Dip:

200 g vegánskej smotany

3 strúčiky cesnaku

soľ

čierne korenie

pažítka

Postup:

Niekto zvykne strúhať zemiaky  na hrubo, no ja mám radšej jemnejšie cesto.

Ošupáne zemiaky si teda nastrúhame na jemno.

Pridáme k ním rozmixovanú, alebo na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 

Následne primiešame ostatné ingrediencie- múka, mlieko, korenie a za hrsť nasekaného čerstvého petržlenu.

Všetko spolu premiešame. Malo by nám vzniknúť redšie cesto. 

Na rozohriatu panvicu si vylejeme trocha oleja a pomocou lyžice dávkujeme cesto, podľa toho, aké veľké nálešníky chceme. Rovnako lyžicou toto cesto rozprestierame a tvarujeme do tenšej placky.

Nálešníky opekáme do zlatista z oboch strán.

Dip:

Smotanu spolu s prepučeným cesnakom a nakrájanou pažítkou poriadne premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. 

Tento dip si odporúčam pripraviť skôr a nechať ho odstáť, aby v ňom prešli všetky chute. Ja používam kokosovú vegánsku smotanu z Lidlu. U nás je to široko ďaleko jediná dostupná smotana, takže si veľmi vyberať nemôžem. Ak však necháte dip odstáť pár hodín, kokos ucítite minimálne. Môjmu Jožkovi som to nepovedala a nevravel nič... :D

Dobrú chuť.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...