Narodeninová vegan krtková torta

18.06.2020

Narodeninová vegan krtková torta pre najmenších. Neviem ako by som znázornila krtka, tak som sa radšej rozhodla pre sovu haha. Torta bola otestovaná piatimi nevegánmi a veľmi im chutila. V podstate tam nie je poznať rozdiel či ste použili klasickú, alebo vegánsku smotanu. Tortička nie je taktiež vôbec presladená a vsádza skôr na sladkosť dozretých banánov. Super chladené letné osvieženie. Môžete sa rozhodnúť pre klasickú verziu krtkovej torty bez zdobenia, alebo pre kreatívnejšiu variantu sovy. :)

Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:


Korpus:

250 g jemnej špaldovej celozrnnej múky

120 g trstinového cukru

30 g zlatého klasu

2 ČL kakaa

1 kypriaci prášok

90 ml slnečnicového oleja

400 ml minerálnej vody

Plnka:

3 ks kyslej kokosovej vegánskej smotany ( Lidl- 3 x 200 ml)

5 PL sójového vanilkového jogurtu

40 g horkej čokolády

1 PL práškového cukru

4 - 5 zrelých banánov

pár kvapiek vanilkového extraktu (ľubovoľné)

Iná varianta plnky:

Ak nepoužijete vanilkový sójový jogurt- použite o 1 kyslú smotanu viac + pár kvapiek vanilkovej arómy. Cukrom dochuťte podľa chuti.

Postup:

1. Začneme prípravou korpusu. V mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Následne k nim primiešame olej a minerálku. Pomocou šľahacieho mixéru vymixujeme cesto do hladka.

2. Okrúhlu formu na pečenie o rozmeroch 25 cm si vymastíme olejom a vylejeme do nej cesto. Pečieme pri 170° C  cca. 30 minút.

3. Vychladený korpus si v strede pomocou vidličky vydlabeme. (viď. foto) Vydlabané cesto si odložíme bokom. 

4. Do vnútra korpusu vložíme pozdĺžne prekrojené banány. 

5. Smotanu spolu s jogurtom, cukrom a vanilkovým extraktom vymixujeme.

6. Horkú čokoládu si pomocou noža nakrájame na drobné kúsky a primiešame ju k plnke.

7. Na vrch uložíme plnku. Ak sa rozhodnete robiť klasickú krtkovú tortu- použite celú plnku. Ak sa rozhodnete spraviť detskú verziu- odložte si cca. 2 PL plnky bokom.

8. Na vrch posypeme vydlabané cesto, ktoré sme si odložili bokom. Klasická krtková torta je hotová.

Zdobenie:

9. Ak ste sa rozhodli tortu zdobiť, kúsok vydlabaného cesta si odložte bokom. Zlepte ho pomocou rúk do kompaktnej hmoty. Pomocou dlaní si vytvarujte 2 rovnaké guľky (oči).

Z druhej časti si vyvaľkajte "placku" z ktorej vyrežete zobák.

Plnku, ktorú ste si odložili bokom použite tak, ako vidíte na foto.

10. Bruško sovy ozdobíme nakrájaným banánom.

11. Na záver uložíme zobák a oči. Ak by ste chceli sove dorobiť ešte krídelká alebo uši- použite napríklad plátky mandlí.

Tortu necháme pár hodín odstáť v chladničke. 

Tip: Aby vám banány príliš nesčernali, namočte ich do vody zmiešanej s citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...

Pri každom recepte ma baví hľadať si zaujímavosti o danom jedle. Aký je jeho pôvod, ako sa rokmi menilo a ako sa rozšírilo do sveta. Za vznikom muffinov sa skrýva celkom milá história o ktorú sa s vami chcem podeliť. Podľa dochovaných záznamov sa muffiny prvý krát objavili v cca. 10. - 11. storočí vo Walese. Boli určené pre služobníctvo...