Narodeninová vegan krtková torta

18.06.2020

Narodeninová vegan krtková torta pre najmenších. Neviem ako by som znázornila krtka, tak som sa radšej rozhodla pre sovu haha. Torta bola otestovaná piatimi nevegánmi a veľmi im chutila. V podstate tam nie je poznať rozdiel či ste použili klasickú, alebo vegánsku smotanu. Tortička nie je taktiež vôbec presladená a vsádza skôr na sladkosť dozretých banánov. Super chladené letné osvieženie. Môžete sa rozhodnúť pre klasickú verziu krtkovej torty bez zdobenia, alebo pre kreatívnejšiu variantu sovy. :)

Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:


Korpus:

250 g jemnej špaldovej celozrnnej múky

120 g trstinového cukru

30 g zlatého klasu

2 ČL kakaa

1 kypriaci prášok

90 ml slnečnicového oleja

400 ml minerálnej vody

Plnka:

3 ks kyslej kokosovej vegánskej smotany ( Lidl- 3 x 200 ml)

5 PL sójového vanilkového jogurtu

40 g horkej čokolády

1 PL práškového cukru

4 - 5 zrelých banánov

pár kvapiek vanilkového extraktu (ľubovoľné)

Iná varianta plnky:

Ak nepoužijete vanilkový sójový jogurt- použite o 1 kyslú smotanu viac + pár kvapiek vanilkovej arómy. Cukrom dochuťte podľa chuti.

Postup:

1. Začneme prípravou korpusu. V mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Následne k nim primiešame olej a minerálku. Pomocou šľahacieho mixéru vymixujeme cesto do hladka.

2. Okrúhlu formu na pečenie o rozmeroch 25 cm si vymastíme olejom a vylejeme do nej cesto. Pečieme pri 170° C  cca. 30 minút.

3. Vychladený korpus si v strede pomocou vidličky vydlabeme. (viď. foto) Vydlabané cesto si odložíme bokom. 

4. Do vnútra korpusu vložíme pozdĺžne prekrojené banány. 

5. Smotanu spolu s jogurtom, cukrom a vanilkovým extraktom vymixujeme.

6. Horkú čokoládu si pomocou noža nakrájame na drobné kúsky a primiešame ju k plnke.

7. Na vrch uložíme plnku. Ak sa rozhodnete robiť klasickú krtkovú tortu- použite celú plnku. Ak sa rozhodnete spraviť detskú verziu- odložte si cca. 2 PL plnky bokom.

8. Na vrch posypeme vydlabané cesto, ktoré sme si odložili bokom. Klasická krtková torta je hotová.

Zdobenie:

9. Ak ste sa rozhodli tortu zdobiť, kúsok vydlabaného cesta si odložte bokom. Zlepte ho pomocou rúk do kompaktnej hmoty. Pomocou dlaní si vytvarujte 2 rovnaké guľky (oči).

Z druhej časti si vyvaľkajte "placku" z ktorej vyrežete zobák.

Plnku, ktorú ste si odložili bokom použite tak, ako vidíte na foto.

10. Bruško sovy ozdobíme nakrájaným banánom.

11. Na záver uložíme zobák a oči. Ak by ste chceli sove dorobiť ešte krídelká alebo uši- použite napríklad plátky mandlí.

Tortu necháme pár hodín odstáť v chladničke. 

Tip: Aby vám banány príliš nesčernali, namočte ich do vody zmiešanej s citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Recept z detstva, ktorý som vytiahla z mamkinho kuchárskeho zošita. Najradšej som pletenec jedávala za tepla a brávala ho so sebou na klzisko. V recepte som použila čokoládový / kakaový puding, no môžete ho vymeniť za akýkoľvek príchuť. Chystám sa určite vyskúšať pistáciovú variantu. Recept na kysnuté cesto je univerzálne a dá sa použiť aj pri...

Perník

28.11.2021

Perník je jeden z tých koláčov, ktoré pečiem iba v zime, v čase okolo Vianoc. Tak nejak automaticky. Vôňa perníkového korenia, škorice, roztopenej čokolády - to sú tie pravé zimné vône kuchyne. :)

Zbytočne vám ho budem opisovať. Ten si jednoducho musíte upiecť a ochutnať. My ho máme doma tento mesiac už po 3. krát. Veľmi som chcela napodobniť ten, ktorý kedysi predávali balený v Lidli a pamätám si ho ešte ako malá slečna. Dosť sa mi to podľa mňa podarilo.