Narodeninová vegan krtková torta

18.06.2020

Narodeninová vegan krtková torta pre najmenších. Neviem ako by som znázornila krtka, tak som sa radšej rozhodla pre sovu haha. Torta bola otestovaná piatimi nevegánmi a veľmi im chutila. V podstate tam nie je poznať rozdiel či ste použili klasickú, alebo vegánsku smotanu. Tortička nie je taktiež vôbec presladená a vsádza skôr na sladkosť dozretých banánov. Super chladené letné osvieženie. Môžete sa rozhodnúť pre klasickú verziu krtkovej torty bez zdobenia, alebo pre kreatívnejšiu variantu sovy. :)

Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:


Korpus:

250 g jemnej špaldovej celozrnnej múky

120 g trstinového cukru

30 g zlatého klasu

2 ČL kakaa

1 kypriaci prášok

90 ml slnečnicového oleja

400 ml minerálnej vody

Plnka:

3 ks kyslej kokosovej vegánskej smotany ( Lidl- 3 x 200 ml)

5 PL sójového vanilkového jogurtu

40 g horkej čokolády

1 PL práškového cukru

4 - 5 zrelých banánov

pár kvapiek vanilkového extraktu (ľubovoľné)

Iná varianta plnky:

Ak nepoužijete vanilkový sójový jogurt- použite o 1 kyslú smotanu viac + pár kvapiek vanilkovej arómy. Cukrom dochuťte podľa chuti.

Postup:

1. Začneme prípravou korpusu. V mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie. Následne k nim primiešame olej a minerálku. Pomocou šľahacieho mixéru vymixujeme cesto do hladka.

2. Okrúhlu formu na pečenie o rozmeroch 25 cm si vymastíme olejom a vylejeme do nej cesto. Pečieme pri 170° C  cca. 30 minút.

3. Vychladený korpus si v strede pomocou vidličky vydlabeme. (viď. foto) Vydlabané cesto si odložíme bokom. 

4. Do vnútra korpusu vložíme pozdĺžne prekrojené banány. 

5. Smotanu spolu s jogurtom, cukrom a vanilkovým extraktom vymixujeme.

6. Horkú čokoládu si pomocou noža nakrájame na drobné kúsky a primiešame ju k plnke.

7. Na vrch uložíme plnku. Ak sa rozhodnete robiť klasickú krtkovú tortu- použite celú plnku. Ak sa rozhodnete spraviť detskú verziu- odložte si cca. 2 PL plnky bokom.

8. Na vrch posypeme vydlabané cesto, ktoré sme si odložili bokom. Klasická krtková torta je hotová.

Zdobenie:

9. Ak ste sa rozhodli tortu zdobiť, kúsok vydlabaného cesta si odložte bokom. Zlepte ho pomocou rúk do kompaktnej hmoty. Pomocou dlaní si vytvarujte 2 rovnaké guľky (oči).

Z druhej časti si vyvaľkajte "placku" z ktorej vyrežete zobák.

Plnku, ktorú ste si odložili bokom použite tak, ako vidíte na foto.

10. Bruško sovy ozdobíme nakrájaným banánom.

11. Na záver uložíme zobák a oči. Ak by ste chceli sove dorobiť ešte krídelká alebo uši- použite napríklad plátky mandlí.

Tortu necháme pár hodín odstáť v chladničke. 

Tip: Aby vám banány príliš nesčernali, namočte ich do vody zmiešanej s citrónovou šťavou.

Moje recepty môžete sledovať aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Rýchly a jednoduchý dezert hotový do piatich minút. Tortilly kúpite v každom väčšom supermarkete. Jednoducho ich ozdobíte podľa svojej chuti. Panvicu potriete jemnou vrstvou kokosového oleja a opečiete do zlatista. Tortillu prekladáme (rolujeme) počas pečenia na panvici, aby sa opiekla z každej strany. Prikladám zopár inšpirácii sladkých...