Nevajíčková nátierka

25.03.2021

Veľká noc je za dverami a s jej príchodom súvisia aj "tradičné" pokrmy na sviatočnom stole. Ja osobne veľkú noc nijak zvlášť neoslavujem a nikdy som tieto sviatky nemala rada. Čomu sa však v tomto aprílovom období teším je príchod obľúbenej jari, príchod nového života, teším sa z toho ako rozkvitá príroda okolo nás. Spájať však oslavu "nového" života s masívnym zabíjaním jahniat a napchávaním sa údených klobás sa mi javí totálne bizarné. Veľká noc je spojená aj so zvýšenou konzumáciou vajec. Ako spotrebitelia si viete overiť z akého chovu kupované vajíčka pochádzajú. A verte mi, nie je to jedno. Slovensko sa v kvalite života sliepok radí na chvost Európy. Na každom obale od vajíčok nájdete tieto kódy:

Kód 3- klietkový chov

Kód 2- podstielkový chov

Kód 1- chov s voľným výbehom

Kód 0- bio chov

Ak ste konzumenti vajíčok, verím že na kvalite vám záleží. To v akých podmienkach nosnice žijú sa samozrejme odzrkadlí vo výživovej hodnote vajec. Označenie Kód 3 je najhoršie možné. Sliepky sú počas celého svojho života zatvorené v klietke o veľkosti málinko väčšej ako je hárok papiera  A4. Za celý svoj život nevidia denné svetlo a nemôžu vykonávať žiadnu zo svojich prirodzených potrieb. Kód 0 (po prípade domáci chov) je najlepšia možná varianta. Rozdiel v cene oproti klietkovým vajciam je cca. 70 centov (porov. 10 ks balenia).

Tohto roku môžete napríklad vyskúšať čisto rastlinný recept na nevajíčkovú pomazánku. Jediná "špeciálna" surovina ktorú budete potrebovať je čierna soľ (kala namak), ktorú zoženiete v každom obchode so zdravou výživou. Viac o živote nosníc sa dočítate v sekcii vegánstvo. :)

Ingrediencie:

250 g  cíceru

90 g bieleho tofu

1 menšia cibuľa

5-6 ČL vegánskej majonézy

1 ČL horčice

1 ČL kala namak soli

1 ČL kurkumy

štipka čierneho korenia

šťava z citróna (podľa chuti) - ľubovoľné

Postup:

Pre rýchlejšiu prípravu môžete použiť cícer z konzervy. Ak sa rozhodnete pre sušený, predmočte ho pár hodín vo vode uvarte ho v jemne osolenej vode do mäkka.

1. Uvarený cícer vidličkou popučíme na kašu.

2. Pridáme namrvené tofu, na drobno nakrájanú cibuľu a všetky ostatné ingrediencie. Ak máte radšej hladšiu konzistenciu nátierky, použite mixér a rozmixujte ju do hladka.

3. Majonézy pridajte podľa toho akú konzistenciu nátierky preferujete. Môžete pridať aj viac ako uvádzam v recepte a spraviť si z nátierky vajíčkovo - majonézový šalát.

Nátierka bude najlepšia, ak ju necháte odležať pár hodín v chladničke. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Vegan makovky

28.09.2021

Tento víkend sme s priateľmi strávili na chate v Slovenskom raji. Pred odchodom na turistiku sme si sadli k spoločným raňajkám a každý si servíroval to svoje. Keďže ja som tím slané raňajky, vytiahla som klasicky pečivo a párky od Lunter. Zbadala som však raňajky kamošov, ktorí vytiahli vianočku, maslo, džem, mlieko. Úplne mi to pripomenulo detstvo...

Segedínsky guľáš- jedlo pôvodom z Maďarska. Jeho základ tvorí kyslá kapusta a v tejto vegánskej verzii to sú sójové kocky. Myslím, že toto je jeden z receptov, kde sa dá mäso nahradiť úplne jednoducho. K segedínu sa ako príloha najlepšie hodí parená knedľa. Ak sa vám ju nechce za každým pripravovať doma (ako mne) v Kauflande nájdete kváskovú...