Nevajíčková nátierka

25.03.2021

Veľká noc je za dverami a s jej príchodom súvisia aj "tradičné" pokrmy na sviatočnom stole. Ja osobne veľkú noc nijak zvlášť neoslavujem a nikdy som tieto sviatky nemala rada. Čomu sa však v tomto aprílovom období teším je príchod obľúbenej jari, príchod nového života, teším sa z toho ako rozkvitá príroda okolo nás. Spájať však oslavu "nového" života s masívnym zabíjaním jahniat a napchávaním sa údených klobás sa mi javí totálne bizarné. Veľká noc je spojená aj so zvýšenou konzumáciou vajec. Ako spotrebitelia si viete overiť z akého chovu kupované vajíčka pochádzajú. A verte mi, nie je to jedno. Slovensko sa v kvalite života sliepok radí na chvost Európy. Na každom obale od vajíčok nájdete tieto kódy:

Kód 3- klietkový chov

Kód 2- podstielkový chov

Kód 1- chov s voľným výbehom

Kód 0- bio chov

Ak ste konzumenti vajíčok, verím že na kvalite vám záleží. To v akých podmienkach nosnice žijú sa samozrejme odzrkadlí vo výživovej hodnote vajec. Označenie Kód 3 je najhoršie možné. Sliepky sú počas celého svojho života zatvorené v klietke o veľkosti málinko väčšej ako je hárok papiera  A4. Za celý svoj život nevidia denné svetlo a nemôžu vykonávať žiadnu zo svojich prirodzených potrieb. Kód 0 (po prípade domáci chov) je najlepšia možná varianta. Rozdiel v cene oproti klietkovým vajciam je cca. 70 centov (porov. 10 ks balenia).

Tohto roku môžete napríklad vyskúšať čisto rastlinný recept na nevajíčkovú pomazánku. Jediná "špeciálna" surovina ktorú budete potrebovať je čierna soľ (kala namak), ktorú zoženiete v každom obchode so zdravou výživou. Viac o živote nosníc sa dočítate v sekcii vegánstvo. :)

Ingrediencie:

250 g  cíceru

90 g bieleho tofu

1 menšia cibuľa

5-6 ČL vegánskej majonézy

1 ČL horčice

1 ČL kala namak soli

1 ČL kurkumy

štipka čierneho korenia

šťava z citróna (podľa chuti) - ľubovoľné

Postup:

Pre rýchlejšiu prípravu môžete použiť cícer z konzervy. Ak sa rozhodnete pre sušený, predmočte ho pár hodín vo vode uvarte ho v jemne osolenej vode do mäkka.

3. Uvarený cícer vidličkou popučíme na kašu.

4. Pridáme namrvené tofu, na drobno nakrájanú cibuľu a všetky ostatné ingrediencie. Ak máte radšej hladšiu konzistenciu pomazánky, použite mixér a rozmixujte ju do hladka.

6. Majonézy pridajte podľa toho akú konzistenciu pomazánky preferujete. Môžete pridať aj viac ako uvádzam v recepte a spraviť si z pomazánky vajíčkovo - majonézový šalát.

Nátierka bude najlepšia, ak ju necháte odležať pár hodín v chladničke. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/kamila.spanila/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...