Nevajíčková nátierka

22.09.2020

Túto pomazánku/ šalátik som prvý krát ochutnala na mnou organizovanej vegánskej večeri. Bolo to jedno z prvých jedál, ktoré sa položilo na stôl a s kamoškami sme sa museli krotiť aby sme niečo nechali aj pre ostatných návštevníkov. Až sa mi nechcelo veriť, že tam nie je vajce, preto som si vypýtala recept a teraz ho posúvam aj k Vám. :) Pre tých ktorí nepoznajú čiernu soľ Kala Namak- zoznámte sa. Dodnes mi "vybuchuje" mozog, keď ovoniam jej silnú vajíčkovú arómu.

Ingrediencie:

400 cíceru v konzerve

90 g bieleho tofu

1 menšia cibuľa

4-5 ČL vegánskej majonézy

1- 1/2 ČL horčice

1/2- 1 ČL kala namak soli

1 ČL kurkumy

štipka čierneho korenia 

šťava z citróna (podľa chuti)

Postup:

1. Ak použijete sušený cícer, postup je nasledovný: Cez noc necháme cícer vo vode.

2. Uvaríme ho v osolenej vode do mäkka.

3. Uvarený cícer vidličkou popučíme na kašu (nemusíte popučiť všetok).

4. Pridáme  namrvené tofu, na drobno nakrájanú cibuľu a všetky ostatné ingrediencie.

5. Soľ kala namak pridávame až do vychladenej pomazánky, aby sme neprišli o jej  vajíčkovú chuť. Poriadne premiešame.

6. Majonézy pridajte podľa toho aký pomer máte v pomazánke radi. Ak pridáte viac budete mať z toho vajíčkový šalát. :)

Nátierka bude najlepšia, ak ju necháte pár hodín odstáť v chladičke. 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa Vám tiež páčiť:

Znie to priam nemožne, ale je to tak. Našu slovenskú pochúťku si je možné pripraviť aj bez ryby. :) Čo sa týka trhu s náhradami mäsa, ryba je tohtoročnou novinkou. Na Slovensko žiaľ ešte nedorazila, no recenzie som na ňu počula len dobré. V tomto prípade rybaciu chuť zabezpečia nori riasy, ktoré sú pre vegánov aj výborným zdrojom jódu.

Domáca nutela

14.10.2020

Prečo by sme si mali radšej spraviť domácu nutelu? Určite väčšina z vás vie, že klasická nutela obsahuje veľké množstvo palmového oleja. Ten nie je pre naše zdravie vôbec prospešný, no nachádza sa takmer vo všetkom. V potravinách, kozmetike, čistiacich prostriedkoch, či v bionafte. Dôvod je jednoznačný- jeho veľmi nízla cena. Výroba palmového oleja...

Jeseň sa mnohým z vás spája s témou kačacích hodov. Ja ostávam aj počas tohto obdobia verná tým vegánskym a pripravila som si hlivovú paštétu. Kačička si aj naďalej môže plávať v jazere a ja si pochutnám na zdravšej a etickejšej variante. Pri servírovaní môžete byť kreatívny. Mne sa podarilo vytvoriť nejaký nový druh sovo/včely. :D