Paradajková polievka

03.06.2020

Paradajky milujem od detstva a samozrejme aj všetky jedlá v ktorých sa nachádzajú. Paradajková polievka patrí medzi moje obľúbené takže nesmie v zbierke receptov chýbať. Myslíte si, že paradajky sú zelenina, alebo ovocie? Z botanického hľadiska ide o ovocie no v kulinárskej terminológii ide o zeleninu. Polemika o paradajkách zašla v minulosti až na najvyššie posty. Koncom 19. storočia americký súd vyhlásil, že paradajky sú zelenina, keďže sa konzumujú s hlavným jedlom. Europarlament dal však v roku 2011 za pravdu botanikom a rozhodol, že rajčiny sú ovocie. Tak teda nech je to už, ako chce..na chuti paradajok to aj tak nič nezmení. :)

Ingrediencie:

1 liter vody

300 g paradajkového pretlaku

1 cibuľa

50 g ryže

1 ČL soli

1 PL kryštáľového cukru

1 PL hladkej múky

2 klinčeky

2 bobkové listy

čierne korenie

slnečnicový olej

bazalka 

lahôdkové tofu


Postup:

Ako prvé si ošúpeme cibuľu, ktorú v mixéry rozsekáme na kašu. Opražíme ju na rozohriatom oleji na miernom stupni. 

K spraženej cibuli pridáme 1 PL hladkej múky a chvíľku opražíme. 

Zápražku zalejeme vodou, pridáme soľ a nepremytú ryžu. Všetko poriadne premiešame, aby nám neostali po zápražke žiadne hrudky. 

Hneď na to, môžete pridať  aj zvyšné ingrediencie a variť pokiaľ ryža nezmäkne. 

Ak máte radšej vodnatejšiu polievku- pridajte menej pretlaku, alebo naopak viac vody.

Keď je polievka hotová- povyťahujte z nej klinčeky a bobkové listy.

Pri servírovaní dochuťte čiernym korením, nasekanou bazalkou a nahrubo nastrúhaným tofu.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Som veľkým milovníkom polievok, či už krémových alebo nie. V tomto jesennom upršanom období obzvlášť. Mrkva je surovina, ktorú nájdeme v každej domácnosti. Najčastejšie ju používame ako súčasť vývaru, alebo omáčky. Prečo jej ale občas nevenovať viacej pozornosti? Tento recept je príkladom toho, ako z obyčajnej mrkvy pripraviť neobyčajnú krémovú...

Ešte inak povedané "Polievka zo zelených fazuľových strukov". Samozrejme ďalšia zo série polievok na kyslo. Úplne som ich ich zamilovala. Sú podľa mňa ideálne na leto. Rada ich jedávam izbovej teploty, alebo dokonca studené. Sú rýchle, ľahké a osviežujúce.

Po veľmi dlhom čase sa mi podarilo zohnať červenú fazuľu, takže som sa mohla pustiť do varenia mojej naj polievky. Ja viem, že to píšem pri každej jednej, no nemôžem si pomôcť. Som polievková milovníčka číslo jedna. Najradšej mám polievky na kyslo a taktiež krémové. Nech sa páči- fazuľová na kyslo po mojom. :)