Paradajková polievka

03.06.2020

Paradajky milujem od detstva a samozrejme aj všetky jedlá v ktorých sa nachádzajú. Paradajková polievka patrí medzi moje obľúbené takže nesmie v zbierke receptov chýbať. Myslíte si, že paradajky sú zelenina, alebo ovocie? Z botanického hľadiska ide o ovocie no v kulinárskej terminológii ide o zeleninu. Polemika o paradajkách zašla v minulosti až na najvyššie posty. Koncom 19. storočia americký súd vyhlásil, že paradajky sú zelenina, keďže sa konzumujú s hlavným jedlom. Europarlament dal však v roku 2011 za pravdu botanikom a rozhodol, že rajčiny sú ovocie. Tak teda nech je to už, ako chce..na chuti paradajok to aj tak nič nezmení. :)

Ingrediencie:

1 liter vody

300 g paradajkového pretlaku

1 cibuľa

50 g ryže

1 ČL soli

1 PL kryštáľového cukru

1 PL hladkej múky

2 klinčeky

2 bobkové listy

čierne korenie

slnečnicový olej

bazalka 

lahôdkové tofu


Postup:

Ako prvé si ošúpeme cibuľu, ktorú v mixéry rozsekáme na kašu. Opražíme ju na rozohriatom oleji na miernom stupni. 

K spraženej cibuli pridáme 1 PL hladkej múky a chvíľku opražíme. 

Zápražku zalejeme vodou, pridáme soľ a nepremytú ryžu. Všetko poriadne premiešame, aby nám neostali po zápražke žiadne hrudky. 

Hneď na to, môžete pridať  aj zvyšné ingrediencie a variť pokiaľ ryža nezmäkne. 

Ak máte radšej vodnatejšiu polievku- pridajte menej pretlaku, alebo naopak viac vody.

Keď je polievka hotová- povyťahujte z nej klinčeky a bobkové listy.

Pri servírovaní dochuťte čiernym korením, nasekanou bazalkou a nahrubo nastrúhaným tofu.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

K letu neodmysliteľne patrí čerstvá kukurica. Táto svieža letná polievka ala čo záhrada dala sa stala jednou z mojich najobľúbenejších. Úžasnú chuť jej dodávajú vyvarené kukuričné klasy. Určite vyskúšajte. :)

Minestrone

04.03.2021

Prvý krát som túto polievku jedla u kamarátov na večeri a očarila ma svojou chuťou a jednoduchosťou prípravy. Minestrone je talianska hustá zeleninová polievka. Medzi obvyklé ingrediencie patria paradajky, zeler, cibuľa, mrkva, prípadne ďalšia zelenina. Neexistuje žiadny "oficiálny" recept. Jednoducho uvaríte zeleninu akú doma máte, alebo aká je v...

Jedno z obľúbených chodov štedro večerného menu je kapustnica. Ak je vo vašom meste dostupná vegan maďarská klobaňa, tak bude tento chod úplne autentický. V niektorých regiónoch sa do kapustnice pridávaju zemiaky, či slivky. Naša pozostáva z jušky, kapusty, húb a papsunu, ktorý robím doma. Pripravujem ju hustejšiu a poriadne kyslú. Pred...