Paradajková polievka

03.06.2020

Paradajky milujem od detstva a samozrejme aj všetky jedlá v ktorých sa nachádzajú. Paradajková polievka patrí medzi moje obľúbené takže nesmie v zbierke receptov chýbať. Myslíte si, že paradajky sú zelenina, alebo ovocie? Z botanického hľadiska ide o ovocie no v kulinárskej terminológii ide o zeleninu. Polemika o paradajkách zašla v minulosti až na najvyššie posty. Koncom 19. storočia americký súd vyhlásil, že paradajky sú zelenina, keďže sa konzumujú s hlavným jedlom. Europarlament dal však v roku 2011 za pravdu botanikom a rozhodol, že rajčiny sú ovocie. Tak teda nech je to už, ako chce..na chuti paradajok to aj tak nič nezmení. :)

Ingrediencie:

1 liter vody

300 g paradajkového pretlaku

1 cibuľa

50 g ryže

1 ČL soli

1 PL kryštáľového cukru

1 PL hladkej múky

2 klinčeky

2 bobkové listy

čierne korenie

slnečnicový olej

bazalka 

lahôdkové tofu


Postup:

Ako prvé si ošúpeme cibuľu, ktorú v mixéry rozsekáme na kašu. Opražíme ju na rozohriatom oleji na miernom stupni. 

K spraženej cibuli pridáme 1 PL hladkej múky a chvíľku opražíme. 

Zápražku zalejeme vodou, pridáme soľ a nepremytú ryžu. Všetko poriadne premiešame, aby nám neostali po zápražke žiadne hrudky. 

Hneď na to, môžete pridať  aj zvyšné ingrediencie a variť pokiaľ ryža nezmäkne. 

Ak máte radšej vodnatejšiu polievku- pridajte menej pretlaku, alebo naopak viac vody.

Keď je polievka hotová- povyťahujte z nej klinčeky a bobkové listy.

Pri servírovaní dochuťte čiernym korením, nasekanou bazalkou a nahrubo nastrúhaným tofu.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Paradajky milujem od detstva a samozrejme aj všetky jedlá v ktorých sa nachádzajú. Paradajková polievka patrí medzi moje obľúbené takže nesmie v zbierke receptov chýbať. Myslíte si, že paradajky sú zelenina, alebo ovocie? Z botanického hľadiska ide o ovocie no v kulinárskej terminológii ide o zeleninu. Polemika o paradajkách zašla v minulosti až na...

Povegánštený recept pôvodom od mojej babky. Na fotkách vidíte v polievke aj halušky, no do receptu ich zatiaľ oficiálne nepridávam. Môžu, no nemusia tam byť. Priznám sa, že sa s nimi musím ešte trochu popasovať, aby boli podľa predstáv. Totiž klasické krupicové halušky sa robia z krupice a vajcia. A tu nastala tá morálna dilema.. :D

Milovníci cesnaku si prídu na svoje. O priaznivých účinkoch konzumácie cesnaku niet pochýb. Nie len že je zdravý, ale aj veľmi chutný a ja ho používam v jedlách pomerne často. Cesnačka sa mi neodmysliteľne spája s turistikou a výletmi po ktorých sme vždy zastavili na salaši. Teraz si na takom salaši môžem dať maximálne džús haha, ale vegánsku...