Pečená plnená paprika

26.05.2020

Papriku sa podľa mňa určite oplatí robiť v letných mesiacoch, kedy ju v obchodoch dostať kúpiť čerstvú a voňavú. Ak ju pestujete na záhradke tak ste vyhrali.úplne :) Klasický spôsob prípravy plnenej papriky určite každý pozná a je možno na čase vyskúšať niečo nové. Môžete ju v podstate naplniť akoukoľvek zeleninou, alebo napríklad ryžou s tofu. 

Papriku bohužiaľ nejedávam a ani nepridávam do receptov často, pretože ma z nej neskutočne páli záha. Najhoršie je to pri čerstvej, no keď ju takto upečiem môžem si dovoliť trošku "zhrešiť".. :D

Ingrediencie:   

                                                       4 papriky                                                          

1 mrkva

1 cuketa

3 strúčiky cesnaku

1 ČL sójovej omáčky

5 ČL cíceru

soľ

čierne korenie

olivový olej

vegánsky syr

pažítka

Príloha:

Pečené hranolky / Smotanovo-cesnakový dip

Postup:

Ak sa rozhodneme robiť aj Hummus, predmočíme si cez noc 200 g cíceru.

Plniť papriku môžete akoukoľvek zeleninou, akú máte doma. V tomto prípade som si nakrájala mrkvu a cuketu na malé kocky a opražila ich spolu s predvareným cícerom na panvici. Pridala som prelisovaný cesnak, sójovú omáčku a korenie na dochutenie. Zeleninu pečieme na al dente a občas podlejeme vodou aby nám na panvici neprihorela.

Papriky si rozkrájame a vnútro vydlabeme. Naplníme ich zeleninovou zmesou a poukladaáme na pekáč. Do vychladenej zmesi, môžete vmiešať ľubovoľné množstvo nastrúhaného syru, alebo len ho postrúhať na vrch. Papriky pečieme nezakryté- vrchnú časť papriky pečieme oddelene.

Pred tým než ich vložíme do rúry, polejeme ich olivovým olejom aby sa zároveň premastil aj pekáč. Pečieme pri 180°C cca 45 minút do zlatista.

Príloha- Pečené hranolky

Ingrediencie:

menšie zemiaky

olivový olej

soľ

čierne korenie

červená paprika

čerstvá petržlenová vňať

Postup:

Zemiaky si poriadne umyjeme, pretože ich budeme piecť aj so šupkou. Nakrájame ich na hrubšie hranolky- tak ako vidíte na fotkách. Pekáč si polejeme olivovým olejom a poukladáme naň zemiaky. Dochutíme ich soľou, čiernym korením, sladkou paprikou a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Všetko na pekáči spolu poriadne premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C do zlatista. 

Postup, ako si prirpaviť cesnakovo smotanový dip nájdete pri recepte na nálešníky. 

Dobrú chuť. :)