Pečené buchty

31.05.2020

V poslednej dobe vidím od každého food blogera recepty na pečené buchty, až som na nich dostala chuť aj ja.  Tieto nie sú také dokonalé ( viď. vytekajúci džem),ale nazvala som ich robotníckym žargónom, tzv. pečené priznané buchty. :D Džemom sa nešetrilo a odporúčam to aj vám. Sú samozrejme 100% vegan. :) Recept som cca. odkukala z kuchárskej knižky- až taká frajerka, ako naše staré mate nie som...

Množstvo: 1 veľký pekáč

Ingrediencie

500 g hladkej múky

310 ml sójového mlieka

80 ml slnečnicového oleja

1 jablko

1 PL roztopeného rastlinného masla

50 g cukru (ja používam iba trstinový)

10g sušeného droždia / 20 g čerstvého droždia

štipka soli

marhuľový džem/lekvár/marmaláda

Postup

V miske si zmiešame droždie s 10 ml vlažného mlieka a 10 g hladkej múky. Necháme kvasiť 10-15 minút, kým sa nám vytvorí husté cestíčko. 

Vo veľkej mise si zmiešame zvyšok múky s cukrom a štipkou soli. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej, roztopené maslo a nastúhane (ošúpané) jablko. 

Vytvoríme si cesto, ktoré si na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme do bochníka.

Cesto necháme kysnúť v pomúčenej a prikrytej mise približne hodinu- hodinu a pól, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžníka. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm. 

Rozrežeme si ho na cca. 6 cm štvorce.

Štvorce naplníme marmeládou (do každého 1 ČL) a preložíme z jednej strany na druhú. Pomocou prstov poriadne zlepíme okraje a následne v dlaniach vytvarujeme guľôčku.

Buchty poukladáme na maslom vymastený plech a necháme ich ešte 15- 20 minút kysnúť.

Pred pečením ich potrieme maslom, alebo olejom.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C, 10 minút. Potom uberieme teplotu na 17O° C a pečieme ďalších 10 minút.

Vychladené posypeme práškovým cukrom. Výborne chutia aj s čerstvou medovkou.

Sledujte moje recepty aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám páčiť:

Presne zloženie tataráku sa líši nie len podľa krajiny, ale taktiež podľa každého stravníka. Môžete ho podávať samostatne so všetkými ingredienciami alebo ho vopred zmiešať a ochutiť. Podáva sa z pravidla na cesnakových hriankach. Chutí tak naozaj najlepšie. Tento cuketový všetkým veľmi chutil a skonštatovali sme, že aj keď je hlavná ingrediencia...

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

Mak siaty ľudia poznajú už storočia...častokrát sa ale zabúda na to, akou je pre naše telo výživnou potravinou. Mak obsahuje až 12 krát viac vápnika ako plnotučné mlieko či iné mliečne výrobky. Obsah železa je taktiež vysoký. 100 g maku obsahuje až 122 % jeho odporúčanej dennej dávky. Pre rastlinne stravujúcich sa ľudí je teda mak výborným zdrojom...