Pečené buchty

31.05.2020

V poslednej dobe vidím od každého food blogera recepty na pečené buchty, až som na nich dostala chuť aj ja.  Tieto nie sú také dokonalé ( viď. vytekajúci džem),ale nazvala som ich robotníckym žargónom, tzv. pečené priznané buchty. :D Džemom sa nešetrilo a odporúčam to aj vám. Sú samozrejme 100% vegan. :) Recept som cca. odkukala z kuchárskej knižky- až taká frajerka, ako naše staré mate nie som...

Množstvo: 1 veľký pekáč

Ingrediencie

500 g hladkej múky

310 ml sójového mlieka

80 ml slnečnicového oleja

1 jablko

1 PL roztopeného rastlinného masla

50 g cukru (ja používam iba trstinový)

10g sušeného droždia / 20 g čerstvého droždia

štipka soli

marhuľový džem/lekvár/marmaláda

Postup

V miske si zmiešame droždie s 10 ml vlažného mlieka a 10 g hladkej múky. Necháme kvasiť 10-15 minút, kým sa nám vytvorí husté cestíčko. 

Vo veľkej mise si zmiešame zvyšok múky s cukrom a štipkou soli. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej, roztopené maslo a nastúhane (ošúpané) jablko. 

Vytvoríme si cesto, ktoré si na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme do bochníka.

Cesto necháme kysnúť v pomúčenej a prikrytej mise približne hodinu- hodinu a pól, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžníka. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm. 

Rozrežeme si ho na cca. 6 cm štvorce.

Štvorce naplníme marmeládou (do každého 1 ČL) a preložíme z jednej strany na druhú. Pomocou prstov poriadne zlepíme okraje a následne v dlaniach vytvarujeme guľôčku.

Buchty poukladáme na maslom vymastený plech a necháme ich ešte 15- 20 minút kysnúť.

Pred pečením ich potrieme maslom, alebo olejom.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C, 10 minút. Potom uberieme teplotu na 17O° C a pečieme ďalších 10 minút.

Vychladené posypeme práškovým cukrom. Výborne chutia aj s čerstvou medovkou.

Sledujte moje recepty aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám páčiť:

Pizza slimáky

29.06.2020

Nepoznám nikoho, kto by ich nemiloval. 🙂
Super snack, keď chceš niečo priniesť na párty, piknik, výlet. Alebo si ich pripravíš doma k večernému filmu.

Po intenzívnom víkende plnom zábavy som sa v nedeľu ráno zobudila na obed s tým, že som veľmi, veľmi hladná. Prvé čo mi v chladničke padlo do oka boli už hnedé banány, ktoré tam prežívali od piatku. Tak reku vydržím byť hladná ešte ďalšiu hodinu a upečiem radšej chlebík na poobedňajšiu oslavu. Takže ak ste doteraz čierne, mäkké banány...

Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti...