Pečené buchty

31.05.2020

V poslednej dobe vidím od každého food blogera recepty na pečené buchty, až som na nich dostala chuť aj ja.  Tieto nie sú také dokonalé ( viď. vytekajúci džem),ale nazvala som ich robotníckym žargónom, tzv. pečené priznané buchty. :D Džemom sa nešetrilo a odporúčam to aj vám. Sú samozrejme 100% vegan. :) Recept som cca. odkukala z kuchárskej knižky- až taká frajerka, ako naše staré mate nie som...

Množstvo: 1 veľký pekáč

Ingrediencie

500 g hladkej múky

310 ml sójového mlieka

80 ml slnečnicového oleja

1 jablko

1 PL roztopeného rastlinného masla

50 g cukru (ja používam iba trstinový)

10g sušeného droždia / 20 g čerstvého droždia

štipka soli

marhuľový džem/lekvár/marmaláda

Postup

V miske si zmiešame droždie s 10 ml vlažného mlieka a 10 g hladkej múky. Necháme kvasiť 10-15 minút, kým sa nám vytvorí husté cestíčko. 

Vo veľkej mise si zmiešame zvyšok múky s cukrom a štipkou soli. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej, roztopené maslo a nastúhane (ošúpané) jablko. 

Vytvoríme si cesto, ktoré si na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme do bochníka.

Cesto necháme kysnúť v pomúčenej a prikrytej mise približne hodinu- hodinu a pól, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžníka. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm. 

Rozrežeme si ho na cca. 6 cm štvorce.

Štvorce naplníme marmeládou (do každého 1 ČL) a preložíme z jednej strany na druhú. Pomocou prstov poriadne zlepíme okraje a následne v dlaniach vytvarujeme guľôčku.

Buchty poukladáme na maslom vymastený plech a necháme ich ešte 15- 20 minút kysnúť.

Pred pečením ich potrieme maslom, alebo olejom.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C, 10 minút. Potom uberieme teplotu na 17O° C a pečieme ďalších 10 minút.

Vychladené posypeme práškovým cukrom. Výborne chutia aj s čerstvou medovkou.

Sledujte moje recepty aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám páčiť:

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...

Horúčavy nás nemajú opustiť ani v najbližších dňoch a ako to cez také teplo býva - človeku sa veľmi jesť nechce. Tento šalátik sa na takého dni úplne hodí. Je ľahký, ale zasýti tak akurát a osviežujúcim ho robí čerstvá zelenina. Kto bulgur vo svojej kuchyni ešte nepoužil tak si ho po tomto recepte určite zamiluje. Ide vlastne o predvarenú...