Pečené buchty

31.05.2020

V poslednej dobe vidím od každého food blogera recepty na pečené buchty, až som na nich dostala chuť aj ja.  Tieto nie sú také dokonalé ( viď. vytekajúci džem),ale nazvala som ich robotníckym žargónom, tzv. pečené priznané buchty. :D Džemom sa nešetrilo a odporúčam to aj vám. Sú samozrejme 100% vegan. :) Recept som cca. odkukala z kuchárskej knižky- až taká frajerka, ako naše staré mate nie som...

Množstvo: 1 veľký pekáč

Ingrediencie

500 g hladkej múky

310 ml sójového mlieka

80 ml slnečnicového oleja

1 jablko

1 PL roztopeného rastlinného masla

50 g cukru (ja používam iba trstinový)

10g sušeného droždia / 20 g čerstvého droždia

štipka soli

marhuľový džem/lekvár/marmaláda

Postup

V miske si zmiešame droždie s 10 ml vlažného mlieka a 10 g hladkej múky. Necháme kvasiť 10-15 minút, kým sa nám vytvorí husté cestíčko. 

Vo veľkej mise si zmiešame zvyšok múky s cukrom a štipkou soli. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej, roztopené maslo a nastúhane (ošúpané) jablko. 

Vytvoríme si cesto, ktoré si na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme do bochníka.

Cesto necháme kysnúť v pomúčenej a prikrytej mise približne hodinu- hodinu a pól, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžníka. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm. 

Rozrežeme si ho na cca. 6 cm štvorce.

Štvorce naplníme marmeládou (do každého 1 ČL) a preložíme z jednej strany na druhú. Pomocou prstov poriadne zlepíme okraje a následne v dlaniach vytvarujeme guľôčku.

Buchty poukladáme na maslom vymastený plech a necháme ich ešte 15- 20 minút kysnúť.

Pred pečením ich potrieme maslom, alebo olejom.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C, 10 minút. Potom uberieme teplotu na 17O° C a pečieme ďalších 10 minút.

Vychladené posypeme práškovým cukrom. Výborne chutia aj s čerstvou medovkou.

Sledujte moje recepty aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám páčiť:

Škvarkovníky, alebo inak povedané oškvarkové pagáče poznáme asi všetci. Ako dieťa som ich neznášala a chutili mi vždy skôr zemiakové. Avšak s Lunter rastlinnou škvarkovou nátierkou som im prišla na chuť. Do tých, ktoré vidíte na foto som zabudla počas prípravy primiešať mletú rascu, preto sú svetlejšie. Odporúčam ich pred pečením posypať sezamom a...

Ak si svoje pečenie nedokážete predstaviť bez použitia vajíčok, vegánske recepty vám dokážu, že sa to dá. Pri pečení má vajce samozrejme akúsi spojovaciu funkciu, ale taktiež je to malý prežitok z čias našich prababiek gazdín. Množstvo vajíčok bolo potrebné nejak spracovať, tak sa pridávali do koláčov a pečenia. Sú recepty, kde nahrádzať vajce ako...

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...