Pečené buchty

31.05.2020

V poslednej dobe vidím od každého food blogera recepty na pečené buchty, až som na nich dostala chuť aj ja.  Tieto nie sú také dokonalé ( viď. vytekajúci džem),ale nazvala som ich robotníckym žargónom, tzv. pečené priznané buchty. :D Džemom sa nešetrilo a odporúčam to aj vám. Sú samozrejme 100% vegan. :) Recept som cca. odkukala z kuchárskej knižky- až taká frajerka, ako naše staré mate nie som...

Množstvo: 1 veľký pekáč

Ingrediencie

500 g hladkej múky

310 ml sójového mlieka

80 ml slnečnicového oleja

1 jablko

1 PL roztopeného rastlinného masla

50 g cukru (ja používam iba trstinový)

10g sušeného droždia / 20 g čerstvého droždia

štipka soli

marhuľový džem/lekvár/marmaláda

Postup

V miske si zmiešame droždie s 10 ml vlažného mlieka a 10 g hladkej múky. Necháme kvasiť 10-15 minút, kým sa nám vytvorí husté cestíčko. 

Vo veľkej mise si zmiešame zvyšok múky s cukrom a štipkou soli. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej, roztopené maslo a nastúhane (ošúpané) jablko. 

Vytvoríme si cesto, ktoré si na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme do bochníka.

Cesto necháme kysnúť v pomúčenej a prikrytej mise približne hodinu- hodinu a pól, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru obdlžníka. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm. 

Rozrežeme si ho na cca. 6 cm štvorce.

Štvorce naplníme marmeládou (do každého 1 ČL) a preložíme z jednej strany na druhú. Pomocou prstov poriadne zlepíme okraje a následne v dlaniach vytvarujeme guľôčku.

Buchty poukladáme na maslom vymastený plech a necháme ich ešte 15- 20 minút kysnúť.

Pred pečením ich potrieme maslom, alebo olejom.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C, 10 minút. Potom uberieme teplotu na 17O° C a pečieme ďalších 10 minút.

Vychladené posypeme práškovým cukrom. Výborne chutia aj s čerstvou medovkou.

Sledujte moje recepty aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Môže sa vám páčiť:

Dezerty vôbec neobľubujem. Ak som však na nejaký sviatok dostala rafaelo, tak to bol fakt sviatok. Ak neviete čím potešiť niekoho blízkeho, alebo s čím originálnym sa ukázať na oslave vyskúšajte pripraviť dezert vlastnoručne! Myslím, že je to gesto ktoré ocení každý. Rafaelo vložíte do nejakej peknej krabičky, previažete mašľou a milé prekvapenie...

Celý názov znie "Jablkovo - škoricová štrúdľa s karamelom z javorového sirupa s pekanovými orechmi". Ďalšia pre mňa hlavne jesenná záležitosť. Jabloní máme na záhrade dosť, takže o jablkové pochúťky sme doma nikdy núdzu nemali. Klasickú štúdľu som tentokrát upgradla karamelovou polevou, ktorá vám poriadne zdvihne cukor.

Znie to priam nemožne, ale je to tak. Našu slovenskú pochúťku si je možné pripraviť aj bez ryby. :) Čo sa týka trhu s náhradami mäsa, ryba je tohtoročnou novinkou. Na Slovensko žiaľ ešte nedorazila, no recenzie som na ňu počula len dobré. V tomto prípade rybaciu chuť zabezpečia nori riasy, ktoré sú pre vegánov aj výborným zdrojom jódu.