Pečené dobroty 2

28.05.2020

Rýchly obed alebo večera, ktorú zvládne pripraviť aj najväčšie nemehlo.

Kvaka inak nazývaná turín či runkla bola bežnou súčasťou jedálnička na stoloch našich starých rodičov. Dnes ju už pozná málo kto. Samozrejme je veľmi zdravá a obsahuje veľmi málo kalórií v kombinácií s minimálnym obsahom tuku a vysokým obsahom živín, čo z nej robí surovinu stvorenú, ako súčasť redukčnej diéty, resp. zdravého stravovacieho režimu. Je jemne korenistá a chuťovo veľmi podobní kalerábu, povedala  by som, že chutí až neutrálne.

Pečené jabĺčka sú proste top- tie nepotrebujú komentár :)

Ingrediencie

zemiaky

kvaka

jablká

červená cibuľa

olivový olej

soľ

čierne korenie

mletá paprika

petržlenová vňať

Postup

Ja som použila menšie zemiaky, ktoré som prekrojila na polovice. Kvaku si pokrájame na menšie kocky a jablká na mesiačiky. Polovicu cibule nakrájame na plátky a druhú polovicu na štvrtiny.

Pekáč si polejeme olivovým olejom a poukladáme naň zemiaky spolu s kvakou a cibuľou. Všetko okoreníme podľa chuti a poriadne premiešame. Na koniec primiešame jablká a všetko spolu pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca. 1 hodinu. Na záver ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Ratatouille

20.06.2020

Videli ste všetci rozprávku Ratatouille od Pixaru? Ten sympoš potkan čo všetko uvarí podľa čuchu. :D Moja srdcovka. Odtiaľ vlastne poznám tento recept. Existujú tri dominantné metódy prípravy ratatouille. V prvej metóde sa ingrediencie zmiešajú dohromady a upečú. Podľa druhej metódy sa časť zeleniny nakrája na kocky a rôzne navrství. Z druhej časti...

Plnenú papriku som v detstve nikdy nejak neobľubovala. Bolo to pre mňa jedlo čo nijak zvlášť nepotešilo, ale ani naopak neurazilo. Raz som niekde čítala, že človeku sa menia chute približne po 10 rokoch...práve teraz asi prežívam svoju životnú premenu, pretože v poslednom čase dostávam chuť na pre mňa bizarné jedlá. Nie, určite nie som tehotná. :D ...

Ak sa doma tiež staráte o vlastný kvások a pečiete si domáci chlebík, vyskúšajte si z neho spraviť aj pizzu. Fotenie pizze je bola pre mňa veľká výzva, pretože tie vône vo mne vyvolávajú okamžitý hlad. :)

Hneď na úvod malé jazykové okienko: Toto chutné jedlo poznáme asi všetci, ako však správne znie jeho názov, o tom sa často vedú spory medzi ľuďmi. Granatier je vrhač granátov, prídavné meno, ktoré je od neho odvodené, je granatiersky- napríklad granadiersky pochod. Názov pokrmu je však správne granadír.