Pečené dobroty 2

28.05.2020

Rýchly obed alebo večera, ktorú zvládne pripraviť aj najväčšie nemehlo.

Kvaka inak nazývaná turín či runkla bola bežnou súčasťou jedálnička na stoloch našich starých rodičov. Dnes ju už pozná málo kto. Samozrejme je veľmi zdravá a obsahuje veľmi málo kalórií v kombinácií s minimálnym obsahom tuku a vysokým obsahom živín, čo z nej robí surovinu stvorenú, ako súčasť redukčnej diéty, resp. zdravého stravovacieho režimu. Je jemne korenistá a chuťovo veľmi podobní kalerábu, povedala  by som, že chutí až neutrálne.

Pečené jabĺčka sú proste top- tie nepotrebujú komentár :)

Ingrediencie

zemiaky

kvaka

jablká

červená cibuľa

olivový olej

soľ

čierne korenie

mletá paprika

petržlenová vňať

Postup

Ja som použila menšie zemiaky, ktoré som prekrojila na polovice. Kvaku si pokrájame na menšie kocky a jablká na mesiačiky. Polovicu cibule nakrájame na plátky a druhú polovicu na štvrtiny.

Pekáč si polejeme olivovým olejom a poukladáme naň zemiaky spolu s kvakou a cibuľou. Všetko okoreníme podľa chuti a poriadne premiešame. Na koniec primiešame jablká a všetko spolu pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca. 1 hodinu. Na záver ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Moje recepty sledujte aj na instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Tiež sa vám môže páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...

Tofu je jedna z mojich najobľúbenejších surovín. Už dávno som sa zbavila desivej predstavy tofu zo školských jedálni, kde ho za mojich čias pripravovať vôbec nevedeli. Najradšej mám naturálne- biele, pretože vďaka jeho neutrálnej chuti z neho viete vyčarovať takmer čokoľvek- na slano aj na sladko. Tofu "prsty" sú v poslednej dobe našim obľúbeným...