Pečené zemiaky s guacamole

23.07.2020

Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.

Pre tých, ktorý by nepoznali: Guacamole je avokádový pokrm, ktorý pochádza od Aztékov.  Používa sa ako pomazánka a prísada k ďalším jedlám. Výbornú prílohu tvorí napríklad k mexickým nachos. Ak ste ju nikdy neochutnali je načase to zmeniť. :)

Ingrediencie:

Pečené zemiaky:


zemiaky

olivový olej

slnečnicový olej

čerstvý rozmarín ( 3 vetvičky)

1 ČL sladkej mletej papriky

1/3 ČL mletej pikantnej papriky

1/3 ČL mletého chilli

1/3 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho korenia

soľ podľa chuti

čerstvá petržlenová vňať


Guacamole:

1 zrelé avokádo

2 malé tvrdé paradajky

1-2 strúčiky cesnaku

1/4 žltej cibule

šťava z limetky

soľ

čierne korenie

Postup:

1. Očistime si zemiaky a nakrájame ich na mesiačiky.

2. Vo väčšej panvici (voku) si rozohrejeme slnečnicový olej. Pridáme do neho 1 ČL sladkej mletej papriky, 1/3 ČL pikantnej mletej papriky, 1/3 ČL chilli, 1/3 mletej rasce, 1/4 ČL čierneho korenia a soľ. Chvíľu opražíme.

3. Ku tomuto korenistému základu primiešame zemiaky. Opekáme na panvici do zlatista pár minút.

4. Plech na ktorom budeme zemiaky piecť, si pokapeme troškou olivového oleja a poukladáme naň vetvičky čerstvého rozmarínu.

5. Zemiaky pečieme pri 190 °C cca. 30 minút kým nezmäknú. (Dĺžka pečenia závisí od predchádzajúceho praženia na panvici a rúry).

6. Po upečení dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Guacamole:


1. Avokádo si rozrežeme na polovicu. Kôstku vyberieme zaseknutím a pootočením nožíka.

2. Vnútro si pomocou lyžice vydlabeme do misky. Tam ho pomocou vidličky rozpučíme na kašu.

3. Do avokáda pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky a prelisovaný cesnak.

4. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Limetkovou šťavou nešetrite. ;) 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Halušky: V miske zmiešame múku so soľou, prilejeme vodu a vymiešame hladké cestíčko. Pomocou cedidla na halušky pretlačíme cesto do hrnca s vriacou vodou. Halušky varíme kým všetky nevyplávajú na hladinu.

"Tajný" rodinný recept od môjho ocka. Paradox je, že na veľkú noc plnku nikdy nepripravujeme, ale robievame ju hocikedy počas roka. Hodia sa k nej zemiaky či varená brokolica. Jej chuť je pre mňa nenahraditeľná a čo sa týka korenín a spôsobu prípravy, môj ocko tento recept rokmi dotiahol na level master. Ja som samozrejme pripravila verziu...