Pečené zemiaky s guacamole

23.07.2020

Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.

Pre tých, ktorý by nepoznali: Guacamole je avokádový pokrm, ktorý pochádza od Aztékov.  Používa sa ako pomazánka a prísada k ďalším jedlám. Výbornú prílohu tvorí napríklad k mexickým nachos. Ak ste ju nikdy neochutnali je načase to zmeniť. :)

Ingrediencie:

Pečené zemiaky:


zemiaky

olivový olej

slnečnicový olej

čerstvý rozmarín ( 3 vetvičky)

1 ČL sladkej mletej papriky

1/3 ČL mletej pikantnej papriky

1/3 ČL mletého chilli

1/3 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho korenia

soľ podľa chuti

čerstvá petržlenová vňať


Guacamole:

1 zrelé avokádo

2 malé tvrdé paradajky

1-2 strúčiky cesnaku

1/4 žltej cibule

šťava z limetky

soľ

čierne korenie

Postup:

1. Očistime si zemiaky a nakrájame ich na mesiačiky.

2. Vo väčšej panvici (voku) si rozohrejeme slnečnicový olej. Pridáme do neho 1 ČL sladkej mletej papriky, 1/3 ČL pikantnej mletej papriky, 1/3 ČL chilli, 1/3 mletej rasce, 1/4 ČL čierneho korenia a soľ. Chvíľu opražíme.

3. Ku tomuto korenistému základu primiešame zemiaky. Opekáme na panvici do zlatista pár minút.

4. Plech na ktorom budeme zemiaky piecť, si pokapeme troškou olivového oleja a poukladáme naň vetvičky čerstvého rozmarínu.

5. Zemiaky pečieme pri 190 °C cca. 30 minút kým nezmäknú. (Dĺžka pečenia závisí od predchádzajúceho praženia na panvici a rúry).

6. Po upečení dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Guacamole:


1. Avokádo si rozrežeme na polovicu. Kôstku vyberieme zaseknutím a pootočením nožíka.

2. Vnútro si pomocou lyžice vydlabeme do misky. Tam ho pomocou vidličky rozpučíme na kašu.

3. Do avokáda pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky a prelisovaný cesnak.

4. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Limetkovou šťavou nešetrite. ;) 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

V preklade to znamená čili so zeleninou. Pri zeleninovej verzii sa ešte môžete stretnúť s názvom chilli sin carne, ktorým sa označuje čili bez mäsa. Toľko jazykové okienko a teraz trošku k pôvodu tohto jedla. Samotný názov je španielskeho pôvodu. Jedlo vzniklo v Mexiku, no za národný pokrm si ho vyhlásil americký Texas. Nech je ako chce, keď zvážim...

Vynikajúce talianske cestoviny, ktoré pozostávajú zo 4 základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. Povegánštiť túto živočíšnu bombu bola výzva, ale vôbec to nebolo nemožné. Ak ešte nepoznáte čiernu soľ kala namak, jej vajíčková chuť a vôňa vás ohromí. Zoženiete ju vo všetkých obchodoch zdravej výživy. Nenechajte...

Ja sa na Vianoce teším snáď iba kvôli šalátu a kapustnici. Celý rok ich poctivo nejem, aby som si ich mohla cez sviatky naplno vychutnať. Tieto Vianoce budú moje prvé vegánske a tak som sa tešila obzvlášť. Stihla som už ochutnať šalát do ktorého šla bezvaječná majonéza a vymyslela som teda lepšiu verziu. Namiesto majonézy použite bezvaječnú...