Pečené zemiaky s guacamole

23.07.2020

Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.

Pre tých, ktorý by nepoznali: Guacamole je avokádový pokrm, ktorý pochádza od Aztékov.  Používa sa ako pomazánka a prísada k ďalším jedlám. Výbornú prílohu tvorí napríklad k mexickým nachos. Ak ste ju nikdy neochutnali je načase to zmeniť. :)

Ingrediencie:

Pečené zemiaky:


zemiaky

olivový olej

slnečnicový olej

čerstvý rozmarín ( 3 vetvičky)

1 ČL sladkej mletej papriky

1/3 ČL mletej pikantnej papriky

1/3 ČL mletého chilli

1/3 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho korenia

soľ podľa chuti

čerstvá petržlenová vňať


Guacamole:

1 zrelé avokádo

2 malé tvrdé paradajky

1-2 strúčiky cesnaku

1/4 žltej cibule

šťava z limetky

soľ

čierne korenie

Postup:

1. Očistime si zemiaky a nakrájame ich na mesiačiky.

2. Vo väčšej panvici (voku) si rozohrejeme slnečnicový olej. Pridáme do neho 1 ČL sladkej mletej papriky, 1/3 ČL pikantnej mletej papriky, 1/3 ČL chilli, 1/3 mletej rasce, 1/4 ČL čierneho korenia a soľ. Chvíľu opražíme.

3. Ku tomuto korenistému základu primiešame zemiaky. Opekáme na panvici do zlatista pár minút.

4. Plech na ktorom budeme zemiaky piecť, si pokapeme troškou olivového oleja a poukladáme naň vetvičky čerstvého rozmarínu.

5. Zemiaky pečieme pri 190 °C cca. 30 minút kým nezmäknú. (Dĺžka pečenia závisí od predchádzajúceho praženia na panvici a rúry).

6. Po upečení dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Guacamole:


1. Avokádo si rozrežeme na polovicu. Kôstku vyberieme zaseknutím a pootočením nožíka.

2. Vnútro si pomocou lyžice vydlabeme do misky. Tam ho pomocou vidličky rozpučíme na kašu.

3. Do avokáda pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky a prelisovaný cesnak.

4. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Limetkovou šťavou nešetrite. ;) 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Kôprovka. Niekto ju miluje, iní nenávidí. Jedná sa o rýdze české jedlo. Niekto ju má rád na sladkokyslo, iný iba na kyslo. Verzii je mnoho a každá má určite niečo do seba. Ako príloha sa podľa mňa najlepšie hodí knedľa. Ak by ste sa rozhodli pre domácu, postup prípravy nájdete pri recepte na segedín. Namiesto klasickej verzie s mäsom...

Vegan lasagne

19.09.2020

Och ako ja ich milujem... talianská kuchyňa je pre mňa vždy hrot! Pri týchto som použila "mäso" značky Next level meat, ale bežne zvyknem robievať čisto zeleninovú variantu bez mäsových náhrad. Namiesto "mäsa" teda môžete použiť na malé kúsky uvarenú mrkvu spolu s brokolicou a šošovicou. Postup je taký istý- uvaríme v paradajkovej omáčke. Obe...