Pečené zemiaky s guacamole

23.07.2020

Výborný rýchly obed, večera, či chuťovka. Ja pripravujem radšej korenistejšiu a pikantnejšiu verziu zemiakov, ktoré pekne zjemní a osvieži chuť guacamole.

Pre tých, ktorý by nepoznali: Guacamole je avokádový pokrm, ktorý pochádza od Aztékov.  Používa sa ako pomazánka a prísada k ďalším jedlám. Výbornú prílohu tvorí napríklad k mexickým nachos. Ak ste ju nikdy neochutnali je načase to zmeniť. :)

Ingrediencie:

Pečené zemiaky:


zemiaky

olivový olej

slnečnicový olej

čerstvý rozmarín ( 3 vetvičky)

1 ČL sladkej mletej papriky

1/3 ČL mletej pikantnej papriky

1/3 ČL mletého chilli

1/3 ČL mletej rasce

1/4 ČL čierneho korenia

soľ podľa chuti

čerstvá petržlenová vňať


Guacamole:

1 zrelé avokádo

2 malé tvrdé paradajky

1-2 strúčiky cesnaku

1/4 žltej cibule

šťava z limetky

soľ

čierne korenie

Postup:

1. Očistime si zemiaky a nakrájame ich na mesiačiky.

2. Vo väčšej panvici (voku) si rozohrejeme slnečnicový olej. Pridáme do neho 1 ČL sladkej mletej papriky, 1/3 ČL pikantnej mletej papriky, 1/3 ČL chilli, 1/3 mletej rasce, 1/4 ČL čierneho korenia a soľ. Chvíľu opražíme.

3. Ku tomuto korenistému základu primiešame zemiaky. Opekáme na panvici do zlatista pár minút.

4. Plech na ktorom budeme zemiaky piecť, si pokapeme troškou olivového oleja a poukladáme naň vetvičky čerstvého rozmarínu.

5. Zemiaky pečieme pri 190 °C cca. 30 minút kým nezmäknú. (Dĺžka pečenia závisí od predchádzajúceho praženia na panvici a rúry).

6. Po upečení dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Guacamole:


1. Avokádo si rozrežeme na polovicu. Kôstku vyberieme zaseknutím a pootočením nožíka.

2. Vnútro si pomocou lyžice vydlabeme do misky. Tam ho pomocou vidličky rozpučíme na kašu.

3. Do avokáda pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky a prelisovaný cesnak.

4. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou a čiernym korením podľa chuti. Limetkovou šťavou nešetrite. ;) 

Moje recepty môžete sledovať aj na Instagrame:

https://www.instagram.com/varim.eticky/

Mohlo by sa vám tiež páčiť:

Vždy som chcela variť viac ázijských jedál a tieto cestoviny sa u nás doma veľmi osvedčili. Aaa milujem jesť paličkami. Strašná frajerina podľa mňa... :D

Tento šalát vás v horúcich letných dňoch príjemne osvieži ale aj zasýti. Zásluhu v recepte na tom nesie čerstvá šalátová uhorka a kyslá smotana. Kôpor je moja obľúbená letná bylina, ktorú by som najradšej pridávala do všetkých jedál. Príznačná chuť a vôňa kôpru si vás buď získa, alebo ho kvôli tomu naopak zavrhnete. Mali by ste však vedieť, že...

Horúčavy nás nemajú opustiť ani v najbližších dňoch a ako to cez také teplo býva - človeku sa veľmi jesť nechce. Tento šalátik sa na takého dni úplne hodí. Je ľahký, ale zasýti tak akurát a osviežujúcim ho robí čerstvá zelenina. Kto bulgur vo svojej kuchyni ešte nepoužil tak si ho po tomto recepte určite zamiluje. Ide vlastne o predvarenú...