Pizza vegetariana

10.04.2020

Pizza. Obľúbené jedlo všetkých vekových kategórii. Moje nepochybne tiež a preto tu určite nesmie chýbať. Tento recept mám odkukaný od jedného vtipného taliano-slováka z youtube (Haha).

Ingrediencie

hladká múka
olivový olej
biely jogurt
cukor
soľ
droždie
paradajkový pretlak
cesnak
oregano
zelenina podľa chuti

vegánsky nárez

Postup

1. Ako prvé si do misky rozdrobíme droždie. Zalejeme ho po vrch teplou vodou a pridáme lyžicu cukru. Necháme kvasiť 5-10min.
2. K droždiu ďalej pridáme 5 lyžíc olivového oleja a 5-7 lyžíc bieleho jogurtu. 

3. V osobitnej mise si zmiešame 500g hladkej múky a soli. (Sypké ingrediencie najprv vždy zmiešavame osobitne.) 🙂 

4. Následne zmiešame obe obsahy mís a vytvarujeme si na pracovnej doske cesto. Ak by bolo príliš riedke môžeme pri spracovávaní pridať cca 100g hladkej múky.

5. Vypracovaný bochník cesta vložíme do misy vymastenej olejom, prikryjeme celofánom/sáčkom a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
6. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na menšie časti (cca. 250g na 30cm okrúhly pekáč) a necháme ich prikryté kysnúť ešte 15 minút.
7. Cesto máme tým pádom hotové. Už si ho iba vytvarujeme podľa formy pekáča. Ja ho nevaľkám, ale roztláčam prstami od stredu na boky. 

8. Pečieme v rúre na maximálnej teplote cca 10 minút. Riaďte sa vlastnosťami rúry a pizzu radšej priebežne sledujte.
Môžete taktiež spraviť polovičnú dávku alebo cesto zamraziť.

Pizza základ: 

paradajkový pretlak, cesnak, oregáno, soľ (podľa chuti). 

Tip: 

Najprv posypte paradajkový základ syrom, až tak ukladajte ďalšie suroviny. .
Môžete taktiež spraviť polovičnú dávku alebo cesto zamraziť. 

Dobrú chuť ;)